0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

SMARTFARM: vigyük hírét termékeink sikereinek

A két és félórás szakmai eseményen szó esett az okszerű, precíziós növénytermesztésről, azon belül pedig a tápanyag-gazdálkodás, az öntözés, a növényvédelem, valamint a távérzékelés kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokról, amelyek hozzájárulnak az agrártermelés hatékonyságának növeléséhez és hosszú távú fenntarthatóságához. Az is elhangzott, hogy nem elég jól csinálni, azt be is kell mutatni!

A zsúfolásig megtelt a 37. AGROmashEXPO és a 9. AgrárgépShow G pavilonjában lévő fórumszínpad nézőtere, a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett SMARTFARM precíziós mezőgazdasági konferencián. A kiállítás harmadik napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a hazai agrárpiac meghatározó szereplői osztották meg tapasztalataikat, illetve elemezték a különböző témakörök összefüggéseinek fontosságát.

A konferencia valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy nincs más út a mezőgazdaság előtt, mint a minél hatékonyabb és mihamarabbi digitalizáció, ez pedig nem csak itthon, hanem az Európai Unió szempontjából is fontos technológia. Bóna Ákos, Magyarország digitális nagykövete is részt vett a kerekasztal-beszélgetésen és elmondta, hogy manapság a mezőgazdaságban, a turizmusban, valamint az iparban is a legfontosabb kulcsszó a digitalizáció. Az országot járva azt tapasztalta, hogy sok innovatív fejlesztéssel lehet találkozni, legyenek ezek egészen kis cégek, vagy óriási vállalatok termékei.

Egy nagyon fontos dolog azonban hiányzik, mégpedig a kommunikáció.

Ez jellemző ma Magyarországra, ebben a többi tagállam sokkal jobb eredményeket tud felmutatni. „Sajnos nem visszük hírét a termékeink sikereinek, így azok nem jutnak el a nemzetközi piacokra, és nagy kár, hogy nem veszünk részt olyan rendezvényeken, ahol pedig kulcsfontosságú lenne megjelennünk. Ebben próbálunk mi segíteni a mezőgazdasági szektor olyan szereplőinek, akiknek szükségük lenne a nemzetközi jelenlétre, hogy bemutathassák legújabb fejlesztéseiket, okos berendezéseiket és más szellemi termékeiket.

Külföldi útjaim során én elviszem jó hírét a magyar termékeknek, és arra szeretném biztatni a szakembereket, hogy ne álljanak meg Európa határainál, távolabbi országokba is jussák el fejlesztéseiket”.

A kerekasztal-beszélgetésen mind a négy témakörben – forgószínpadszerűen – öt-öt szakember mondta el a véleményét a tápanyag-gazdálkodásról, különböző példákkal mutatták be a tápanyag-visszapótlás eredményeit, elmondták, hogyan lehet kihasználni a talaj potenciális termőképességét, milyen ütemben fejlődött a mezőgazdaság gépesítése. Szó esett a talajbiológiáról is, és abban is egyetértettek szakemberek, hogy

a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen a talajvizsgálat, a levél- és növényanalízis, de nem hagyhatók figyelmen kívül a termelők tapasztalatai.

youtube://v/wsgcEB5pxVs

youtube://v/G9Oeuyi163M

A szakmai fórumon elhangzott, hogy az öntözés fejlesztése stratégiai fontosságú, amire jelentős erőforrásokat szán a kormányzat. Még a ’70-es években 300 ezer hektáron öntöztünk, ezzel szemben 2016-ban mindössze 100 ezer hektárt láttunk el mesterséges csapadékkal. A GDP-ben a magyar mezőgazdaság mintegy 3 százalékos súllyal szerepel, amit a kormányzat 5-6 százalékra szeretne fejleszteni, és ehhez a tápanyag-gazdálkodás mellett az öntözés fontos „iparág” lehet.

youtube://v/URE9OpOy0Y8

A növényvédelem témakörében elhangzott, az a kijelentés, hogy

nemcsak költséghatékonyan, hanem környezettudatosan kell termelni.

youtube://v/JwJ5FbXm5BE

Ehhez fontos technológiai információkra és precíz gépekre van szükség, tehát a digitális mezőgazdaság a megoldás. Sok információval pontosabb döntés hozható, mondta a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője. Fontos lépés az adatok precíz, pontos rögzítése, így ellenőrizhető, hogy hova és mennyi vegyszert használtunk fel és juttatunk ki. A helyspecifikus növénytermesztésben a növényvédelem az, amelyik a legkevésbé halad előre, és ami sok kihívással küzd, állapították meg a jelenlévő szakemberek.

youtube://v/DvYxGaCV5VU

Az utolsó téma a távérzékelés volt, melyben

az általa nyert adatok nemcsak a különböző haszonnövények elkülönítésére alkalmasak, ennél sokkal több információt közvetítenek a növényekről,

a többi között a növény fejlődési állapotáról, vitalitásáról, a növényzetben keletkezett károkról, tápanyag- és vízellátásáról stb. Ennek következtében a károsodott növények az egészséges állománytól elkülöníthetők. Természetesen szó esett a távérzékelés egyéb műszaki megoldásairól, a drónokról és annak különféle hasznosításáról.

A kerekasztal-beszélgetés végén a szakemberek a résztvevők kérdéseire is válaszoltak.

A kerekasztal-beszélgetésről készült további fotók elérhetők a galériában, ide kattintva.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu