Back to top

Mikor kell kidobni a maradékot?

Elfelejtette eltenni a maradékot? Egy, vagy két óra még elmegy állítja Enzo Palombo - a Swinburne Műszaki Egyetem mikrobiológia professzora- de ahogy a hőmérséklet 60 fok alá esik, a baktériumok növekedésnek indulnak és az ételmérgezés veszélye növekszik.

A hűtés a legfontosabb találmány az élelmiszer tárolás történetében. Azonban, míg a kereskedelmi és otthoni hűtőszekrényeket csak az elmúlt 100 évben alkalmazzuk, a hűvös természetes környezetet már régóta használjuk az élelmiszerek hosszabb ideig történő tárolására.

A hőmérséklet, a mikrobiális növekedés szabályozásában kiemelten fontos.

Csakúgy mint mi emberek, úgy a baktériumok és gombák is az ételekből táplálkoznak. Elfogyasztják a tápanyagokat és az ételekben elszaporodva tönkre teszik azokat.

Néhány mikroba, mint a szalmonella, a campylo baktérium, az E coli vagy a lisztéria ételmérgezést okozhat. A legtöbb betegséget okozó mikroba még azelőtt veszélyes szintre elszaporodhat, hogy az ételt jelentősen elrontaná, anélkül, hogy megváltoztatná az élelmiszer illatát, ízét vagy megjelenését.

Hogyan állíthatjuk meg az ételek romlását?

Az élet minden formája, így a mikrobák is igényelnek néhány alapvető dolgot, mint például energiaforrást (az embereknek cukorra, a növényeknek napfényre van szüksége), oxigént, egyszerű kémiai építő elemeket, (a nitrogént, a foszfort és a ként), a vizet, továbbá a megfelelő hőmérsékletet. A víz és a hőmérséklet kulcsfontosságú a mikrobiális növekedésben.

A sót már régóta használjuk tartósítószerként az olyan romlandó élelmiszerekhez, mint például a húsok; a só kémiailag kötődik a vízhez, ezáltal nem érhető el a mikrobák számára.

A pácolás vagy erjesztés is jó módja a tartósításnak, mivel a legtöbb mikroba nem kedveli a savas közeget. Természetesen főzessél is el lehet pusztítani a kétes jellegű mikrobákat, de azok később is elszaporodhatnak és beszennyezhetik az élelmiszereket.

Ha az étel nem lett sózva vagy pácolva, illetve főtt étel maradt meg, akkor az élelmiszert olyan hőmérsékleten kell tárolni, amelyet a mikrobák nem szeretnek. A hűtés a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás. 

Általában minél nagyobb a nedvességtartalma az ételnek, annál inkább hajlamos megromlani.

Ezért tárolhatunk száraz ételeket (például dióféléket) a szekrényben. Azonban a magas nedvességtartalmú ételeket (mint például a friss hús és zöldség), ha nem hűtik le gyorsan, elromlanak.

Hogyan tárolható biztonságosan az élelmiszer?

A „veszélyzóna” az 5 és 60 C⁰ közötti hőmérséklet-tartományba esik, ahol a leggyakoribb ételmérgezést okozó baktériumok szeretnek növekedni.

Ahhoz, hogy elkerüljük a „veszélyzónát”, a meleg ételeket 60 C⁰ fölött az eltárolt élelmiszereket pedig 5 ⁰C fok alatt érdemes tárolni.

A kétórás / négyórás iránymutatások segíthetnek elkerülni a maradékok elfogyasztása után felmerülő ételmérgezést. Ha a romlandó élelmiszerek a veszélyzónában vannak:

  • Kevesebb, mint két órát tárolta azonnal használja fel, vagy tárolja megfelelően
  • Kettő-négy óráig tárolta, azonnal használja
  • Négy óránál hosszabb ideig tárolta, dobja el

Tehát, ha az étel, egy hosszú ebéd után, meleg napon az asztalon marad, akkor valószínűleg a legjobb, ha hamarosan eldobja vagy elfogyasztja. Ha az étel rendben van, tárolja kis adagokban, így előbb elérik a megfelelő hőmérsékletet a hűtés vagy fagyasztás során, mint a nagyobb mennyiségben tárolt élelmiszerek.

A józan ész használata és a mikrobák növekedésének megértése segíthet elkerülni az olyan kényes ügyeket, mint a hasmenés.

Minden élelmiszeripari vállalkozásnak meg kell felelnie az élelmiszer biztonsági előírásoknak, de azt, hogy hogyan készítjük el, tároljuk és fogyasztjuk el otthon az ételeinket, ugyan annyira fontos az ételmérgezések megelőzése szempontjából.

Forrás: 
https://www.independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az allulóz a cukorbetegek napjait is megédesítheti

Az allulóz egy új, alacsony kalóriatartalmú cukor, amely hetven százalékkal édesebb, mint a répacukor, viszont a kalória tartalma csak nagyjából a tíz százaléka.

Méz, de milyen? Fajtaméz, vegyes virágméz, vagy tájjellegű méz?

Minden évben visszatérő kérdés, vajon milyen méz termett az adott évben, adott területen? A fogyasztók szeretik a megszokott küllemű és ízvilágú mézet. Mivel a méz olyan termék, amelyre a biológiai sokféleség a jellemző, ezért a fajtaeredet erősen függ az adott évjárattól,

Svéd gyorsétterem-lánc a méhekért

Május 20-án a Méhek napját ünnepelte a világ. Erre a jeles napra a McDonald’s elkészítette a világ legkisebb éttermét, ami méretei ellenére több ezer vendéget szolgál ki naponta. No nem embereknek épült...

Miért a külföldi húst?

Matej Korpáš, az SPPK sajóosztályának a munkatársa elmondta, hogy az üzletekben minden húsnál fel kell tüntetni, hogy az állatot hol nevelték, hol vágták le és a húsát hol dolgozták fel, valamint hogy hol csomagolták. A kamara ismételten figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen, alaposan olvassák el ezeket az információkat.

Átláthatóbbá tennék az árképzést az élelmiszer-ellátási láncban

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely a teljes élelmiszer-ellátási láncban átláthatóbbá tenné az árak alakulását és ezek közlésének a módját - közölte az uniós bizottság.

Made in Italy – hamisítva

Az olasz élelmiszereket egyre gyakrabban hamisítják és utánozzák az egész világon. A legnépszerűbbek a sajt, a kolbász és az olívaolaj. A hamisítás oka főleg a kereskedelmi konfliktusokhoz vezethető vissza.

Betiltják a műanyag tányérokat és evőeszközök

Az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa a műanyagszennyezéssel szembeni fellépés jegyében tilalmat fogadott el bizonyos egyszer használatos műanyagokra vonatkozóan - közölte az uniós tanács kedden.

Magyar méz és kolbász Amszterdamban

Idén 13. alkalommal szervez közösségi megjelenést az amszterdami PLMA szakkiállításon az Agrármarketing Centrum. A 2019. május 21-22-én zajló eseményen a kereskedelmi márkás termékek széles skálája tekinthető meg, külön pavilonok állnak rendelkezésre az élelmiszergyártók, illetve az egyéb termékek gyártói számára. Az Agrármarketing Centrum standján összesen 16 kiállító jelenik meg.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Újabb áfacsökkentésre készül Románia

A román kormány úgy döntött, hogy támogatja az egészséges és hazai hagyományos ételek fogyasztását, ezért azok áfáját 9-ről 5 százalékra mérsékli. A cél az, hogy 5-6 éven belül a „Made in Romania” feliratú termékek fogyasztása általános és mindennapos legyen.