Back to top

Nagyszabású élőhely-rekonstrukció várható

A vizes élőhelyek védelme és megőrzése kulcsfontosságú a klímaváltozás hatásainak mérséklése kapcsán is, a Kormány éppen ezért 36 milliárd forinttal készül támogatni az ebben érdekelt projekteket a 2020-ig tartó uniós pénzügyi időszakban. A téma legfőbb aktualitásairól a Vizes Élőhelyek Világnapja ünnepi rendezvényen beszéltek a szakemberek.

A megannyi természeti kincset rejtő Szarvas, egészen pontosan a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága szolgált helyszínéül az idei Vizes Élőhelyek Világnapja ünnepi rendezvénynek, amely egyebek mellett gondolatébresztő előadásokkal igyekezett felhívni a figyelmet a témával kapcsolatos aktualitásokra, egyszersmind pedig a legsürgetőbb teendőkre.

Hogy e kezdeményezés hátterében pontosan mi is áll, arról Rácz András környezetügyért felelős államtitkár beszélt köszöntőjében. Mint mondta,

1971. február 2-ig kell visszatekintenünk az időben, amikor is összefogtak a vizes élőhelyekért aggódó közvéleményüket képviselő országok: ekkor, az iráni Ramsar-ban született meg a Ramsari Egyezmény, amelyhez mára már 170 ország csatlakozott.

Magyarország 1979-óta tagja e nemzeteknek, az azóta eltelt évtizedekben pedig 29, összesen mintegy 244 ezer hektárnyi, úgynevezett ramsari területet jelöltek ki hazánkban.

„A Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható e területek közt, kezdve a természetes vízfolyásokkal és tavakkal, a víztározókon át a lápokig és mocsarakig” – magyarázta Rácz András. Az államtitkár elmondta, a Ramsari Egyezmény Nemzetközi Titkársága idén a vizes élőhelyek és a klímaváltozás kapcsolatát tűzte ki tematikául; utóbbi hatásainak mérséklése szempontjából ugyanis kiemelt szerepük van vizes élőhelyeinknek. Rácz András hangsúlyozta, azok megőrzése éppen ezért az állami természetvédelem egyik legfontosabb feladata.

„A 2020-ig tartó Európai Uniós pénzügyi időszakban 36 milliárd forintot költünk el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program révén, a nemzeti parki igazgatóságok közreműködésével a vizes élőhelyek rekonstrukciójára” – emelte ki a környezetügyért felelős államtitkár, akinek szavai szerint mindez 92 projektet s nagyjából 100 ezer hektárnyi területet érint majd.

Rácz András egyebek mellett felhívta a figyelmet a 2018-as Ramsari Város pályázatra is, amely révén végül 7 ország 18 városa, köztük a magyarországi Tata nyerte el a dicső címet.

Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke elmondta, Európában mindössze két ország – hazánk mellett Franciaország – nevezett városa kapta meg az elismerést. Mint mondta a vizes élőhelyek gondozásában, bemutatásában és hasznosításában élen járó településekről van szó, e téren pedig jelenleg Tata kiemelkedik a hazai városok közül. „Tata ramsari területei fontos szerepet játszanak a környezeti nevelésben, a turizmusban és a gazdálkodásban is” – tette hozzá elnök, aki szerint az elnyert cím azt is mutatja, a város példaértékű hirdetője a Ramsari Egyezmény eszméjének is.

Tardy János, a majd’ 180 esztendővel ezelőtt alakult Magyar Természettudományi Társulat elnökeként azt hangsúlyozta,

a vizes élőhelyek védelme egy friss kutatás szerint nagyjából 660 millió ember sorsa szempontjából kulcsfontosságú.

„A legsokoldalúbb, ugyanakkor a legveszélyeztetettebb élőhelytípusról beszélünk” – tette hozzá a szakember, aki szerint éppen ezért különösen fontos a téma oktatásban való hangsúlyozása, ezzel együtt pedig az ügyben érintett pedagógusok támogatása.

Az eseményről szóló részletes beszámolónkat a Magyar Mezőgazdaság hetilap következő számában olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Évente egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megnyílt a Farmer Expo Debrecenben

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Véget ért a nyári kalászosok és a repce aratása

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.