Back to top

Okostelefonnal a méhek egészségéért

A világ élelmiszerkészletének harmadát a méhek beporzó-tevékenységének köszönhetjük. A hasznos rovarok pusztulása tehát nagyban veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot is. A méhpopuláció pusztulása mögötti egyik ok pedig a különböző paraziták jelenléte. Az egyik gyakori parazita kimutatására fejlesztettek ki a tudósok egy olyan technológiát, mellyel helyben is kimutatható a betegség jelenléte.

A nozéma, más néven gyomorvész vagy májusi vész kórokozói spórás egysejtűek, a Nosema apis vagy a Nosema ceranae. Erősen fertőző betegség, ami a kifejlett háziméhek leggyakoribb betegsége. Nosema apis-ra utaló tünetek a vérhas, illetve ha a méhek a kaptár előtt ürítenek, azonban a Nosema ceranae fertőzésnek nincsenek fizikai tünetei. Ez a "néma gyilkos" megfertőzi a dolgozókat, a heréket és az anyákat is, így a végén a család összeomlásához vezethet.

Jelenleg az egyetlen mód a betegség azonosítására a spórák jelenlétének vizsgálata fénymikroszkóp alatt. Azonban a diagnózist így hagyományosan csak laboratóriumban lehet felállítani, és szükség van egy hozzáértő szakemberre is.

Tehát a méhésznek mintákat kell küldeni egy laboratóriumba, ahol felállítják a pontos diagnózist, ami időigényes és drága.

Azonban a UCLA Samueli Mérnökiskola és a Barnard Főiskola Biológiai Tanszékének tudósai együtt kidolgoztak egy új, terepen is használható módszert a veszélyes egysejtű kimutatására. Ehhez egy megfelelően előkészített minta, egy okostelefon - a tudósok által fejlesztett alkalmazással - és egy szintén az okostelefonhoz tartozó fluoreszcenciamikroszkóp szükséges. Az egész szett mindössze 36 dekagramm súlyú.

A parazita kimutatására alkalmas eszköz használat közben
A parazita kimutatására alkalmas eszköz használat közben
Fotó: UCLA Engineering Institute for Technology Advancement
Ahhoz, hogy az egysejtű spóráit kimutassák szükség van egy mézelő méh megfelelő előkészítésére. A gyomorszövetet el kell távolítani, és a középbelet (ahol a paraziták élősködnek) feltárni, majd hozzáadni egy kis mennyiségű fluoreszkáló oldatot, amely megfesti a parazita spóráit. Az így elkészült oldatból tárgylemezre kell cseppenteni, melyet az okostelefonhoz tartozó mikroszkópba kell helyezni. Ezután a telefon felvételt készít a mintáról, melyet egy számítógépnek továbbít, ami automatikusan kielemzi azt.

Kevesebb, mint 90 másodperc alatt meg is adja a mintában található spórák számát.

A kutatók tesztelték az általuk kidolgozott rendszert terepi mintákon, és megállapították, hogy képes kimutatni a parazitát akkor is, ha az a kezelést igénylő küszöbérték alatt van. Tehát ez a mobiltelefonos alapú készülék megfelelően érzékeny ahhoz, hogy segítségével megkezdjék a méhállomány kezelését.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

D-vitaminban gazdagok a szoláriumozó tyúkok tojásai

A Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) táplálkozási szakértőkből és agrárkutatókból álló egyik csoportja új módszert fedezett fel a tojások D-vitamintartalmának növelésére: a tyúkokat UV-fénnyel kell kezelni.

Az Európai Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. július 15-i, brüsszeli ülésén üdvözölte azon tagállamok hatóságainak intézkedéseit, melyek az extrém nyári hőség során szigorítják a hosszú távú, rendszerint Törökországba irányuló élőállat szállítások feltételeit.

Belgium sikere az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

Minden országnak, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa már megjelent, hetente jelentenie kell a járványhelyzet alakulását az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE). Ez akkor sem maradhat el, ha nem történt újabb megbetegedés, elhullás. Belgium az elmúlt héten először hagyhatta üresen az újabb esetek/megbetegedések közlésére szolgáló sort az adatlapon.

Kis kerti tavaink ideális lakója: pettyes víziteknős

A hazai mocsári teknősök terráriumi tartása kizárt, hiszen azok védett állatok. Ám egy Észak-Amerikából származó, közeli rokonfajt egyre többen szaporítanak Európában. A pettyes víziteknősök (Clemmys guttata) ára még mindig elég borsos, de olykor-olykor feltűnnek a hazai szakkereskedésekben szaporított, eladó példányaik.