Back to top

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

A 37. AGROmashExpón és 9. Agrárgépshow-n tartotta szokásos évértékelő sajtótájékoztatóját az AXIÁL Kft. Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a vállalat eredményeiről, a szakmai utánpótlásról, a mezőgazdasági fejlesztésekről, illetve az ágazat innovatív digitalizációjáról tájékoztatta a megjelenteket.

Az 1991-ben 100 ezer forint tőkével alapított cég mára az országban 19 telephellyel rendelkezik 881 munkavállalóval a fedélzetén. A beszámoló során kiemelésre került, hogy miként más szakterületeken, úgy a mezőgazdasági ágazatban is nehéz megtalálni a megfelelő szakembert. A középiskolából vagy egyetemekről gyakorlati tapasztalatokat szerezni vágyó tanulók válogatáson esnek át a vállalatnál, illetve a cég saját oktató-fejlesztő tanfolyamokat tart munkatársaik részére.

Ezeken a tanfolyamokon a dolgozók a digitális technológia fejlődését követve és alkalmazva megtanulják, mi szükséges a piaci versenyképességhez.

Felmérések szerint a nemzetközi piacon drágábban lehet értékesíteni a digitális technológiával végzett mezőgazdasági tevékenységek produktumát, mint egyéb tevékenységi metódussal, és ma már egy digitális információkkal kínált föld is drágábban kel el.

Az üzemanyag-ellátás kapcsán is felmerültek innovatív gondolatok. Az elektromos traktor akkumulátorral történő működtetése egy új lehetőséggel kecsegtet, azonban az akkumulátor súlya és mérete lekorlátozza a további fejlesztéseket.

Az európai piacon a munkagépek eladási statisztikája minimális csökkenést mutat. Mindez nem a gépek értékesítésének hanyatlását tükrözi, hanem kelendőbbé váltak a nagyobb, több funkciós munkagépek, így az adott mezőgazdasági területen kevesebb munkagéppel történik a munkavégzés. A tulajdonos véleménye szerint az ágazatban is alkalmazva az 5G-rendszert, az autonóm munkagépeké lehet a jövő.

Pintér Zsolt, ügyvezető ismertette a vállalat 2018-as értékesítési statisztikáját. A kimutatás szerint 81,2 milliárd forint nettó árbevétel származott az előző év tevékenységéből, ez kizárólag műszaki szolgáltatáshoz köthető bevétel.

Tavaly az AXIÁL 340 traktort, 115 kombájnt, 110 rakodógépet, 283 Horsch munkaeszközt (leginkább gyorstárcsákat, vetőgépeket) és 357 építőiparban használt gépet értékesített.

A cég kiadásait ismertetve megtudtuk, hogy több, mint 6 milliárd forintot költött telephelyeik fejlesztésére, fedett szervizek létesítésére, valamint a munkatársak oktatására. Az AXIÁL Kft. békéscsabai telephelye a napokban elnyerte a Service Award díjat, a cég pedig tavaly kiérdemelte az üzleti etikai díjat, illetve a Top 200 – az év magyar vállalatának járó elismerést is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mezőfalván járt a gazdatársadalom

Fejleszteni, beruházni és modernizálni kell a mezőgazdaságot – hangsúlyozták a felszólalók a Fejér megyei Mezőfalván, a III. NAK szántóföldi napok és agrárgépshow rendezvény megnyitó ünnepségén.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.