0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A megfelelő arányú szénhidrát bevitel elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Nehéz megtalálni az egyensúlyt az elhízáshoz vezető túlzott fogyasztás és a szervezet számára szintén káros szénhidrát-mentes étrend között. A következőkben tíz olyan szénhidrát forrást tárgyalunk, amely nemcsak energiával látja el a szervezetet, hanem más szempontok miatt is egészségesek.

Árpa

A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük magunkat jóllakottnak. Csökkenti a koleszterin- és a vércukor szintet.

Quinoa

Tápanyagban igen gazdag mag. B2 és B6 vitamin tartalma magas, komplex szénhidrátok forrása. Fehérje és rost tartalma is jelentős. Glutén-mentes szánhidrát forrás.

Édesburgonya vagy batáta

Ízletes és tápláló gumó, szénhidrát-tartalma magas. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin és a kálium egyik leggazdagabb forrása. Magas az antioxidáns tartalma. B2-, B6-, valamint E- vitaminban is gazdag. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják.

Zab

A teljes kiőrlésű zab az oldható rostokkal segíti az emésztést. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és segíti a vércukorszint csökkentését. Magas az ásványi anyag és antioxidáns tartalma. A fogyókúrázóknak fogyasztása kifejezetten előnyös, mert támogatja a fogyást.

Hajdina

B-vitamincsoport szinte összes tagját tartalmazza. A magas vérnyomás és a székrekedés kezelésére kiváló élelmiszer. Kiemelkedően magas az élelmirost-tartalma. A glutén érzékenyek számára a búzából készített ételek helyettesítésére tökéletesen alkalmas, mert glutén mentes.

Banán

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, mégis sok ember inkább kerüli a fogyasztását a magas szénhidrát és cukortartalma miatt. Számos jótékony hatása ismert, például csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét, illetve növeli azoknak a jótékony baktériumok számát, amelyek segítenek a puffadás elleni küzdelemben. Az élelmiszerek közül az egyik legjobb káliumforrás.

Amaránt vagy disznóparéj

A quinoához nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, azzal az eltéréssel, hogy több gyulladáscsökkentő anyag található meg benne. Teljes értékű fehérjét és növényi rostokat és kiemelkedő mennyiségű és minőségű vasat tartalmaz. Telítetlen zsírsavakban gazdag.

Makktök (Acorn Squash)

Egy csésze makktök a napi C- vitamin szükséglet 30% -át elégíti ki. Természetesen édes. Rendszeres fogyasztásakor edzés közben több zsír elégetése lehetséges. Rostokban, vitaminban és ásványi anyagban, főleg kalciumban és magnéziumban gazdag.

Cékla

A sötét lila élelmiszerek nagyon erős gyógyító antioxidáns tartalmukról ismertek. Magas nitrát tartalma miatt a szervezetben nitrogén-oxidokat hoz létre, amely a véráramlást segíti elő, ezáltal csökkenti a magas vérnyomás kialakulását. Folsavban gazdag, ezért a kismamák számára a terhesség korai szakaszában előnyös a fogyasztása, mivel számos fejlődési rendellenesség- mint például a nyitott gerinc- kialakulását csökkenti.

Csírázott kenyér

Ez a fajta kenyér liszt helyett lencse és más csírázott szemekből készül. Általában nagyon tápláló magokat, például árpát és kölest tartalmaz. Kimutatták, hogy a csíráztatott kenyér segíti a más élelmiszerekben lévő vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Forrás: www.shlop.com