Back to top

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

Évente négy alkalommal találkoznak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak vezetői, hogy a mezőgazdaság stratégiai és aktuális kérdéseiről egyeztessenek. A szerda délután zárult kétnapos ülésük már a 71. volt, ami a korábbiak szerint sajtótájékoztatóval zárult. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a találkozó első napján 31 kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője is részt vett.

A gyártók, akik együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét dolgoznak fel évente, a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Arra kérték a V4 országok agrárkamaráit, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál, hogy a bioüzemanyag jelenlegi arányát mintegy megduplázva, a benzin esetében 10, a dízelnél pedig 7 térfogatszázalékra emeljék.

Véleményük szerint ezzel évente több milliárd literrel csökkenthetne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkezett GMO-mentes melléktermékeket pedig az állatok takarmányozásához lehetne felhasználni, mérsékelve ezzel is az importált génmódosított szója mennyiségét. Az Agrárkamara elnöke szerint a bekeverési arány emelése mindemellett növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét és új munkahelyeket teremthetne.

A tanácskozás másik kiemelt témája az egyes gyümölcsöknél évről-évre visszatérő értékesítési krízisek kezelése volt.

A kamarai vezetők szerint a piaci anomáliáknak az ágazatot érintő szerződések rendezésével és az egyes országok intézkedéseinek összehangolásával, például a kötelező felvásárlási szerződésekkel, továbbá a korszerűtlen ültetvények átalakításával lehetne elejét venni.

Ennek érdekében elsőként az almapiaci kérdések kezelésére hoznak létre külön munkacsoportot a  következő hónapokban.

A veszprémi ülésen az agrárkamarák vezetői tárgyaltak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni  költségvetéséről is, amelyet álláspontjuk szerint legalább a mai szinten meg kell őrizni. Egyetértettek abban is, hogy a nagyobb gazdaságoknál tervezett támogatásmegvonás (a degresszió és a capping) csak az alap támogatásokra vonatkozhat, a termeléshez kötött támogatásokat nem szabad érintenie. A termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban kijelentették, hogy annak jelenlegi, 15 százalékos mértékét nem csökkenhet, sőt ők ennek további növelését szorgalmazzák - tájékoztatott Győrffy Balázs.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

A gazdaságos almatermesztés gépei

Augusztus 1-jén almatermesztési bemutatót tartottak Tiszavasváriban, Rozgonyi Géza kertészetében. Témája az volt, hogy milyen eszközökkel és gépekkel lehet mindinkább helyettesíteni a munkaerőt, ha kézi munkára már csak elvétve vállalkozik bárki is.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.

Nagyon sovány lesz a lengyel almatermés

EU-szinten mintegy 20, Lengyelországban pedig nem kevesebb mint 44 százalékkal várnak kisebb almatermést a tavalyinál – derült ki az almástermésű gyümölcsök termésbecslésére összehívott szokásos konferencián.