Back to top

Több telephelyre kiterjedő klímavezérlés okostelefonról

A sertéstenyésztésben már jó ideje megfigyelhető a koncentráció, egyre nagyobb telephelyek, létesülnek világszerte, melyek üzemeltetése, ellenőrzése digitalizáció nélkül már szinte lehetetlen.

A több nagy épületből álló gazdaságok, illetve a számos telephellyel rendelkező vállalkozások modernizálásához kínál segítséget a dán KJ Klimateknik vállalat legújabb fejlesztése, az Odin, melyet az elmúlt év végén mutattak be az Agromek szakkiállításon.

A szakmai díjban részesült innovatív technológia lehetővé teszi, hogy az állattartó épületek klímaszabályozását teljes mértékben egy okostelefonról, illetve egy személyi számítógépről lehessen vezérelni.

Az Odin az első klímavezérlési rendszer a piacon, mely egy központi irányítóegységből, illetve több, az istállótermekben és egyéb helyiségekben felszerelt alegységből áll. Használata a vezető számára lehetővé teszi, hogy bármilyen messze is van a telephelytől, minden paramétert a telefonján keresztül le tudjon olvasni, illetve szabályozni is képes legyen, ha ezt szükségesnek találja, ami nagy biztonságot és rugalmasságot ad számára.

A rendszer szóbeli riasztásokkal is figyelmezteti a felhasználót az esetleges rendellenességekre a hiba helyének pontos azonosításával. Három felhasználói szint van, a vezetőnek lehetősége van arra, hogy hozzáférést adjon a rendszer különböző területein dolgozó munkatársai számára is a beavatkozásra, miközben ő maga megtartja a teljes ellenőrzést és áttekintést. Azt, hogy a felhasználók mely paramétereket állíthatják át, pontosan szabályozható.

A beérkező adatok naplózásra kerülnek, beleértve azt is, hogy melyik felhasználó változtatta meg, és amikor az Odin több különálló üzemi egység vagy telep felügyeletét is lehetővé teszi, a rendszert adatmegosztási funkcióval is ellátták, ami a fejlesztő cég szerint tovább javíthatja a klímaszabályozás költséghatékonyságát. Az új klímaszabályozási rendszer számos egyedi megoldásokat kínál a felhasználóknak, és nem mellesleg a gyártó szerint a telepítési költségeket jelentősen, 40 - 50% csökkenteni tudták más, ismert rendszerekhez képest. Vonatkozik ez a kábelek és a munkaidő költségeire egyaránt.

 

 

Forrás: 
kj-klimateknik.dk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Gyomvadász önjáró robot

A nagy értékű szántóföldi zöldség- vagy egyéb kultúrákban végzett fókuszált gyomirtásra „képezték ki” a svájci ecoRobotix startup cég által tervezett önjáró robotot. A projekt a svájci innovációs alaptól kapott induló hitel mellett már mintegy 12 millió eurónyi magán- és intézményi tőkebefektetést vonzott, és bekerült a Swisscom StartUp Challenge 2017 pályázat öt győztese közé is.

Hivatalos: Szerbiában megjelent az afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány hivatalosan is megjelent Szerbiában, Mladenovac környékén. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter kedden elmondta, hogy megérkeztek a madridi laboreredmények, amelyek kimutatták az ASP-t.

A John Deere – már csak PIN-kóddal működnek

A John Deere biztonságból PIN-kóddal sze­reli fel a GNSS műholdas vevőit és a traktorok vezetőfülkéjé­ben elhelyezett mo­ni­torjait, mert az utóbbi időben több jogtalan hozzáférést tapasztaltak a felhasználói, amely anyagi veszteséget okozott a tulajdonosaiknak. A gyárilag beépített védelem a vevőegységre is vonatkozik.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.

Új traktordizájnok az AGCO-nál

Az AGCO konszern szerződést kötött a német Porsche Design GmbH-val az egyes traktormárkáinál (Challenger, Fendt, Massey Ferguson, Valtra) mintegy 10 éve használt dizájnok és formák megújításáról. Követelményként határozták meg az irodának, hogy a márkadizájnok analízise után két fő irányt kövessenek az új formák.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Burgonya: még a jó ár sem motivál

A korábbi évekkel ellentétben – és más hazai burgonyabemutatókkal szemben – Gyulatanyán ezúttal óriási volt az érdeklődés. Legalább háromszázan vettek részt a tanácskozáson és a hozzá kapcsolódó szakmai mustrán.

Ki lesz a nagyobb vesztes?

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború mindkét ország számára komoly nehézségeket fog okozni. A kínai bojkott miatt az amerikai szövetségi agrárminisztérium már bejelentette, hogy 16 milliárd dollárral készül megsegíteni a farmereket,de Kínának sem jöhetett volna rosszabbkor a vámpótlék bevezetése – mondják a szakértők.

Új fegyver a whisky-hamisítás ellen

A hamisított whiskyt felismerő "mesterséges nyelvet" fejlesztettek ki skót kutatók. Az eszköz észleli a whiskyk közötti apró eltéréseket, ami segíthet az alkoholhamisítási piac felszámolásában - vélik a kutatók.