Back to top

Lombkorona tanösvény - Pannonhalma

Lapunk tavalyi 2. számának Zarándokúton rovatában az 1000 éves Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó Millenniumi emlékművet, a ma is a rend temetkezési helyéül szolgáló Boldogasszony-kápolnát, valamint a parkerdő legmagasabb pontján emelt Boldog Mór-kilátót mutattuk be. Most a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő parkerdő másik büszkeségét, a pannonhalmi Lombkorona tanösvényt mutatjuk be.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.
saját kivitelezésében elkészült Lombkorona tanösvénye olyan hihetetlenül népszerű kirándulóhely lett, amire még a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk. Ahogyan Orbán Tibor vezérigazgató a tavaszi megnyitón fogalmazott: a tanösvény megépítésével az volt a célunk, hogy még vonzóbbá, változatosabbá tegyük a domb turisztikai kínálatát, és ezáltal a pannonhalmi kirándulás a lelki feltöltődés mellett aktív kikapcsolódásra is lehetőséget kínáljon. Azt nem tudhatjuk, hogy a kettő közül melyik a fontosabb szempont a látogatók számára, de

egy közönséges hétköznap délután is számos látogatóval találkozhatunk az egymástól alig 50 méterre álló kilátóegyüttesnél.

A hely annyira népszerű, hogy a nagyobb ünnepeken – az átadás után hónapokkal is – folyamatos a látogatók áradata.

A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
A tanösvényt mozgáskorlátozottak is bejárhatják
Világörökségi helyszínen, két impozáns megjelenésű kilátó egymás szomszédságában – már ez is különleges, vonzerejét pedig csak fokozza, hogy az új tanösvény a mozgáskorlátozottak számára is bejárható.

A tulajdonos elvárja, hogy az erdővagyonnal való korszerű szemléletű gazdálkodás mellett a közérdekű feladatokban is szerepet vállaljunk, ezért épülnek kilátók, erdei pihenőhelyek, tanösvények. Ez utóbbiból több is van a főapátságot körülölelő, védett természeti területen lévő parkerdőben. Ezeket a sétautakat sokáig csak a Pannonhalmi-dombot megkerülve lehetett elérni és bejárni, a várossal összefogva a közelmúltban elkészült lépcsősoron, a Gesztenyés horgon keresztül azonban már 15-20 perces erdei sétával is felkaptathatunk a dombtetőre a település főteréről. Az út végén jobbról a mintegy 80 méter hosszú, legmagasabb pontján a talajszinttől 14 méter magas Lombkorona tanösvény szakrális jelképként halat formázó feljárója csábít a lombok feletti sétára. Majd az enyhén emelkedő, a domboldal fölé kinyúló séta után visszatérve a tanösvényre, a bal oldali Boldog Mór-kilátó óriás fakockája hívogat.

A főapátság közelében húzódik a szépen gondozott arborétum, a szélében megbújó üveggalériával. Látogatható a pincészet, a teaház, és az évenkénti Levendulanapokról is híres gyógynövénykert ugyancsak tartalmas időtöltést kínál.

A területet kezelő erdőgazdaságként 2015-ben újítottuk fel a Boldog Mór- kilátót. Jobban mondva, a régi, ugyanezt a nevet viselő kilátó helyén felépítettünk egy, a mai kornak megfelelő újat, amely építészetileg is illeszkedik az apátsághoz. A 253 méter magaslaton álló Boldog Mór-kilátóról, és a tavasszal megnyitott Lombkorona tanösvényről (mely kilátóként is funkcionál) csodálatos panoráma nyílik a Sokorói-dombságra, és a domb előtt elterülő Pannonhalmi-medencére. Szép, tiszta időben ellátni a Bakony északi vonulatától egészen a Kőris-hegyig. Sőt, a Boldog Mór-kilátóról lehet – minden évszakban – a legszebb képeket készíteni a Lombkorona tanösvényről is.

Mindkét kilátónál tájékoztató táblák hívják fel a fi a környező turistalátványosságokra. A táblákon olvasható tanácsokat követve a ravazdi Béla-kút lehet a pannonhalmi túrájuk következő állomása. Ott miután megkóstolják a forrás vizét, térjenek be a szintén egyedülálló, évszázados méhesházba. Ez az építmény azért is nevezetes, mert erdőgazdaságunk ravazdi erdészei mentették meg a pusztulástól az utókor számára.

