0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nagy István: az AGROmashEXPO a magyar agrárium jelenét és jövőjét jelenti

Megnyitotta kapuit a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow: a hazai agrárium seregszemléjének tartott rendezvény négy napon át, 350-nél is több kiállítóval, mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a szakma újdonságaira nyitott látogatókat.

A hazai agráriumban érdekeltek a következő napokban a fővárosra, egészen pontosan a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontra figyelnek: itt várja ugyanis az ország valamennyi részéből érkező látogatóit a szombatig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow, illetve társrendezvényei, a Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások.

„A hazai agrárium legnagyobb, mezőgazdasági gépeket és technológiákat bemutató kiállítása 36 éve mutatja be a gazdálkodói lét szerteágazó és lenyűgöző oldalát” – mondta az ünnepélyes megnyitón Nagy István agrárminiszter, akinek szavai szerint a rendezvény mára már egy olyan, rohamosan fejlődő világba enged betekintést, amelynek szerves része a digitalizáció és a robotika is. A tárcavezető úgy fogalmazott, a kiállítás 200 ezer, a magyar mezőgazdasághoz kapcsolódó családi és társas vállalkozás jövőjét is előre vetíti.

„2019-ben a fejlődést támogató gazdaságpolitikai környezetet kínálunk a gazdasági szereplőknek. Ennek alapja a stabil finanszírozási környezet megteremtése, ezért fizettünk ki a termelők számára a 2018. évi kérelmeik után tavaly 187 milliárd forint közvetlen támogatást, s fizetünk ki a következő hetekben és hónapokban további 230 milliárd forintot” – hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta, az ágazat fejlődését idén 620 milliárd forintnyi, a Vidékfejlesztési Program keretében már megítélt beruházási támogatás ösztönzi, mindemellett pedig kitért a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseit segítő új, kamattámogatási hitelprogramra is.

Szavai szerint a versenyképesség azonban nemcsak a beruházásokon múlik, így ezt szem előtt tartva a Kormány előkészítette azt a törvénycsomagot, amelynek köszönhetően 2019-től érdemben gyorsulhat fel az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása Magyarországon. Az ágazat fejlesztését célzó törekvéseket részletezve Nagy István elmondta, kulcsfontosságúnak tekintik az öntözéses gazdálkodás elterjesztését és ösztönzését, ennek kapcsán pedig emlékeztetett arra, hogy a Kormány arról döntött, hogy 2030-ig évente 17 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosít a mezőgazdasági öntözést szolgáló állami főművek fejlesztésére.

„Az idei év első felében megkezdi működését a Nemzeti Öntözési Központ is, amely elsődleges feladata a termelők segítése a gazdaságilag és környezetileg is fenntartható öntözéses gazdálkodás megvalósításában”

– folytatta a miniszter, akinek szavai szerint a cél, hogy belátható időn belül 100 ezer hektárral nőjön az öntözhető területek nagysága.

Mint mondta, a magyar gazdaság jövője nagymértékben függ attól, hogy a takarékos, gazdaságos termelést biztosító, korszerű technikai eredményeket miként tudjuk beiktatni a hétköznapokba, így kiemelt cél a tudásalapú agrárgazdaság megteremtése.

„A Digitális Agrárstratégia (DAS) elfogadása és néhány kiemelt program elindítása is fontos feladatunk lesz idén”

– hangsúlyozta az agrárminiszter. Mint mondta, a többi közt céljuk minél több állami adatbázis ingyenessé tétele, illetve a kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése. Szavai szerint nem kevésbé fontos a gazdák digitális fejlesztését célzó Digitális Akadémia ez évi elindítása sem.

A tárcavezető beszéde végén a generációváltás fontosságát hangsúlyozta, ennek kapcsán pedig elmondta, folyamatban van egy Generációváltás Elősegítését célzó Szakpolitikai Program kidolgozása, amelyet több érdekképviseleti szerv bevonásával készítenek elő.

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke, aki szerint rendkívül nagy szükség van fiatal mezőgépészekre és mezőgazdászokra, hisz nélkülük elképzelhetetlen az eredményes mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés. E szakmák népszerűsítése kapcsán pedig

fontos szerepet játszik a szövetség minisztériumi támogatást is élvező kezdeményezése, a „Legyél Te is mezőgépész!” elnevezésű, szakiskolásoknak szóló országos verseny, amely döntőjének az AGROmashEXPO és AgrárgépShow ad otthont.

Az idei rendezvényre egyébként minden eddiginél több fiatalt – 48 iskola közel 4 ezer diákját – várnak a szervezők. Harsányi Zsolt mindemellett örömét fejezte ki annak, hogy a rendezvényen a külföldi látogatók száma is évről évre nő; idén több száz határainkon túlról érkezőt várnak a szervezők a négynapos kiállítás programjaira.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint a növekvő érdeklődés nem véletlen, hisz a kiállításon felvonultatott gépek és technológiák annak az ágazatnak a csúcsát jelentik, amelynek stratégiai jelentősége folyamatosan növekszik. Mint mondta, a rendezvényt rendszerint példás összefogás kíséri a kiállítók, a partnerek s a szakmai szövetségek részéről. Ganczer Gábor szavai szerint

az AGROmashEXPO és AgrárgépShow a kezdetektől fogva garantált sikert jelent, illetve az sem mellékes, hogy a kiállítás hosszú évek óta a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont szezonnyitó és egyben legnagyobb szabású rendezvényének számít.

Az ünnepélyes megnyitó részeként átvehették díjaikat az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet kiállítások, Termékfejlesztési díj pályázatának győztesei. A szervezők elmondták, idén rekordszámú, 42 pályamű érkezett be a Hazai és Nemzetközi díjakra. Nevezni ezúttal is Gépesítés, Logisztika, illetve Input kategóriákban lehetett; a legtöbben Nemzetközi díjra, Gépesítés kategóriában adtak be pályázatot.

youtube://v/k62VHKI0QTc

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu