Back to top

A félelem okozza a lengyel mákhiányt

Hiánycikk a mák Lengyelországban, mert a termelők félnek a termesztésétől. Drága, mint az orvosság, mondják a forgalmazók. A beszerzési árak folyamatosan növekszenek, és a készletek is kifogyóban vannak.

A mák egyike azoknak a növényeknek, amelyek termesztése sok nehézséget okoz a lengyel gazdáknak, mivel számukra ez egy nagy kockázatú növény.

Részben a kevésbé kedvező klimatikus és időjárási viszonyok miatt. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy nedves időszakban a gombásodás okozhat problémát, vagy ha hűvös a tavasz és kevés a napfény alig hoz termést a mák.

Másrészt a kábítószer-függőség elleni küzdelemről szóló törvényből eredő szigorú jogi eljárások,

és a mákültetvények létrehozásával kapcsolatos nehézségek is akadályozzák a gazdákat e növény termesztésében.

Lengyelországban a mákot jelen pillanatban 150 hektáron 120 termelő állítja elő. Hektáronként – ha nem is könnyen – egy tonna mák takarítható be. Ha a termelőnek nincs betakarító gépe, akkor leggyakrabban a kis parcellákból kézzel gyűjtik össze. És akkor még mindig ki kell szedni belőle  a mákszemeket: a mákgubót  késsel szétvágják, és a magokat kirázzák.

A pékárukhoz szükséges mákot így Magyarországról, Franciaországból és Spanyolországból importálják, ugyanis ezekben az országokban a máktermesztést nem szorítják korlátok közé.

Ebben az évben a mákot rendkívül nehéz beszerezni, az Európában uralkodó szárazság súlyosan érintette az ültetvényeket. Egyes régiókban a növények háromszor kisebbek voltak, mint az előző években, ami óriási hatást gyakorol az idei árakra. A tavalyi termés kilónkénti nagykereskedelmi ára   6-7 zloty (kb. 500 Ft) volt, jelenleg pedig 16-17 zloty (kb. 1250 Ft), és

az árak további növekedését várják.

A Cseh Köztársaságból, Magyarországból és Szlovákiából származó mákot Lengyelországban elsősorban az élelmiszeripar használja.

 

Forrás: 
agropolska.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Az eddigi legnagyobb szabású SMARTFARM-ra készülnek

Szűk egy hónap múlva kezdetét veszi a SMARTFARM - Magyarország legnagyobb precíziós szántóföldi bemutatója, a Bábolnai Gazdanapok programjainak "zászlóshajója". A rendezvényen, amely az eddigieknél hosszabb, így tartalmasabb is lesz, a szakma legjelesebb képviselői vesznek részt ezúttal is - lássuk, mivel készülnek idén!

Megszűnik a hőség és csapadék is öntözi a talajokat

Az utóbbi napok forró, száraz időjárása megviseli a szántóföldeken és a gyümölcsösökben dolgozókat, de a hőségben az állatok és növények is fokozott gondoskodást igényelnek.

A komlótermesztés újraindítását támogatással ösztönzik

Megjelent a komlóültetvény létesítéséhez igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló rendelet.

Burgonya: még a jó ár sem motivál

A korábbi évekkel ellentétben – és más hazai burgonyabemutatókkal szemben – Gyulatanyán ezúttal óriási volt az érdeklődés. Legalább háromszázan vettek részt a tanácskozáson és a hozzá kapcsolódó szakmai mustrán.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Csendes órák az üzletekben

Az Auchan áruházlánc lengyelországi üzleteiben augusztusban minden héten úgynevezett csendes órákat vezetnek be. Ezzel az autizmussal élők vásárlását szeretnék megkönnyíteni.