0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A szójatermesztők szeretik a kihívásokat?

A címben szereplő mondatot nem kérdésként, hanem állításként fogalmazta meg az Agromashexpón rendezett szójafórum egyik résztvevője. A kérdőjel azért indokolt, mert mások szerint inkább mazochistáknak nevezhetők, hiszen, mint ismert, a tavalyi évtől már tilos a zöldítés alá vont területeken vegyszert használni, ami, ismerve például a növény gyomelnyomó képességét, valóban nagy kihívást jelent.

Az Agrofórum által szervezett rendezvényen, amelynek minden tekintetben szakértő moderátora Balikó Sándor volt, részt vett Madarász István, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai főosztályának osztályvezetője, Vadász Attila, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület elnöke, Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője, Ujvári Botond, a BASF Hungária Kft. agrodivíziójának regionális értékesítési szaktanácsadója, Barabás Zsolt, a Horsch kelet-magyarországi értékesítési vezetője és Polgár Zoltán, a Galldorf Zrt. kereskedelmi igazgatója. A meghívott előadók szakterülete előrevetítette, hogy az esemény rövid, mindössze 45 perce alatt megpróbálják érinteni a szójatermesztés valamennyi sarkalatos pontját. Mint kiderült, ebbe a 45 percbe számos hasznos információ belefért.

A technológiai kérdések előtt Madarász István tájékoztatott a támogatások várható alakulásáról. Mint elmondta,

a szója- és általában a fehérjenövények az Európai Unióban, így Magyarországon is az átlagon felül támogatott növényi termékpályák közé tartoznak:

a SAPS- és a zöldítési támogatáson felül termeléshez kötött támogatás is jár értük. Ez tehát azt jelenti, hogy az ilyen növények (pl. szója, borsó, lucerna) termesztésével akár háromféle jogcímen is támogatást kaphat valaki a közvetlen támogatási rendszerben.

Egy európai uniós jogszabályváltozás azonban módosította a zöldítési támogatások feltételeit. A tavalyi évtől tilos a zöldítés alá vont területeken vegyszert használni, és ez a változtatás azonnal éreztette hatását a 2018-as egységes kérelmekben, a növényvédőszer-mentesség követelménye sok termelőnek kedvét szegte. Az osztályvezető szerint, aki a visszaesést rövidtávúnak nevezte, azok mondtak le a termeléséről, akik kevésbé átgondoltan vágtak bele a termesztésébe, vagy ahogy fogalmazott: kevésbé ütőképes technológiával rendelkeztek, illetve nem volt olyan méretű a gazdálkodásuk, hogy a szója mellett további, más növényeket vonjanak be a termesztésükbe, amivel megfelelhettek volna a zöldítési előírásoknak.

Jelenleg a SAPS-on és a zöldítésen felül a nemzeti boríték 2 százalékával támogathatók a fehérjenövény ágazatok a termeléshez kapcsolódó támogatás keretében.

Ez a jelenlegi költségvetési időszakban éves szinten 26 millió eurót jelent. Biztató, hogy az Európai Bizottság is elkötelezett abban a tekintetben, hogy bővüljön a növényifehérje-termelés Európában, így a fehérjenövények támogatásának a kilátásai a legjobbak közé tartoznak az elkövetkező, a 2021-27-es ciklusban is, adta meg a beszélgetés alaphangját Madarász István.

Azzal a megállapítással, hogy a szója megkülönböztetett helyzetben van, egyetértett Bene Zoltán is. Mint mondta, ezt a tényt támasztja alá, hogy

a 2018-ban betakarított szója után járó termeléshez kötött támogatás, aminek jelentős részét 2019-ben kapják meg a gazdák, több mint 65 ezer forint lesz hektáronként.

A szakember egy általa készített nyereségességi számítást is bemutatott, amiben a napraforgót, a repcét és a szójababot hasonlította össze. E szerint az elmúlt három év átlagát tekintve a napraforgó esetében hektáronként körülbelül 60-70 ezer forint maradt meg a termelőknek tisztán, a repcemag esetében 80-85 ezer, ugyanakkor a szójabab esetében ez az összeg (a támogatással együtt) közelíti a 110 ezer forintot. Véleménye szerint tehát nem igaz, hogy hasonló nyereség érhető el a napraforgóval, a repcével és a szójával, természetesen úgy, hogy a szója nyereségében benne foglaltatik a jelentős termeléshez kötött támogatás. Ha pedig ez fennmarad, az további lendületet adhat a hazai szójatermesztésnek, tette hozzá.

Madarász István erre reagálva elmondta, hogy a 2018-as kérelmek után azért tudott hatvanötezer forint fölé emelkedni a fajlagos támogatás, mert a boríték felülről zárt, ami egyrészt rossz hír, hiszen pár ezer hektárral csökkent a termőterület, másrészt azonban jó hír a bennmaradottaknak, mert az ő fajlagos támogatási összegük növekedett. A zöldítéshez pedig annyit tett még hozzá, hogy a szója termeszthető zöldítésben, csak nem életszerű, hiszen növényvédelem nélkül nem igazán képzelhető el a termesztése. Bene Zoltán szerint azonban a nem túl messzi Ausztriában a megtermelt szója 30 százalékát kemikáliák nélkül termesztik, amihez már Balikó Sándor tette hozzá, hogy ott kisebbek a területek, és olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek nálunk nem használhatók.

A rendezvényen Vadász Attila, a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület elnöke ismertette a tevékenységüket. Az egyesület négy éve alakult azzal a szándékkal, hogy összegyűjtse a szójatermelés iránt elkötelezet termelőket, a felvásárlásban, feldolgozásban érdekelteket. Az egyesület nyílt, abba bárki beléphet, jelenlegi taglétszámuk 120. Honlapjukon (magyarszoja.hu) minden információ, a belépéshez szükségesek is megtalálhatók.

Minden évben hat helyszínen szójabemutatót tartanak, mindenhol a térségre jellemző, illetve az országban leginkább termesztett szójafajtákat és a szójatermesztés technológiai elemeit mutatják be.

Ezeken, az Agrárminisztériumnak és az Agrárgazdasági Kutató Intézetnek köszönhetően színvonalas előadásokat hallgathatnak a résztvevők az éppen aktuális agrárpolitikai kérdésekről. Egy hetedik rendezvényen összegzik az éves eredményeket, amiket a termelők rendelkezésére bocsátanak. Tavaly stratégiai megállapodást kötöttek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal, aminek célja, hogy a szójatermesztéssel és technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos legújabb és legjobb információkat a tagok és az érdeklődők rendelkezésére bocsáthassák.

Az idén, a tavalyihoz hasonlóan, megrendezik a bemutatókat, és lesz egy további fontos eseményük: májusban szemes és szálas fehérjenövények fajtabemutatóját tartják a Debreceni Agrártudományi Egyetemmel közösen.

Az eredményességhez szólt hozzá Vadász Attila is, aki szerint a több mint 100 ezer forintos nyereség eléréséhez hektáronként legalább 3 tonna vagy a fölötti termés szükséges.

Ezzel értett egyet Balikó Sándor is, mint mondta, a dél-dunántúli termesztők szerint is 3 tonna fölötti termés kell az eredményességhez. Számításait alátámasztandó, Bene Zoltán elmondta, hogy 3 év átlagával számolt, amiben szerepelt a 2017-es 2,4 t/ha országos termésátlag, és szerinte a szója – támogatással együtt – már 1,7 tonnánál megtérül. Nem kell örülni a 2,4 tonnának, tette hozzá, de ő úgy tapasztalja, hogy a termelők 2,5 tonnával számolnak: szerintük csak az alatt nem éri meg termelni. Az ő számításai szerint viszont 1,7 tonna a lélektani határ, ennél jön ki nullára a termelő.

