0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megemelnék a bioüzemanyagok bekeverési arányát

A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak elnökei Veszprémben. A szerdán zárult kétnapos egyeztetésen a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését.

Évente négy alkalommal találkoznak a Visegrádi Országok (V4) agrárkamaráinak vezetői, hogy a mezőgazdaság stratégiai és aktuális kérdéseiről egyeztessenek. A szerda délután zárult kétnapos ülésük már a 71. volt, ami a korábbiak szerint sajtótájékoztatóval zárult. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a találkozó első napján 31 kelet-közép-európai bioüzemanyag-gyártót tömörítő szervezet vezetője is részt vett.

A gyártók, akik együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét dolgoznak fel évente, a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Arra kérték a V4 országok agrárkamaráit, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál, hogy a bioüzemanyag jelenlegi arányát mintegy megduplázva, a benzin esetében 10, a dízelnél pedig 7 térfogatszázalékra emeljék.

Véleményük szerint ezzel évente több milliárd literrel csökkenthetne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkezett GMO-mentes melléktermékeket pedig az állatok takarmányozásához lehetne felhasználni, mérsékelve ezzel is az importált génmódosított szója mennyiségét. Az Agrárkamara elnöke szerint a bekeverési arány emelése mindemellett növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét és új munkahelyeket teremthetne.

[[{„fid”:”71251″,”view_mode”:”wysiwyg”,”fields”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_source[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”field_deltas”:{„1”:{„format”:”wysiwyg”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_source[und][0][value]”:””}},”attributes”:{„class”:”media-element image–right image–half file-wysiwyg”,”data-delta”:”1″}}]]

A tanácskozás másik kiemelt témája az egyes gyümölcsöknél évről-évre visszatérő értékesítési krízisek kezelése volt.

A kamarai vezetők szerint a piaci anomáliáknak az ágazatot érintő szerződések rendezésével és az egyes országok intézkedéseinek összehangolásával, például a kötelező felvásárlási szerződésekkel, továbbá a korszerűtlen ültetvények átalakításával lehetne elejét venni.

Ennek érdekében elsőként az almapiaci kérdések kezelésére hoznak létre külön munkacsoportot a  következő hónapokban.

A veszprémi ülésen az agrárkamarák vezetői tárgyaltak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni  költségvetéséről is, amelyet álláspontjuk szerint legalább a mai szinten meg kell őrizni. Egyetértettek abban is, hogy a nagyobb gazdaságoknál tervezett támogatásmegvonás (a degresszió és a capping) csak az alap támogatásokra vonatkozhat, a termeléshez kötött támogatásokat nem szabad érintenie. A termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban kijelentették, hogy annak jelenlegi, 15 százalékos mértékét nem csökkenhet, sőt ők ennek további növelését szorgalmazzák – tájékoztatott Győrffy Balázs.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu