0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Precízió a földeken és az iskolapadban

A Kaposvári Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a hétvégén közösen rendezte meg a Helló, Modern Agrárium projekt Agrárinnovációs Roadshow-ját. A pályaválasztás előtt álló fiatalok figyelmét hívták fel a mezőgazdaságban bekövetkezett változásokra.

A mezőgazdaságra ma már másképpen kell gondolni, mint pár évvel ezelőtt. Precíziós gépek dolgoznak a földeken, drónok figyelik a termést, GPS vezérelte traktorok szántanak két centiméteres pontossággal. A kiállításon bemutattak egy permetező drónt, amellyel óránként 10-15 hektárt kezelnek. Nincs taposási kár, foltkezelésekre is alkalmas, kevesebb vegyszert igényel, ami kíméli a környezetet – tudósít az eseményről a sonline.hu. Morva Tamás, az Agrárközösség növényorvosa elmondta: az új technológiát most engedélyeztetik, és 2020-ra általánossá válhat Somogy megyében is.

Rohamléptekben próbálja meg behozni lemaradását a magyar agrárgazdaság, mert a fejlődés új technikai forradalomhoz vezetett. Tossenberger János dékán elmondta:

az agrár karok szerepe megváltozott, mert a klasszikus ismereteken túl a csúcstechnológia üzemeltetésére is fel kell készíteni a hallgatókat.

Sőt az agrármérnök képessé válhat arra, hogy ezt a technológiát tovább fejlessze. Az oktatás erre felkészült, ezt példázzák a Kaposvári Egyetem olyan beruházásai, mint a robottechnológiára épülő tejtermelő laboratórium.

A konferencián elhangzott: a modern traktorok által kínált technikai lehetőségek mindössze 15 százalékát használják ki a hazai gyakorlatban a gazdák. Ez luxus, hiszen a termelők megfizetik a gép árában a többi tudást is, amely a munkájukat könnyítheti és hatékonyságukat növelheti.

Digitálisan számlálják a magokat

Elektronikus magszámlálót mutatott be a konferencián Tóth Rudolf mérnök.

A gép a kukorica, a napraforgó, az árpa, a búza vagy a tritikálé magmennyiségét 100 százalékos pontossággal számolja ki.

Egy monitorról beállítható vagy egy központi számítógépről feltölthető adatokkal. A kezelőnek csak el kell indítani a számlálást. A digitális berendezést növénynemesítéshez és fajtakísérletekhez alkották. Segítségével négyzetméterre megadható a földeken elvetett magok száma. Huszár Péter, a rendezvény szervezője kiemelte: fontos, hogy a modern munkaerő képzésében minél aktívabban vegyenek részt az agrárvállalatok. Agrokaland játékkal, online kvízkérdésekkel várták a fiatalokat.

Nyílt napon fogadták a diákokat

A február 15-ei jelentkezések előtt nyílt napot tartott a Kaposvári Egyetem, ahol bemutatkoztak a karok. A gazdaságtudományi kar kereskedelmi és marketing szakán az idén indul elsőként angol nyelvű képzés. Az agrár karon a környezetvédelmi mérnöki és az agrármérnök osztatlan szakot érdemes megemlíteni, melyek tavaly indultak. A művészeti karon a pótfelvételi kötetben hirdetik meg a webdesign szakot. A színművészeti szak felvételijéhez az idén a színházi intézet előkészítőt szervez. Az agráron az egyik legnépszerűbb a lótenyésztő és lovassport szervező szak.

Forrás: sonline.hu