Back to top

Oroszország 70 százalékkal növelte a vörös kaviár termelését tavaly

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 22,2 ezer tonna vörös lazackaviárt termeltek, ami csaknem 70 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Roszribolovsztvo orosz állami halászati ügynökség adatai szerint tavaly rekordmennyiségű, 676 ezer tonna lazacfélét halásztak le, ami csaknem a duplája az egy évvel korábbinak.

A vörös kaviárból évi 12-14 ezer tonna fogy, a túltermelés miatt tavaly csökkent a lazackaviár ára.

A tokhalból nyert - a vörös kaviárnál jóval drágább - fekete kaviárból a tavalyi termelés 7 százalékkal, 32 tonnára emelkedett.

Oroszország 2006-ban, a faj kihalásától tartva, halászati tilalmat rendelt el a tokhalra a Kaszpi-tengeren és a Volgán.

A feketekaviár-termelés 2010-ben indult újra, de már csak különleges halneveldékben élő tokhalak lehalászásával.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Nem csak karácsonykor kellene halat ennünk

Mintegy 10 százalékkal nőtt a hazai halfogyasztás, az Agrárminisztérium azonban azon dolgozik, hogy a jelenlegi szűk 6 kilogrammnál kétszer több halat együnk. Ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a hazai haltermelőket is támogatjuk. A haltermelés ráadásul nem terheli a környezetet, vitathatalanul fenntartható gazdálkodás.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

Kifejezetten jó lesz az idei haltermés

Nem emelkednek az árak az idei karácsonyi halszezonban, és bőséges lesz a kínálat - jelentette ki a Világgazdaságnak nyilatkozva Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-Hal) elnöke.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.

Bíznak a jövőben a magyar gazdák

Nem tántorítják el a nehézségek sem a hazai gazdálkodókat attól, hogy megvalósítsák terveiket. Gondolataik, ötleteik vannak, ezért a beruházások lendülete 2020-ban is tovább erősödhet - mondta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban Nagy István agrárminiszter.