Back to top

A francia köztársaság lovagja

A Francia Érdemrend lovagi fokozatával ismerték el rendszeres szerzőnk, Somogyi Norbert francia-magyar kapcsolatok építésére irányuló munkáját.

A francia nyelv is egyike azoknak, amin keresztül nem csak egy ország, hanem kontinensek és kultúrák nyílnak meg. A frankofón világ sok érdekességet tartogat a mezőgazdaság, agrártudományok művelőinek is, és a franciák hálásak azért, ha valaki érti, beszéli a nyelvüket.

Jó néhány agrárszakértőnk kamatoztatja francia nyelvtudását a két- és többoldalú kapcsolatok építésekor, azonban viszonylag kevesekről mondható el, hogy szakmai pályafutásuk nagy része kifejezetten a frankofón országok és hazánk együttműködésének erősítésére irányul. Közülük többek munkáját a francia állam komoly erkölcsi elismeréssel köszönte meg.

 

Dr. Somogyi Norbert hazánk párizsi tudományos és technológiai attaséja
A legutóbb kiadónk lapjainak rendszeres szerzője, Somogyi Norbert is kitüntetésben részesült. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ volt általános, majd stratégiai főigazgató-helyettese, hazánk korábbi párizsi mezőgazdasági, jelenlegi tudományos és technológiai attaséja a francia köztársaság nemzeti érdemrendjének lovagi fokozatát vehette át Pascale Andréanitól, Franciaország magyarországi nagykövetétől.

A kitüntetés elismerése volt annak a közel három évtizedes munkának, amit Somogyi Norbert a két ország mezőgazdasági, agrárkutatási kapcsolatainak elmélyítése érdekében tett,  és aminek egy-egy részletére a szakma szereplői is ráláthattak mintegy száz, hazai szaksajtóban megjelent szakmai írásán keresztül.

 

A francia nyelv értékét pedig jól mutatja, hogy a szerző mind több cikke már a szélesebb frankofón világ tudását közvetíti nekünk, elsősorban Észak-Afrika agráriumába kalauzolva el az olvasókat.

 

Gratulálunk a kitüntető címhez!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

A balesetek elkerülésére felmérik az idősödő fákat

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fákról a Budapesti Erdészet. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, és így sokkal hatékonyabban kiszűrhessék a leromlott egészségi állapotú egyedeket.

Felvételi 2019: nőtt az érdeklődés az agrárszakok iránt

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárások eredményei alapján Magyarország legtöbb agrár-felsőoktatási intézményében nőtt az érdeklődés a mezőgazdasági képzések iránt. A Magyar Mezőgazdaság körképéből kiderül, hogy hol mely szakok voltak a legnépszerűbbek, valamint hogy hány ponttal lehetett bekerülni.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Új vírusbetegség a paradicsomon

A paradicsomhajtatók legújabb félelme, hogy hozzánk is begyűrűzik a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus. Fertőzése ugyanis eladhatatlanná teszi a termést, és az állomány teljes leromlásához vezethet. A terjedésének megelőzése érdekében a közelmúltban szükséghelyzeti határozatot fogadtak el.