Back to top

Agrárellenes a ketreces állattartás elleni kampány

Agrárellenes, tényektől elrugaszkodott kezdeményezésnek ítéli az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezeteként működő Copa-Cogeca azt az aláírásgyűjtési akciót, amely az európai ketreces állattartás teljes betiltására irányul. A Copa-Cogeca az aláírásgyűjtési kampányt méltánytalan lépésnek minősíti, amely nem veszi figyelembe a gazdasági és társadalmi következményeket.

A NAK, a MÁSZ és a BTT szerint európai szintű szakmai összefogással kellene fellépni a szélsőséges és tisztességtelen kezdeményezés ellen.

Az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az állatjóléti feltételeket jelentősen javítsák – állapította meg a legnagyobb uniós agrártermelői érdekképviseletként működő Copa-Cogeca nemrég kiadott állásfoglalásában.

Az érdekképviselet szerint a mezőgazdaság jövője érdekében szükség lenne arra, hogy a valós helyzetet „szenzációhajhász” felhangok ne homályosítsák el, illetve véget lehessen vetni a tapasztalható „agrár-ellenességnek”.

Ez utóbbit jól példázza az egyes szélsőséges állatvédő szervezetek által indított „Vessünk véget a ketrecek korszakának!” (End of the cage age!) elnevezésű európai polgári kezdeményezés, amelyet 2018. szeptember 11-én vett nyilvántartásba az Európai Bizottság (EB). Az akció célja az európai ketreces állattartás teljes felszámolása, ezért a szervezők az EB-től olyan jogszabályi javaslat benyújtását kérik, amely megtiltaná a jogszabályoknak és állatjóléti szabályoknak megfelelően kialakított technológiák használatát is. E lépés rendkívül kedvezőtlenül érintené az állattartók jelentős hányadát, így például a baromfitermelő ágazatokat, de hátrányosan érinti a sertés- és a szarvasmarha-tartást is.

Közleményében a Copa-Cogeca a kezdeményezést a mezőgazdaságot sértő, méltánytalan kampánynak minősíti.

A szervezet szerint a tiltást szorgalmazó akció, illetve annak feszültséggerjesztő online petíciós oldala nem tisztességes és nem tényszerű érvelésre támaszkodik, hanem alapvetően a fogyasztók érzelmeire kíván hatni, miközben nem tér ki a gazdasági és a társadalmi következményekre.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége egyetért abban, hogy a fogyasztók figyelmét fel kell hívni arra is, hogy az unióban előállított, ketreces tartásból származó állati termékeket nagyrészt unión kívüli országokból beáramló importáru váltaná fel, amely előállítását pedig sokkal fejletlenebb, illetve kevésbé szigorú állatjóléti, élelmiszerbiztonsági stb. előírások szabályozzák. Ez meglehetősen álszent – és vélhetően egyéb gazdasági/politikai érdekeket szolgáló – megoldást jelentene, a nyomon követhetőség, illetve a termelési körülmények ellenőrizhetősége, így végső soron a fogyasztó rovására.

Az uniós szabályozás értelmében a nyilvántartásba vételtől számított egy év áll rendelkezésre, hogy a szervezők legalább hét különböző tagállamban egymillió aláírást gyűjtsenek. A petíciós honlap szerint a kezdeményezéshez közel 330 ezren csatlakoztak. Ha az egymillió aláírás összegyűlne, az Európai Bizottságnak a kezdeményezéssel kötelezően foglalkoznia kellene. A testület eldönthetné, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de állásfoglalását mindkét esetben indokolnia kellene.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a tisztességtelen akció ellen fel kell lépni, ezért a Baromfi Termék Tanács törekvéseit támogatva segíti a visegrádi országok (V4) agrárkamaráinak közreműködését és összefogását a témában. A BTT úgy ítéli meg, hogy a bizottság meggyőzésére

az egész Európai Unióra kiterjedő tanulmányt kellene készíteni arról, milyen élelmiszerellátási és munkaerőpiaci problémák adódnának, ha az érintett állattenyésztési ágazatokban a ketreces tartást megszüntetnék.

Ezen kívül olyan polgári kezdeményezést is indítani kellene, amely a hatékony és biztonságos ketreces állattartás megőrzése érdekben gyűjtene uniós aláírásokat – hangsúlyozza a BTT.

Forrás: 
NAK/BTT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

A vidék bankja együttműködésben a baromfiágazattal

Folytatja és kibővíti együttműködését a Takarékbank és a Baromfi Terméktanács (BTT). A megújított megállapodás alapján a felek nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, képzéssel, piaci előrejelzésekkel is segítik a jövőben a baromfiágazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

A minimalista stílus a tyúkólba is beköltözött

Dél-Dakotában a Black Hills tanya húsz kifinomult csirkéje egy csodás tyúkólban él, a madarak lakhelyét ugyanis minimalista stílusban, a modern formatervezés alapján tervezték és kivitelezték.

„Több elismerést a gazdáknak!“

„A gazdák joggal várnak több elismerést mindazért az erőfeszítésért, amit a környezet- és természetvédelemért, a biodiverzifikálásért és állatjólétért tesznek“, figyelmeztetett Joachim Rukwied, a Német Paraszt-szövetség (DBV) elnöke a Passauer Neue Presse napilapnak adott nyilatkozatában, néhány nappal a Nemzetközi Zöld Hét megnyitása (és a vásár előtt tartott szokásos tüntetések) előtt.