Back to top

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Egy korrekciós intézkedéscsomagot állítottak össze Paweł Niemczuk lengyel főállatorvos vezetésével,  melyet a mezőgazdasági minisztériumnak ajánlottak megfontolásra és jogszabályokba történő átültetésre.

Ezzel párhuzamosan leváltották a vágóhíd felügyeletét ellátó állatorvost, és ellene büntető eljárást kezdeményeztek.

A főállatorvos együttműködést kezdeményezett a rendőrség bűnügyi és gazdasági osztályával a szarvasmarha adás-vételi hirdetések ellenőrzésére és nyomon követésére.

Zéró toleranciát hirdettek a szarvasmarhák illegális vágására, a tilalmat megszegőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását kezdeményezték.

A szakma szabályait megszegő állatorvosokat hat évre tiltanák el tevékenységük gyakorlásától.

Támogatják a 24 órás megfigyelés bevezetését a vágóhidakon. Beleértve az állatok kirakodási helyeitől, a vágócsarnokokon keresztül a féltestek osztályozásáig. Egy ilyen rendszert egy külön, zárt helyiségben javasolják elhelyezni, és megszegése büntetőjogi és pénzügyi szankciókhoz vezethet.

Azt is javasolják, hogy kísérjék figyelemmel a járművel történő szállítást is, ami lehetővé tenné annak ellenőrzését, hogy az állatok képesek voltak saját lábukon felmenni a járműre.

A szállítási előírásokat megsértő vállalkozókat két évre tiltanák el a tevékenységtől.

Naprakész listát kell létrehozni a vágóhidakról és a sürgősségi vágást végző szervezetekről, valamint közzé kell tenni ezeknek az egységeknek és szervezeteknek a listáját a járási állat-egészségügyi felügyeletek honlapján és a mezőgazdasági szerkezetátalakítás és korszerűsítés ügynökségének regionális irodáiban.

A tervben szerepel az állategészségügyi könyv bevezetése, mely lehetővé teszi a központi nyilvántartással történő egybevetést. Minden állategészségügyi kezelést dokumentálni kell és a feljegyzést ki is kell nyomtatni.

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egy beteg állat elaltatásával kapcsolatos költségek rendkívül magasak / 600 zloty, kb. 46000 Ft/, de azt javasolják, hogy az állam nyújtson ehhez támogatást a gazdáknak.

Tervezik továbbá, hogy önkéntes alapon biztosítást lehessen kötni az állatok megbetegedésére, így a gazdálkodóknak nem lesz érdekük, hogy beteg állatokat adjanak el.

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Afrikai sertéspestis Lengyelországban: 8000 sertést kellett leölni

Május végén Lengyelországban, alig 10 kilométerre Fehéroroszországtól, újabb afrikai sertéspestis (ASP) kitörést észleltek. A betegség ezúttal egy 750 kocát tartó nagyüzemi telepen jelent meg, ahonnan a malacokat a környékbeli gazdaságoknak értékesítették hizlalásra. A fertőzés miatt több mint nyolcezer sertést kellett leölni, illetve megsemmisíteni a környéken.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Az oroszok lesznek a világ legnagyobb búzaexportőrei az amerikaiak szerint

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az eddig vártnál nagyobb idei orosz búzaterméssel számol, és előrejelzése szerint a júliusban induló új mezőgazdasági évben Oroszország már a harmadik egymást követő évben lesz a világ legnagyobb búzaexportálója.

Új korszak, komoly kihívások

Kárpátalján sok egyéni sertéstenyésztő értetlenül áll a jelenség előtt, hogy miközben beindult a turistaszezon, és külhonban munkát vállaló tízezrek küldik haza az itthon maradottak számára a rengeteg pénzt, eközben a termelők sokszor még önköltségi ár alatt sem tudják leadni vágóállataikat.

Nőtt a német borexport az első negyedévben

Németország 67,3 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.