Back to top

Az elegáns minorka

Baromfinkat Spanyolország parlagi baromfiállományából tenyésztették ki, mégpedig Angliában, ahol 1834-től minorka néven vált közismerté (nevét a Menorca-szigetről, vagyis a származási helyéről kapta). Angliából Amerikába és Nyugat-Európába került. Németországban 1870 körül jelent meg.

Arca vörös, füllebenyei nagyok, simák, oválisak, fényesek, fehér színűek. Csüdje fekete, a világosabb színeződés nem kívánatos. Tojásának a héja fehér. A kifejlett kakas súlya 2,5-3 kg, a tojóé 2-2,5 kg között mozog.

Fotó: Szénási Gábor
A leggyakoribb színváltozata a fekete. Hajdanán még létezett karvalyszínű minorka is, amely mára sajnos kipusztult. A minorka fehérszínű változatát sokáig nem kedvelték, ezért szinte eltűnt, és hosszú idő után először 1977-ben mutatták be újra nagy kiállításokon.

E tekintélyes, mégis oly elegáns, érdekes fejpontokkal rendelkező baromfinál a vonzó külső ellenére nem szabad elhallgatni, hogy csak rövid ideig állítható ki teljes szépségében.

Mindemellett a minorkát a baromfiudvar „arisztokratájának” hívják, megfelelő kiállítási állapotban valóságos gyöngyszem. Büszke tartása és finom alakja mellett figyelemreméltó a kiemelkedő tojástermelő képessége (évi 170-180 db), jó hústermelése, valamint az időjárással szembeni edzettsége, korai ivarérése és a csibék meglepő növekedési erélye.

A fajtának ma már törpe változata is ismert, melyet a XX. század elején tenyésztettek ki függetlenül egymástól német és angol baromfitartók. Hazánkban azonban a hagyományos is sajnos viszonylag ritkán fordul elő a díszbaromfitartók portáin, a törpe pedig szinte egyáltalán nem lelhető föl.

Az írás Szénási Gábornak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes cikke alapján készült.

Forrás: 
Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innováció a sertés sperma­hígításban

Az olasz Medi Nova spermahígító gyártó cég kutatás-fejlesztési osztályának és a Pármai Egyetem Állatorvostani és Gyógyszerészeti Karának együttműködése eredményeként megszületett egy új sertés spermahígító.

Vissza a természethez? A kecskék és a permakultúra

Mostanában divatos dolog a permakultúra, ami valójában a hagyományos, kisparaszti gazdálkodás kemikáliák előtti változata, újragondolva. Ebbe a rendszerbe a kecske, de más haszonállatok is tökéletesen beilleszthetőek.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.