0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Aggódva várják a tavaszt a méhészek

Évente egyre nagyobb gondot okoz a méhészeknek az, hogyan kezdik az új szezont. A nagy problémát egy kis ízeltlábú okozza.

A méhek életében a beteleltetés lényege, hogy szeptember 20-ig kellő mennyiségű és jó minőségű táplálékot juttassanak a méhészek a kaptárba. Ebből nyerik majd a szorgos rovarok az energiát a szükséges hőmérséklet kialakításához, ami a fiasításhoz, az anyák peterakásához elengedhetetlen – írja a kemma.hu.

Ám ilyenkor még a méhek nyugalmi állapotban vannak, csak úgy két hét múlva húzódnak fürtökbe, hogy aztán január végén megindulhasson az élet a kaptárakban. De ezt megelőzően

el kell végezni a varroa atka elleni, úgynevezett záró védekezést.

Az a fajta „tétlenség”, ami a fullánkosokról elmondható télidőben, az a méhészekről már korántsem.

– A szakmának ilyenkor jut ideje a kaptárok javítására, keretek készítésére, műlépezésére – emelte ki Simonné Venter Éva, a környei Simon Méhészet vezetője.

Ám még ennél is fontosabb az üres kaptárok fertőtlenítése. Emellett a lépkészletet is ekkor ildomos megújítani. Erre is méhegészségügyi szempontból van szükség.

Ez idő tájt a kaptárakban letakarják a kereteket jó hőszigetelő anyaggal – például szalmapárnával, fóliával, papírral –, ezzel is előmozdítva a peterakást.

A Simon Méhészetben 270 családot teleltettek be időben, de

már ősszel legalább 25 százalékos volt a méhpusztulás. Ez megfelel az országos helyzetnek.

– A fő „gyanúsított” most is az atka – fogalmazott a méhész hölgy. – Gyakran a nem kellően kezelt méhállományok fertőznek vissza. Ennek következtében a méhésztársadalom aggódva várja a tavaszt, hogy milyen állapotban repülnek ki a rovarok, illetve mennyi család élte túl.

A hideg, a madarak és a rágcsálók ellen is védik a méheket

Gégény Benjamin, a Baja és Körzete Méhész Klub Egyesület elnöke a baon.hu kérdésére elmondta:

a tél folyamán akár 30–40 százalékos állományvesztést is elszenvedhetnek a méhészek, ami meghaladhatja a korábbi időszakokban tapasztalt veszteségek mértékét.

Az állomány újratermeléséhez terméskiesés szükséges, ez a méz mennyiségének rovására megy. Jelenleg a méhek számára a nyugalom biztosítása a legfontosabb, a konténereket, kaptárakat a rágcsálók és nagyobb hótakaró esetén a madarak ellen kell védeni. A jelenlegi hőmérséklet még nem okoz gondot, de a legyengült állományban a mínusz 20 fokos hideg már komoly pusztítást végezne, ami tovább nehezítené a méhészek helyzetét.

A hazai mézfogyasztás érdekében tett akciókról szólva Gégény Benjamin elmondta:

országszerte 1011 helyszínen 165 ezer gyerekhez jutottak el az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárkamara együttműködésének köszönhetően.

Ez jelentős növekedés az előző évi 100 ezer főhöz képest.

Bejelentés

A méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 2003-as Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztériumi rendelet értelmében a méhészkedést (méhtartást) minden év február 28-ig kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél. Ennek a kötelezettségnek írásban, az erre rendszeresített formanyomtatványon tehetnek eleget a méhésztársadalom tagjai.

Forrás: kemma.hu/baon.hu