A jó terméshez azonban jó fajta is szükséges. Magyarországon ma 51 államilag minősített fajta található a nemzeti és több mint 400 az európai uniós fajtalistán. Ebben a tekintetben a Karintia Kft. kivételes helyzetben van, mert 1999 óta a Mauthner cégcsoport tagja, amely cégcsoportban három nemesítőház foglalkozik a szójával. A Karintia Kft. a Pannon régióra nemesített fajtákat kínál, mondta még el Bene Zoltán, hozzátéve, hogy bár az elmúlt nyolc-kilenc évben elért értékesítési sikereik azt mutatják, hogy jó genetikát kínálnak, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szója tudásigényes növény. Nem mindegy tehát, hogy adott termőhelyre milyen fajtát választunk, ezért csakis a kellő információk birtokában érdemes belevágni a termesztésébe. Ezek birtokában a szója, a repcéhez hasonlóan, egy sikeres növény lehet, erősítette meg korábbi véleményét Bene Zoltán.

A szójatermesztés technológiájának talán legkritikusabb pontja a gyomirtás, és aki meg tudja oldani a gyomproblémát kemikáliák nélkül, azt arra biztatom, hogy tegye meg,

– kezdte hozzászólását Ujvári Botond, aki szerint ez a magyarországi gyomviszonyok és az itteni klimatikus adottságok mellett csak nagyon kevés helyen tehető meg. A szakember szerint tehát szükség van a kemikáliák használatára, és ő fogalmazta meg a címbéli állítást is, miszerint aki szóját termeszt, az valószínűleg szereti a kihívásokat. Ma már ugyanis a kemikáliák terén is szűk a választék, és a szója növény – még a dupla gabonasortávolságra vetett is – csak bő egy hónap után záródik annyira, hogy érvényesüljön a gyomelnyomó képessége. A szűkös vegyszerkínálat miatt bizonyos gyomnövények megjelenését, például a mezeiacat-fertőzést mindenképpen el kell kerülni, ezért nemcsak az előveteménynek, hanem az elővetemény előéletének, az abban elvégzett gyomirtási munkának is nagy szerepe van a sikeres szójatermesztésben.

A szakember szerint nem szabad összemosni és/vagy elhagyni a pre- és posztemergens gyomirtásokat.

Ráadásul kevés, preemergens gyomirtásra összesen hat, posztemergensre kétszikűek ellen három, egyszikűek ellen öt hatóanyag áll rendelkezésre, és a szerek általában egy hatóanyagúak. Ezért az előadó arra biztatta a szójatermesztőket, hogy – a rezisztencia elkerülése és a hatásspektrum bővítése érdekében – kombinációkban gondolkodjanak. Ugyanilyen fontosnak nevezte az egyre inkább előtérbe kerülő, és a tavalyi évben megmutatkozó kórtani problémákat, különösen a fehérpenészes szárrothadást. Irodalmi adatok szerint egy 10 százalékos fertőzés 3-tól 6-6,5 mázsás termésveszteséget okoz hektáronként, ami járványveszélyes időszakban, 25-30 százalékos fertőzési nyomás esetén már 1-2 tonna veszteséget is jelenthet hektáronként. Pedig szójában használható engedélyezett, fehérpenész ellen hatékony gombaölő szer jelenleg nincs, a termelők szükséghelyzeti engedéllyel próbálnak úrrá lenni a problémán.

Ujvári Botond itt említette meg a vetésváltás jelentőségét, ha ugyanis a kétszikű kultúrákat (repce, napraforgó) összesűrítjük, akkor komoly fehérpenészes fertőzések alakulhatnak ki egyes helyeken.

Balikó Sándor arra emlékeztetett, hogy 20-30 évvel ezelőtt úgy tartották, szóját két kalászos közé célszerű vetni. Egyrészt a kalászos gyomelnyomó képessége, kultúrállapota miatt, másrészt azért, mert az utónövény számára valamennyi nitrogént hagy vissza a talajban. Ma nehéz helyzetben vannak a szójatermesztők, a betegség gazdanövényeit ugyanis majd’ 1 millió hektáron termesztjük, alig lehet olyan táblát találni az országban, ahol három-négy évvel korábban ne lett volna napraforgó vagy repce. Ez pedig megint csak komoly kihívást jelent a szójatermesztők számára, és nemcsak a betegségek elleni védekezés, hanem a gyomirtás miatt is. Az említett acat mellett ugyanis az árvakelésű napraforgó is sok gondot okozhat. Újvári Botond szerint a napraforgó árvakelés azért is érdekes kérdés, mert a Clearfield napraforgóban ugyanazt a hatóanyagot használják, amitől a gyommentes állapotot várják szójában. A Clearfield Plusos hibridek árvakelésének irtásánál azonban biztonsággal és eredményesen használható a tifenszulfuron-metil hatóanyag.

A napraforgó árvakelés sok gondot okoz a takarmánygyártóknak is. Amint azt Polgár Zoltán elmondta, cégük szójababot dolgoz fel, full-fat szóját állít elő, és éppen aznap fordította vissza egy megrendelő a szállítmányukat napraforgómag-szennyezettség miatt. Ez komoly problémát jelent nekik, ugyanis nem tudják kivenni a napraforgó magot a tisztítás során, és ha a kemény rost, a napraforgó héja bennmarad a full-fat szójában, az sok állatfaj takarmánya esetében kizáró ok.

Polgár Zoltán a továbbiakban, a fajtákkal kapcsolatban elmondta, hogy tapasztalatai szerint a termelők sokáig a mennyiséget helyezték előtérbe a beltartalom, ezen belül a fehérjetartalommal szemben.

Ez ma már nem így van, ami jó hír, ugyanis csak a 33 százalék feletti fehérjetartalmú szójababból gyártható legalább 46 százalékos, a takarmányipar által kedvelt szójadara.

Mint minden növény, a szója termesztéstechnológiájának is vannak sajátosságai. Mint Barabás Zsolt elmondta, gépesítés szempontjából a szója nem tekinthető különlegesnek, de mint a többi hüvelyes növényre, erre is oda kell figyelni. Termesztése során a magágykészítés meghatározó. A tarló kezelése attól függ, hogy milyen elővetemény után készítjük elő a magágyat. Erre, a nedvesség megőrzése érdekében, egy rövid tárcsa vagy egy kapás kultivátor a legjobb. Gabonatarló után tárcsás eszközt, nagyobb szártömeg, például kukorica elővetemény után kapás eszközt válasszunk, ami után rögtön zárjuk vissza a tarlót. Az alapműveléssel egy menetben végezzünk tápanyag-visszapótlást (20-25 cm mélyen), ez kapás kultivátorokra, illetve azok elé szerelt tartályokkal megoldható.

A vetésnél fontos, hogy a magok azonos mélységbe kerüljenek, mert csak így lesz egyforma a kelés. A bevált sortáv 45-50 centiméter, de vethető dupla gabonasortávra is – szemenkénti vetőgéppel, illetve gabonavetőgéppel.

A szemenkénti vetőgépeknél a hidraulikus csoroszlyanyomás-állítást automatikusan elvégzi a gép, ezáltal minden egyes mag azonos mélységbe kerül. A növényvédelemre külön figyelt a Horsch, olyan keretvezérlést alkotott meg, amivel viszonylag közeli állománypermetezés érhető el. Ezekkel a gépekkel nem 50-60-70 centiről, hanem 25-30-35-40 centiről „támadható” a növény, így sokkal kisebb elsodródással, ezáltal sokkal nagyobb hatékonysággal juttatható ki a vegyszer, mondta Barabás Zsolt.

A fórumot Balikó Sándor zárta azzal, hogyvéleménye szerint a szója termőterületének növelése kizárólag a jövedelmezőség növelésével valósítható meg. Ez pedig nem feltétlenül állati takarmány célú termeléssel, sokkal inkább nagyobb hozzáadott értékű, humán fogyasztásra szánt végtermékek előállításával, hazai és külpiaci értékesítésével érhető el.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság