0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A marhahús botrány következményei Lengyelországban

A lengyel marhahús-ágazati tanács közös álláspontot dolgozott ki, hogy ne fordulhasson elő még egy olyan eset, mint ami a közelmúltban Ostrów Mazowieckiben történt a vágóhídon.

Egy korrekciós intézkedéscsomagot állítottak össze Paweł Niemczuk lengyel főállatorvos vezetésével,  melyet a mezőgazdasági minisztériumnak ajánlottak megfontolásra és jogszabályokba történő átültetésre.

Ezzel párhuzamosan leváltották a vágóhíd felügyeletét ellátó állatorvost, és ellene büntető eljárást kezdeményeztek.

A főállatorvos együttműködést kezdeményezett a rendőrség bűnügyi és gazdasági osztályával a szarvasmarha adás-vételi hirdetések ellenőrzésére és nyomon követésére.

Zéró toleranciát hirdettek a szarvasmarhák illegális vágására, a tilalmat megszegőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását kezdeményezték.

A szakma szabályait megszegő állatorvosokat hat évre tiltanák el tevékenységük gyakorlásától.

Támogatják a 24 órás megfigyelés bevezetését a vágóhidakon. Beleértve az állatok kirakodási helyeitől, a vágócsarnokokon keresztül a féltestek osztályozásáig. Egy ilyen rendszert egy külön, zárt helyiségben javasolják elhelyezni, és megszegése büntetőjogi és pénzügyi szankciókhoz vezethet.

Azt is javasolják, hogy kísérjék figyelemmel a járművel történő szállítást is, ami lehetővé tenné annak ellenőrzését, hogy az állatok képesek voltak saját lábukon felmenni a járműre.

A szállítási előírásokat megsértő vállalkozókat két évre tiltanák el a tevékenységtől.

Naprakész listát kell létrehozni a vágóhidakról és a sürgősségi vágást végző szervezetekről, valamint közzé kell tenni ezeknek az egységeknek és szervezeteknek a listáját a járási állat-egészségügyi felügyeletek honlapján és a mezőgazdasági szerkezetátalakítás és korszerűsítés ügynökségének regionális irodáiban.

A tervben szerepel az állategészségügyi könyv bevezetése, mely lehetővé teszi a központi nyilvántartással történő egybevetést. Minden állategészségügyi kezelést dokumentálni kell és a feljegyzést ki is kell nyomtatni.

A szakemberek tisztában vannak azzal, hogy egy beteg állat elaltatásával kapcsolatos költségek rendkívül magasak / 600 zloty, kb. 46000 Ft/, de azt javasolják, hogy az állam nyújtson ehhez támogatást a gazdáknak.

Tervezik továbbá, hogy önkéntes alapon biztosítást lehessen kötni az állatok megbetegedésére, így a gazdálkodóknak nem lesz érdekük, hogy beteg állatokat adjanak el.

 

Forrás: farmer.pl