Több mint 100 éves a ravazdi méhesház
Több mint 100 éves a ravazdi méhesház

A több mint száz éves, fából készült épületet a szakszerű bontást követően korhűen újraépítették a Ravazdi Erdészet erdei iskolai foglalkozásaihoz kialakított gyógynövénykertjében.

Aki több napot szán a környék műemlékeinek, természeti látnivalóinak fölfedezésére, a közelmúltban felújított Villebaldi vendégházban foglalhat szállást. Egy kicsit távolabb, a Nyúl és Écs községek határában álló legújabb látványosságunkhoz, a Lila-hegyi kilátóhoz is ellátogathatnak. Ennek a kilátónak már a felvezető útja is különleges, hisz kihívásokat rejteget a látogatók számára, az építmény pedig attól egyedi, hogy kilátóként újjászületve is megtartotta geodéziai mérőtorony szerepét. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nevében jó túrázást, kellemes időtöltést, maradandó élményeket kívánunk! Bármelyik helyszínünkre is látogatnak el, szeretettel várjuk Önöket!

Szöveg és kép: Fekete Teréz

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2018/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tízévnyi élmény a Nyírségben

Fontos dátumhoz érkezett a nyíregyházi Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola: az oktatási intézményt éppen tíz évvel ezelőtt, 2009-ben alapította a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. A cél azóta is változatlan: erdőpedagógiai foglalkozásokon megismertetni a gyerekeket az erdő élővilágával, a fenntartható erdőgazdálkodással és megszerettetni velük az ERDŐ-t.

Elindult a Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés

Elindult a Felső-tiszai víziturisztikai feljesztés: 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásból négy településen - Tiszabecs, Szabolcsveresmart, Rakamaz, Tokaj - egyebek mellett víziturisztikai megállóhelyek jönnek létre - közölte a Bejárható Magyarország Sportüzemeltetési Nonprofit Kft., a projekt konzorciumvezetője az MTI-vel.

Várhegy-kilátó

Sötétvölgy a Szekszárd–Geresdi-dombság kiemelkedő szépségű és egyedi hangulatú turisztikai célpontja. A 6-os számú főút Szekszárd és Kakasd közötti szakaszáról letérve, a sokak által látogatott horgásztó szomszédságában a közelmúltban szabadidőközpontot alakított ki a Gemenc Zrt. Onnan pedig bő félórás sétával kaptathatunk föl a 211 méter magasan álló Várhegy-kilátóhoz.

Egyre nő az örökerdő-terület hazánkban is

Az örökerdő-gazdálkodással kapcsolatos szakmai napot tartottak a Bakonyban a Bakonyerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében. A rendezvényen a Türingiai Állami Erdészet szkemberei mutatták be gazdálkodási gyakorlatukat - adta hírül a Bakonyerdő Zrt.

Négy nap tömény bikavér

Közel harminc borászat százhúsznál is több bora, tizenegy étterem harmincegy ételkülönlegessége és számtalan ingyenes koncert egy páratlan hangulatú környezetben, az egri Érsekkertben, ez lesz az idei Bikavér Ünnep

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

Attól, hogy fegyvere van, még nem gyilkos

A vadász, „a vadállomány kertésze” hivatott a természetben összefüggő területek és az ott élő vad közötti egyensúlynak a megtartását szolgálni. A vadászat hagyományokon, etikai kódexen alapuló ősi tevékenység, ami mindmáig elengedhetetlen feladatokat lát el a vadállomány bölcs hasznosításában.

Változatos erdők, tartalmas programok

A Verőcétől Püspökhatvanig és Vácrátótig húzódó, közben a Naszály-hegyet is magában foglaló erdőtömbök gazdája az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészete. A váci központtal működő erdészet mintegy 7000 hektár állami erdőt kezel

Várdai portaszépítők

A napokban minden várdai család Kertbarát Magazint olvas köszönhetően Bálint Györgynek, a magazin alapítójának, Varga Andrásnak, a település polgármesterének és a Magyar Mezőgazdaság Kiadónak.

A vérszívók mellett a gombáknak is jót tett az eső

Múlt hétvégén heves esőzések, viharok miatt kialakult villámárvizek sújtották térségünket. Az előttünk álló hétvégére az időjósok békésebb, meleg, napos időt jósolnak, ami kedvez az erdei kiránduláshoz.