0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Többféle liszt őrlésére lesz alkalmas a dunaföldvári malom

Több mint 500 millió forintos projekt keretében korszerűsíti dunaföldvári malmát a nyíregyházai székhelyű Gabona- Olajos és Fehérjenövények Termelését Koordináló (GOF Hungary) Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Szurovcsák András ismertetése szerint a létesítmény a korszerűsítés után az ipar 4.0 technológiával működik majd: automatizált berendezések segítségével folyamatosan nyomon követhető lesz a gyártott liszt mennyisége, minősége, automata zsákoló berendezést és új hídmérleget építenek be. A malomépület hőenergia-szükségletét az ott keletkező pelyvából biztosítják – tette hozzá.

Az 505 millió forintos projektet, amelyet 187 millió forinttal támogat a Gazdasági és Innovációs Operatív Program, két éven belül valósítják meg.

Az ügyvezető elmondta: a fejlesztéssel a malom kapacitása nem nő, de több minőségben lesz képes előkészíteni és tárolni lisztfajtákat, pontosabban tudják majd kiszolgálni vevőiket, és abban bíznak, hogy egy új piacot, a kekszliszt piacát is el tudják érni.

A dunaföldvári malom évente 45-48 ezer tonna búzát képes feldolgozni, kapacitása havi 3000 tonna liszt. A malom a cég árbevételének felét adja.

A GOF Hungary Kft. több mint hatvan gabonatermesztő tulajdonában lévő társaság, amelynek három fő tevékenysége az inputanyagok közös beszerzése, a közös értékesítés és a malomipari feldolgozás. A társaság 2017-ben 6,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a 2018-as árbevétel az ügyvezető tájékoztatása szerint ettől – az árak tavalyi csökkenése miatt – valamivel elmarad.

Forrás: MTI