Back to top

Újdonságok a Szőlészet és Pincészet kiállításon

Ismerősökkel találkozhattak az idén a Szőlészet és Pincészet kiállítás látogatói: támrendszereket, huzalokat, szőlőművelő gépeket, gyümölcsfeldolgozót, elektromos metszőollót láthattak. Az újdonságok közül mutatunk be néhányat.

Előre programozható aszaló-szárító berendezés
Fotó: Horváth Csilla
A Hagyó Kft.-nél korszerű aszaló-szárító berendezést láttunk. A miskolci cég gyümölcsfeldolgozó gépsort is gyárt, az utóbbi időben másféle feldolgozási módszereket is keresnek a termelők, mert a változékony időjárás és a piaci anomáliák miatt igyekeznek minél inkább feldolgozott termékeket piacra vinni. Az egyik ilyen lehetőség az aszalás, a másik az illóolaj-lepárlás. A kiállításon bemutatott aszaló legnagyobb előnye, hogy kétszintű automatizálási lehetőséggel készül.

A gépbe épített érintőképernyős felületen lehet beállítani a hőmérsékletet, páratartalmat és a ventilátor-sebességet,

de a berendezést számítógéphez is lehet csatlakoztatni, amivel már előre programozott receptúrák futtathatók, illetve saját receptúra is beprogramozható. Ezek a változók minden termény és szárítási cél szerint különböznek, kidolgozásuk sorén együttműködtek a SZIE Élelmiszertudományi Karával és a Kokoferm Kft.-vel, a termékek ellenőrzésében a Wesling laboratórium segít.

Hazánkban már a szőlőtelepítések 30-40 százalékán külföldi, nagyrészt olasz szaporítóanyagot ültetnek, nehéz helyzetben vannak a magyar szőlőiskolások. A kiállításon az olasz VCR többféle ellenálló szőlőfajtát kínált. Látszik, hogy bár hazánkban sok értékes fajta született és rezisztencianemesítés folyik, a termelésbe kevésbé jutnak el a fajták. Az új olasz fajtákhoz magyar szőlőt is fölhasználtak, a Bianca a Sauvignon Nepis, a Sauvignon Rytos és a Cabernet Eidos egyik szülője.

Caffini pneumatikus permetezőgép
Fotó: Horváth Csilla
Növényvédelemben a DAP Kft. mutatta be a sokak érdeklődését fölkeltő Caffini Booster permetezőgépeket, amelyek pneumatikus porlasztással, nagy légárammal és légsebességgel apróbb cseppeket képeznek, jobb a permetlé tapadása, és jobban átjárja a lombot.

A jobb célbaérés miatt 15-20 százalékkal kevesebb permetszer is elég lehet a hatékony növényvédelemhez,

ráadásul gyorsabban lehet elvégezni a munkát. A Booster rendszer a cég több permetezőgép-típusában működik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Életünk lapjai: Korda György és Balázs Klári kertje

Elegáns környezet, harmónia, gondozott növények jellemzik Balázs Klári és Korda György otthonát. A kertben fiatal gyümölcsfák, tuják, formás bokrok sorakoznak ízlésesen, grillsütő várja a tavaszi meleget, hogy újra használatba vegyék. A tavasz kint éledezik, a lakásban színes virágok mindenütt, a belépő vendéget hatalmas szobafenyő köszönti.

A világ tíz legcsapadékosabb városa

Az angolok megnyugodhatnak, nem is esik olyan sok eső náluk. Egy angliai város sem került be a világ tíz legcsapadékosabb helye közé.

Élet a föld alatti ismeretlenben

Szinte nincs, ki ne ismerné a vakondot, noha igen keveseknek adatik meg, hogy élő példányát láthassa. Legtöbben a Kisvakond rajzfilmsorozat révén barátkoztunk meg vele, a mesékben bájos, nagy szemű, jószívű teremtménynek mutatja magát. De valójában hogyan is él ez a különös megjelenésű rovarevő?

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.