Back to top

Újdonságok a Szőlészet és Pincészet kiállításon

Ismerősökkel találkozhattak az idén a Szőlészet és Pincészet kiállítás látogatói: támrendszereket, huzalokat, szőlőművelő gépeket, gyümölcsfeldolgozót, elektromos metszőollót láthattak. Az újdonságok közül mutatunk be néhányat.

Előre programozható aszaló-szárító berendezés
Fotó: Horváth Csilla
A Hagyó Kft.-nél korszerű aszaló-szárító berendezést láttunk. A miskolci cég gyümölcsfeldolgozó gépsort is gyárt, az utóbbi időben másféle feldolgozási módszereket is keresnek a termelők, mert a változékony időjárás és a piaci anomáliák miatt igyekeznek minél inkább feldolgozott termékeket piacra vinni. Az egyik ilyen lehetőség az aszalás, a másik az illóolaj-lepárlás. A kiállításon bemutatott aszaló legnagyobb előnye, hogy kétszintű automatizálási lehetőséggel készül.

A gépbe épített érintőképernyős felületen lehet beállítani a hőmérsékletet, páratartalmat és a ventilátor-sebességet,

de a berendezést számítógéphez is lehet csatlakoztatni, amivel már előre programozott receptúrák futtathatók, illetve saját receptúra is beprogramozható. Ezek a változók minden termény és szárítási cél szerint különböznek, kidolgozásuk sorén együttműködtek a SZIE Élelmiszertudományi Karával és a Kokoferm Kft.-vel, a termékek ellenőrzésében a Wesling laboratórium segít.

Hazánkban már a szőlőtelepítések 30-40 százalékán külföldi, nagyrészt olasz szaporítóanyagot ültetnek, nehéz helyzetben vannak a magyar szőlőiskolások. A kiállításon az olasz VCR többféle ellenálló szőlőfajtát kínált. Látszik, hogy bár hazánkban sok értékes fajta született és rezisztencianemesítés folyik, a termelésbe kevésbé jutnak el a fajták. Az új olasz fajtákhoz magyar szőlőt is fölhasználtak, a Bianca a Sauvignon Nepis, a Sauvignon Rytos és a Cabernet Eidos egyik szülője.

Caffini pneumatikus permetezőgép
Fotó: Horváth Csilla
Növényvédelemben a DAP Kft. mutatta be a sokak érdeklődését fölkeltő Caffini Booster permetezőgépeket, amelyek pneumatikus porlasztással, nagy légárammal és légsebességgel apróbb cseppeket képeznek, jobb a permetlé tapadása, és jobban átjárja a lombot.

A jobb célbaérés miatt 15-20 százalékkal kevesebb permetszer is elég lehet a hatékony növényvédelemhez,

ráadásul gyorsabban lehet elvégezni a munkát. A Booster rendszer a cég több permetezőgép-típusában működik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Traktorújdonságok a Kubotától

A világ harmadik legnagyobb mezőgépgyártója két újdonságot mutatott be a tavalyi Agrotechnica kiállításon. Az M7002-es nagytraktorszériát az M7003 széria váltja fel 2020-ban, és már elkezdték a megrendelések felvételét.

Bálint gazda tanácsai

Kertünkben kinyílt az első hóvirág. De ez csak előőrse a március elején időszerű fehér virágszőnyegnek. Nem is olyan régen még a tölgy- és bükkerdőkben gyűjtötték ezeket a virágokat, amelyek ma már védelmet kaptak, és megszűnt a kis hóvirágcsokrok utcai árusítása.

Megkíméli a kezet a hámozástól és a ragacsoktól

A „Peel-A-Ton” nevű hámozógép több mint húsz féle terméktípushoz alkalmazható, legyen az gyümölcs, úgy mint narancs, grépfrút, citrom és kivi, vagy épp zöldség, mint például paradicsom, burgonya és répa.

Határ menti szőlőhegyek várják a turistákat

Elnéptelenedő, funkcióját vesztett kis présházak, pincék, szőlők turisztikai hasznosításán dolgoznak a Weinidylle bor élményrégió osztrák és magyar résztvevői. Uniós segítséggel igyekeznek megmutatni a szőlőhegyek békés világát, hagyományait. Az Interreg Ausztria-Magyarország együttműködési program keretében közel egymillió euróból lehet turisztikai célú fejlesztésbe vonni a két határ menti régió tradicionális borospincéit.

A szivacsvárosoké a jövő

Szivacsvárosban élni sokkal kellemesebb, és az építészek szerint ez oldja meg a 21. századi metropoliszok problémáit. Számos szakember olyan házak építését javasolja, amelyek képesek az esővíz összegyűjtésére és megtartására, ezzel egyrészt hűtik a környezetet, másrészt megoldódik a városi kertek vízellátása is.

A koronavírus első gazdasági „áldozatai” a kisebb vállalkozások

A személyes, családi tragédiák árnyékában nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a mostani koronavírus járvány hosszú távú gazdasági következményekkel is járhat. Kínában a kis- és középvállalkozások már most a fennmaradásért küzdenek.

Nem csak bor készül a szőlőből

A szüret után a szőlőkből származó hulladékot újrahasznosítják: kozmetikai és gyógyászati termékeket gyártanak belőle a BestMedGrape európai projektnek köszönhetően, amely összegyűjti a szőlészeket, kutatókat és vállalkozókat a mediterrán térség több országából.

Hatalmas fejlődési potenciál rejlik a kertészeti ágazatban

A magyar kertészeti ágazatban nagyon komoly fejlődési lehetőség rejlik, teljesítőképességének évek óta csak a 30-40 százalékát éri el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a stratégiai partner szakmai szervezetekkel közösen – nagy erőkkel dolgozik a fejlődést hátráltató tényezők kezelésén.

Választani kell: mogyoró vagy szarvasgomba?

Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot rendezett Gödöllőn a gyumolcs.org csapata. Mint az előadásokból kiderült, eltérő környezeti igényeik miatt sajnos nem lehet gazdaságosan együtt termeszteni a két kultúrát.

Gyümölcs ágazat: a termesztőtől a kutatóig egy nyelvet kell beszélni

Olyan szakértőkre van szükség, akik megértik a gyümölcstermesztők problémáit, közvetítik a tudományos kutatók és a háttéripari cégek felé, valamint lefordítják és kommunikálják a válaszokat. Így az információk körbeérnek, és mindenki egy nyelven beszél. Ezzel a céllal szervezett szakmai konferenciát a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft. és a Tész-Ész Nonprofit Kft. Érd-Elvirán.