Back to top

Varroa atka tenyésztése méhek nélkül

Egy kutató kidolgozta a varroa atka laborban való, méhek nélküli tartási módszerét. A módszer meggyorsíthatja a varroakutatást és elősegítheti az ellene való hatékony küzdelmet, akár genetikai síkon is.

A varroa atka kutatásának egyik nehézsége eddig abból állt, hogy szaporodása, életmódja csakis a méheken vagy azok révén volt lehetséges. Így teszteket, különböző kontroll megfigyeléseket is főleg a méhészeti szezonban lehetett elvégezni. Craig Christie, az aberdeeni Egyetem kutatója olyan módszert keresett, mellyel megoldható a varroa méhek nélküli, laborban való tartása, megfigyelése.

A kutatót az a tapasztalat sarkalta, hogy a kullancsok kutatásában nagy előrelépést hozott, amikor ezen faj esetében lehetővé vált a laborban való tenyésztés.

 A porcukorban megrázott méhekről lepotyogó atkák száma jelzésértékű a méhek atkafertőzödtségére vonatkozóan
Atkák porcukros kontroll után
Fotó: Hevesi Mihály

A módszer kidolgozásakor előszőr a szakirodalom által leírt táplálékösszetevőkre hagyatkozott. Ezt a táplálékot egy műanyag membrános kapszulába helyezte, melyből az atkák szúrás révén táplálkozhattak éppúgy, mint ahogy a méhek hemolimfájából táplálkoznak.

Az első próbálkozások nem sikerültek. A laborban olyan gombák keletkeztek, melyek az atkákat három nap alatt elpusztították. Ezen kívül kiderült, hogy a mesterséges táplálék, mellyel az atkákat táplálta, háromszor olyan sós volt, mint a méhek hemolimfája, amitől azok aztán dehidratálódtak. Továbbá a felhasznált cukrot az atkák nem voltak képesek megemészteni. Ezért számos változtatásra volt szükség.

Végül sikerült olyan mesterséges táplálékot kikísérleteznie, mellyel az atkák túlélési aránya megközelíti a természetes körülmények közötti arányt.

Ezzel először váltak az atkák mesterséges körülmények között, méhek nélkül is tarthatóvá.

Doktori értekezésének keretében a biológusnak sikerült bizonyítania, hogy a DWV vagyis a deformált szárny vírus a táplálkozó atka révén kerül a kapszulába.

A módszerrel lehetőség nyíltk arra, hogy a kapszulákba különböző dózisú atka ellenes szereket teszteljenek. Következésképp ennek a mesterséges tartási módszernek a segítségével új atka elleni szereket is ki lehet kísérletezni.

A tenyésztési módszerrel lehetséges kettősszálú RNS-t juttatni az atkákba. Ez a módszer különlegesen ígéretes, mert általa célzottan lehet az egyes géneket szabályozni.

Bár a módszer jelentős előrelépést jelent a varroa kutatásában, de a mesterséges, méhek nélküli szaporításhoz az atkákat valahogyan peterakásra is kellene ösztönözni.

Ennek a kutatása során a biológus és csapata két olyan illatanyagot talált, melyek az atka peterakási hajlamát méhálcák jelenlétében segítik, bár ahhoz közvetlenül nem járulnak hozzá.

A kutató abban reménykedik, hogy ezek az illatanyagok hozzásegítik majd ahhoz is, hogy a peterakás végső kiváltóját is megtalálják.

A projekt során nem gondolták, hogy négy év alatt ilyen jelentős eredményeket sikerül elérniük. Már folynak a tárgyalások a technika terjesztésének lehetőségéről.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/1

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti dendrológia 3. rész - a tavaszi fás hordásnövények

Ahogyan a hőmérő higanyszála napról-napra egyre följebb húzódik, úgy kezdenek tömegével virítani a tavaszi aszpektus fás hordásnövényei: a vadgyümölcsök. Ilyenkor már a napi középhőmérséklet tartósan 10 oC fölött van, ez kedvez a méhek gyűjtögető-megporzó munkájának.

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

Kölyökkutyákra veszélyes vírus jelent meg a fővárosban

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé felhívását, miszerint a parvo vírus által okozott betegségben, a parvovírusos bélgyulladásban szenvedő kutyák száma annyira megnőtt a térségben, hogy a járvány veszélye is felmerült.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Tej Terméktanács: emelkedhet a tej és a tejtermékek ára

Nőhet a nyerstej és a feldolgozott tejtermékek ára a nyerstej csökkenő mennyisége, valamint az előállítási költségek, az infláció és a munkabérek emelkedése miatt - közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSzSz) az MTI-vel csütörtökön.

Sikerrel vizsgázott peronoszpóra ellen

Az idén is, mint azt a peronoszpóránál megszokhattuk, délről érkezett a fertőzőanyag, és nagyon kedvező feltételeket talált. Egerben július első feléig nyolc fertőzési hullámot lehetett azonosítani. Épp jó tehát az évjárat egy új gombaölő szer hatékonyságának bemutatására. A BASF Egerben és Szekszárdon mutatta be a Delan Pro készítmény tudását peronoszpóra és feketerothadás ellen.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Szigorúbb gazdálkodási szabályok a méhek védelméért

Ahogy arról még az év elején beszámoltunk, a bajor választópolgárok eddig még soha nem látott mértékben csatlakoztak a „Mentsétek meg a méheket” népi kezdeményezéshez. A kezdeményezést a törvényhozás a héten megszavazta.

A korai tavasz miatt lekésik a méhek a virágzást

A túl korai hóolvadás miatt korábban virágoznak egyes növények, a méhek azonban még nem ébrednek fel, hogy beporozzák őket. Így viszont csökken a virágok maghozama.