A Hagyó Kft.-nél korszerű aszaló-szárító berendezést láttunk. A miskolci cég gyümölcsfeldolgozó gépsort is gyárt, az utóbbi időben másféle feldolgozási módszereket is keresnek a termelők, mert a változékony időjárás és a piaci anomáliák miatt igyekeznek minél inkább feldolgozott termékeket piacra vinni. Az egyik ilyen lehetőség az aszalás, a másik az illóolaj-lepárlás. A kiállításon bemutatott aszaló legnagyobb előnye, hogy kétszintű automatizálási lehetőséggel készül.
de a berendezést számítógéphez is lehet csatlakoztatni, amivel már előre programozott receptúrák futtathatók, illetve saját receptúra is beprogramozható. Ezek a változók minden termény és szárítási cél szerint különböznek, kidolgozásuk sorén együttműködtek a SZIE Élelmiszertudományi Karával és a Kokoferm Kft.-vel, a termékek ellenőrzésében a Wesling laboratórium segít.
Hazánkban már a szőlőtelepítések 30-40 százalékán külföldi, nagyrészt olasz szaporítóanyagot ültetnek, nehéz helyzetben vannak a magyar szőlőiskolások. A kiállításon az olasz VCR többféle ellenálló szőlőfajtát kínált. Látszik, hogy bár hazánkban sok értékes fajta született és rezisztencianemesítés folyik, a termelésbe kevésbé jutnak el a fajták. Az új olasz fajtákhoz magyar szőlőt is fölhasználtak, a Bianca a Sauvignon Nepis, a Sauvignon Rytos és a Cabernet Eidos egyik szülője.
Növényvédelemben a DAP Kft. mutatta be a sokak érdeklődését fölkeltő Caffini Booster permetezőgépeket, amelyek pneumatikus porlasztással, nagy légárammal és légsebességgel apróbb cseppeket képeznek, jobb a permetlé tapadása, és jobban átjárja a lombot.
ráadásul gyorsabban lehet elvégezni a munkát. A Booster rendszer a cég több permetezőgép-típusában működik.