0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A félelem okozza a lengyel mákhiányt

Hiánycikk a mák Lengyelországban, mert a termelők félnek a termesztésétől. Drága, mint az orvosság, mondják a forgalmazók. A beszerzési árak folyamatosan növekszenek, és a készletek is kifogyóban vannak.

A mák egyike azoknak a növényeknek, amelyek termesztése sok nehézséget okoz a lengyel gazdáknak, mivel számukra ez egy nagy kockázatú növény.

Részben a kevésbé kedvező klimatikus és időjárási viszonyok miatt. Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy nedves időszakban a gombásodás okozhat problémát, vagy ha hűvös a tavasz és kevés a napfény alig hoz termést a mák.

Másrészt a kábítószer-függőség elleni küzdelemről szóló törvényből eredő szigorú jogi eljárások,

és a mákültetvények létrehozásával kapcsolatos nehézségek is akadályozzák a gazdákat e növény termesztésében.

Lengyelországban a mákot jelen pillanatban 150 hektáron 120 termelő állítja elő. Hektáronként – ha nem is könnyen – egy tonna mák takarítható be. Ha a termelőnek nincs betakarító gépe, akkor leggyakrabban a kis parcellákból kézzel gyűjtik össze. És akkor még mindig ki kell szedni belőle  a mákszemeket: a mákgubót  késsel szétvágják, és a magokat kirázzák.

A pékárukhoz szükséges mákot így Magyarországról, Franciaországból és Spanyolországból importálják, ugyanis ezekben az országokban a máktermesztést nem szorítják korlátok közé.

Ebben az évben a mákot rendkívül nehéz beszerezni, az Európában uralkodó szárazság súlyosan érintette az ültetvényeket. Egyes régiókban a növények háromszor kisebbek voltak, mint az előző években, ami óriási hatást gyakorol az idei árakra. A tavalyi termés kilónkénti nagykereskedelmi ára   6-7 zloty (kb. 500 Ft) volt, jelenleg pedig 16-17 zloty (kb. 1250 Ft), és

az árak további növekedését várják.

A Cseh Köztársaságból, Magyarországból és Szlovákiából származó mákot Lengyelországban elsősorban az élelmiszeripar használja.

 

Forrás: agropolska.pl