0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Napoztatott földek

A Kaliforniai Egyetem kutatói közel járnak ahhoz, hogy a mezőgazdasági hulladékok és a Nap energiájának fölhasználásával hatékony, jövedelmező és környezetbarát talajfertőtlenítési módszert dolgozzanak ki. A bioszolarizációs eljárás a Nap hőjével és a mezőgazdasági hulladékokból nyert talajjavító anyagok együttes hatásával száll szembe a talajlakó kártevőkkel és a gyomokkal.

Christopher Simmons, az egyetem élelmiszertudományi és -technológia professzora szerint az eljárás hatása számos kultúrnövényfaj esetében bizonyított Kalifornia államban.

A házikertekben sokan használnak talajtakaró fóliákat azzal a céllal, hogy a befogott napsugarak fölmelegítsék a fólia alatti nedves talajt. Hatékony a talajlakó kártevők és a gyommagok elpusztítására, de igen hosszú időt, 4-6 hetet vesz igénybe, amíg teljesen kifejti a hatását. Ennyi időre nem lehet letakarni egy árutermelő területet.

A professzor és munkatársai biohulladékok, szőlőtörköly, paradicsomhéj és héjas gyümölcsök apróra tört csonthéját dolgozták a talajba a lefóliázás előtt. Ezek az anyagok jó hatásúak a hasznos talajlakó mikroorganizmusok fölszaporodására, a talajélet aktivitásának növelésére.

Ugyanakkor átmenetileg savanyítják is a talajt, ami kedvezőtlen környezetet teremt a gyommagvak csírázásához, illetve a károsítók szaporodásához. A talajlakó mikroorganizmusok és a Nap hőjének együttes hatása néhány napra csökkenti a kezelés időtartamát. Ahhoz azonban, hogy széles körben elterjedjen a módszer, hatékony, kiszámítható és gazdaságos alkalmazási módszert kell kidolgozni.

Christopher Simmons és munkatársai többféle növénykultúrával (fejes saláta, paradicsom, dinnyefélék, zöldtrágyanövények), valamint többféle szerves hulladékkal kísérleteztek, különböző talajtípusokon. A bioszolarizáció és a zöldtrágyanövényként vetett fehér mustár együttes hatására a szervesanyag-gyarapodás 1,25-1,75 százalékos volt, ami a tudós véleménye szerint jelentős, a szénmegkötés szempontjából és a talajélet számára egyaránt kedvező.

Azt azonban még korai kijelenteni, hogy jelentős hozamnövekedés is elérhető a módszerrel, az azonban bizonyos, hogy igen hatékony növényvédelmi módszer.
Forrás: caes.ucdavis.edu/Kertészet és Szőlészet