Back to top

Eltüntetni nem, de gyéríteni lehet a poloskákat

Miközben a legtöbb ember már a néhány napos mínuszokat is tűrhetetlennek tartja, az életünket megkeserítő poloskáknak ez meg se kottyan. Ahhoz ugyanis, hogy a télen alvó állományuk megtizedelődjön, minimum háromhetes extrém hidegnek kellene lennie. A Magyar Tudományos Akadémia tavaly harcot hirdetett e rovarok ellen.

Ázsiai márványospoloska
Ázsiai márványospoloska
Bár tudtommal külön felmérést sehol nem végeztek a poloskák fagytűrésére, de tapasztalataim alapján úgy vélem, a hosszú, minimum háromhetes és tartós extrém hideg már jó eséllyel megtizedelné a telelő állományt – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Sárospataki Miklós. A Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai Tanszékének egyetemi docense ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, a szemünk előtt zajló klímaváltozás miatt kicsi az esélye annak, hogy ilyen különleges időjárási viszonyok szabadítsanak meg minket a kellemetlenkedő rovarok jó részétől. Hozzátette,

néhány ezer túlélő példány már elképesztő mennyiségű petét képes lerakni, így gyakorlatilag az a pár rovar, amely mégis elpusztul mostanság a szabadban, nem sokat nyom a latban.

Akadnak biztató eredményeink, de konkrétumokról még rendkívül korai lenne nyilatkozni – hangoztatta a lapnak Kontschán Jenő, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának vezetője. Elmondta: tavaly hat különböző csapdával kísérleteztek, ebből az egyik sikeresnek tűnt.

Mindig és mindenhol nyomatékkal elmondom: a poloskákat nem lehet végleg eltüntetni az országból, de nagyban ritkítani már igen

– fogalmazott Kontschán Jenő. Beszélt arról is, hogy néhány esztendeje – amikor nálunk még nem jelentkezett zavaró méretekben az invázió – egy Koreában tartott nemzetközi tudományos konferencián egy amerikai kollégája levetített egy filmet. A képsorokon az volt látható, hogy az utcákon és a fák alatt szó szerint söpörni-lapátolni lehetett a poloskákat. Ide mi semmiképpen nem szeretnénk eljutni – magyarázta. Hozzátette, ha sikerrel járnak, módszerük más országok figyelmét is felkeltheti majd.

Forrás: 
Magyar Hírlap

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

Életveszélyes a lébényi erdő

Gombás fertőzés miatt néhány éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról. A betegség következtében gyökerestől fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, komoly károkat okozva a környezetükben. Lébény határában a hóvirág-tanösvényt veszélyezteti a kőrispusztulás, szeles időben életveszélyes is lehet a séta a beteg fák miatt, hívja föl rá a figyelmet a település önkormányzata.

Bizakodóak a magyar mezőgazdasági vállalkozások

Alapvetően bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat: a cégek idén a vásárlói kereslet növekedésére számítanak, ugyanakkor kevesebben, de nagyobb volumenben terveznek beruházásokat – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

Gyuricza Csaba: tudás- és technológia export segíthetné az afrikai országokat

Segély helyett tudás- és technológia exporttal kellene segíteni az aszály sújtotta afrikai országokat - jelentette ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Növényvédelmi előrejelzés – Kártevőinvázió

Poloska, poloska, poloska… és persze selyemfényű puszpángmoly, amerikai lepkekabóca és amerikai szőlőkabóca – egyre nagyobb tért nyernek kertjeinkben az invazív kártevők. Utóbbi ellen ráadásul kötelező védekezni, támogatás is jár rá.

Felvételi 2019: nőtt az érdeklődés az agrárszakok iránt

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárások eredményei alapján Magyarország legtöbb agrár-felsőoktatási intézményében nőtt az érdeklődés a mezőgazdasági képzések iránt. A Magyar Mezőgazdaság körképéből kiderül, hogy hol mely szakok voltak a legnépszerűbbek, valamint hogy hány ponttal lehetett bekerülni.

Álarcos banditák fosztogatják Németországot

De nem csak Németországban, hanem Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és hazánkban is portyáznak. Brit lapok arról is cikkeztek már, hogy ezek az invazív sötét maszkosok lerohanják egész Németországot és Európát – aminek aztán végül meg is lett a valóságalapja. Az itthoni viszonyok alapján megszállásról korántsem beszélhetünk, de elvétve mindig akad egy-két bandita, aki elvéti a lépést.