0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A dűlőtől a pincéig

A KITE Zrt. nem egyes gépeket, hanem teljes megoldásokat kínál partnereinek. Kertészeti kínálatukból az idén a szőlőtermesztés gépeit vonultatták föl az AGROmashEXPO-n, a soraljművelőktől kezdve a permetező-, lombbefűző gépeken, szüretelőkombájnokon át a bogyózókig, bogyóroppantóig. A gépek legfontosabb paramétereit Olajos Sándor szőlészeti gépértékesítési menedzser ismertette.

A sorközök és soraljak művelésére az olasz Orrizonti cég gépeiket ajánlják, a növényápolásra pedig a Nobili radiál- és axiálventilátoros permezetőit. Nagy hangsúlyt fektet a KITE a szőlőbetakarítás gépesítésére, a kiállításon a Pellenc önjáró és vontatott szőlőkombájnját is bemutatták. A vontatott Grape’s Line szüretelőgép-család a közelmúltban került forgalomba, öt típussal, az egészen egyszerű mechanikus beállításútól a Selectiv Process bogyózóval fölszerelt gépig.

Ez a tisztítórendszer olyan pontosan elválasztja a kocsánytól, levélnyéltől a bogyókat, hogy azok akár a présbe is üríthetők.

A betakarítógépek már a kisebb 10-15 hektár ültetvénnyel rendelkező gazdáknak is elérhetők.

A nagy ültetvények szüretelésére alkalmas önjáró betakarító Optimum család már 2013 óta kapható hazánkban is, de tavaly új szüretelőfejjel szerelték föl, melynek még kíméletesebb a rázási rendszere, így még több mustot takaríthatunk meg.

Ehhez kapcsolódóan Olajos Sándor elmondta, hogy a Pellenc cég két fő irányban fejleszti gépeit. Céljuk, hogy minél könnyebb, kényelmesebb legyen a kezelő dolga, ezért a fülkék kijelző felületén nincsenek szöveges üzenetek, utasítások, csak piktogramok, a munka biztonságát pedig fejlett borulásgátlóval szavatolják. Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy minél jobb minőségű alapanyaggal lássák el a borászatokat, azaz betakarításkor is kíméljék a szőlőt.

A Pellenc különálló bogyózó- és bogyóroppantó gépet is kínál, egyebek közt a kézzel szüretelő gazdáknak.

(A szőlőültetvények ápolására kínált gépekről a Kertészet és Szőlészet 6. számában írunk.)

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet