Back to top

Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

A mérgező műanyag hulladékok a világon óriási méreteket öltenek, azonban egy török ​​kutató csapat, egy kissé szokatlan - de ízletes forrás - innovatív felhasználását dolgozta ki a műanyaggyártás alternatívájaként. Olívamagból készítenek műanyagot, amely az élet számos területén felhasználható.

A műanyag, amelyet minden nap használunk és eldobunk, egyre nagyobb méretekben károsítja bolygónkat. Minden évben millió tonnányi műanyaghulladék végzi a természetes vizekben és az óceánokban, mely hatására elpusztulnak a vízi állattok természetes élőhelyei és felborul a tápláléklánc.

Három török ​​kutató létrehozott egy olyan -eldobható műanyagot helyettesítő- terméket, amely fenntartható és megújuló forrásból származik- az olívából.

Hogyan készül az olívamagból polimer anyag?

Egy isztambuli kutató csapat új módszert dolgozott ki a bioműanyag gyártás területén, mégpedig úgy, hogy az olíva magokban található cellulóz anyagot használják fel.

A technológia segítségével műanyag granulátumokat állítanak elő olívaolaj gyárakból származó, hulladékként kezelt olívamagok polimer szerkezetté való átalakításával.

"Az teszi egyedülállóvá a termékünket, hogy az olívaolaj gyárakból származó hulladékot újrahasznosítjuk. Ezáltal hozzájárulunk a fenntartható ökoszisztéma kialakításához."

-mondta Mehmet Emim Oz, a Biolive vállalat pénzügyi igazgatója

Termékeiket főleg elektronikai- és élelmiszeripari csomagolásokban alkalmazzák. Az általuk gyártott 1 kg bioműanyag 6 kg-al csökkenti a széndioxid kibocsátást.

Ahmet Fatih Ayas, a vállalat technológiai vezetője elmondta, hogy az otthonunkban állítottak fel egy labort, ahol a kezdeti kísérleteik eredménytelennek bizonyultak, de nem adták fel és addig próbálkoztak, amíg sikerült előállítani egy minta terméket.

"Idén elvittük a termékünket a Szilikon Völgybe, ahol számos díjat és a projekt fejlesztéséhez szükséges támogatást nyertünk."- tette hozzá a pénzügyi igazgató.

A csapat 3,5 tonna műanyagot gyártott 5 tonna olíva magból.

"Ha nem változtatunk a rendszeren 2050-re nem lesz fenntartható élet a tengereinkben. Ez a tény ébresztett rá minket arra, hogy a projektünk nemcsak nekünk, hanem az egész emberiség és az ökoszisztéma számára is mennyire fontos."

- hangsúlyozta Ahmet Fatih Ayas.

Forrás: 
www.bbc.com/future

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Nébih: fémdarab lehet a párizsiban

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

Zöldhagymát tavaszra

Kora tavasszal a zöldhagyma az egyik első zöldségféle, ami a kertünkből az asztalra kerülhet. Ehhez azonban már most vetnünk kell, vagy néhány hét múlva lerakni a dughagymákat.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.