0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényvédelem és Brüsszel

A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott a Parlament a múlt héten. Ezen megfogalmazták elvárásaikat: Egyebek mellett hozzáférhetővé kellene tenni az engedélyezési folyamatban felhasznált tanulmányokat, a növényvédő szerekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnak a hosszú távú mérgező hatásra is ki kellene terjednie.

-Nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni az engedélyezési folyamatban felhasznált tanulmányokat

-Szakembereknek kellene áttekinteniük a tanulmányokat azzal kapcsolatban, hogy vajon rákkeltő-e a glifozát.

-A növényvédő szerekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnak a hosszú távú mérgező hatásra is ki kellene terjednie.

A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt. A Parlament többek között e javaslat támogatásával fogadta el 526 szavazattal, 66 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését.

Az eljárás során az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni.

A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon.

Értékelés a forgalomba hozatal után

A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérte a Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében.

A növényvédő szer forgalomba hozatala után hatékonyabban nyomon kellene követni annak hatását, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról

– fogalmaztak a képviselők. Javaslatuk szerint szisztematikusan át kellene tekinteni a glifozátra vonatkozó összes tanulmányt azzal kapcsolatban, vajon rákkeltő-e az anyag. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania a Bizottságnak, vélték a képviselők.

A Bizottságnak kellene megneveznie az engedélyt megújító hatóságot

A képviselők megjegyzik: az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyásáról szóló döntésre. A döntésről aztán tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. A Parlament ezért felkéri a Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.

Politikai elszámoltathatóság

A képviselők végül hangsúlyozzák: a tagállamoknak és a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozniuk a végrehajtási szabályokról szóló viták részletes jegyzőkönyveit és a szavazatok listáját.

A jelentéstevők szerint

„Kulcsfontosságú volt számomra, hogy az engedélyezési folyamat végig a tudományon alapuljon. Érdekek és ideológiák nem juthatnak itt szóhoz. A döntés nem függhet a napi politikától vagy érzelmektől”- mondta Norbert Lins (EPP, Németország) társ-jelentéstevő.

„Van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Az alapelv elsősorban az elővigyázatosság legyen, másodsorban pedig, hogy

a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív.

Csak így szerezhetjük vissza az európaiak bizalmát”- mondta Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) társ-jelentéstevő.

„Egy engedélyezési eljárás során nemrég felderített plágium-eset csak alátámasztja a szakbizottság munkájának szükségességét. Sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül a növényvédő szerek európai engedélyezési folyamatát, és azonnal vizsgálja felül a glifozát ügyét”- mondta Eric Andrieu (S&D, Franciaország), a szakbizottság elnöke.

Háttér

Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet (az 1107/2009/EK rendelet) elfogadását és egy a növényvédő szerekben használt hatóanyag, a glifozát engedélyének meghosszabbítása körüli vitát követően az Európai Parlament 2018. február 6-án határozatot fogadott el a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság (az ún. „PEST különbizottság”) létrehozásáról. A PEST különbizottságnak a Parlament 2018. február 6-i határozatában előírt megbízatása értelmében a peszticidek uniós engedélyezési eljárásának egészét vizsgálnia.

Forrás: Európai Parlament