Back to top

Rövidebb lesz a brit sült krumpli

A 2018-as extrém forró és száraz évnek köszönhetően az Egyesült Királyságban kisebb méretű burgonyák teremtek, így várhatóan a sült krumplik 2,5 centiméterrel lesznek rövidebbek a megszokottnál. De a klímaváltozás okozta kiszámíthatatlan időjárás érinti az összes ottani gyümölcs- és zöldségtermesztőt.

A burgonya zsugorodása csak egy változás a sok közül, melyet a Leedsi Egyetem Climate Coalition nevű hálózata listába szedett. Azt is megvizsgálták, hogyan hat a növekvő hőmérséklet és vele összefüggésben jelentkező extrém időjárás a növénytermesztésre, és hogyan lesz egyre nehezebb a szigetországban termesztett élelmiszert találni.

A tavalyi hőhullám elején a meteorológiai iroda árfogó vizsgálatot indított, ami megállapította, hogy az extrém időjárás 30 százalékos valószínűséggel a klímaváltozás eredményeképp jött létre.

A burgonyatermés 2018-ban az ötödére csökkent Angliában és Walesben, míg a sárgarépa 30 százalékkal, a hagyma pedig 40 százalékkal volt kevesebb.

A szokatlan időjárási anomáliák képzeletbeli mérlegének másik serpenyőjén pedig ott van a brit gazdák több mint fele, akiknek az elmúlt 10 év folyamán valamilyen szélsőséges árvízi- vagy viharkárok okoztak problémát. A klímaváltozás befolyással bír a nagy időjárási rendszerekre, aminek következtében a téli csapadék intenzitása, illetve a nagyobb felhőszakadások kialakulásának esélye is megnőtt.

Amiatt is aggódnak a britek, hogy az enyhébb telek és forróbb nyarak miatt jobb eséllyel jelennek meg új kártevők és betegségek a szigetországban.

„A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak ahhoz, hogy az időjárás extrém változásaival kell megküzdeniük. Azonban 2-3 ilyen extrém év egymás után jó eséllyel tönkreteszi a gazdákat.”

- mondta Lee Abbey, Nemzeti Gazda Unió (National Farmers Union, NFU) kertészeti ágazatának vezetője.

Egy staffordshire-i gazda, Richard Thompson az elmúlt év gyenge burgonyatermésének eredményeképpen csökkenti a növény vetésterületét a földjein. Mint mondta, nem engedheti meg magának, hogy további kockázatot vállaljon a krumpli miatt.

Az előrejelzések szerint a burgonyatermelésre leginkább alkalmas területek akár harmadukra is csökkenhetnek az évszázad közepére.

A WWF klímaváltozásért felelős koalíciójának vezetője, Gareth Redmond-King szerint ha tovább akarják élvezni a hasáb-, tört- és héjában sült burgonyájukat a britek, akkor azonnal lépéseket kell tenniük a klímaváltozás megfékezésére. Amennyiben nem járnak sikerrel, az nemcsak a termesztőket, de a fogyasztókat is negatívan fogja érinteni.

A gazdák egyre inkább aggódnak a klímaváltozás hatásai miatt,

az NFU pedig nemrég egy konferencián jelentette be, hogy céljuk 2040-ig széndioxid-semlegessé tenni az Egyesült Királyság mezőgazdaságát.

A kormány ígérete szerint jutalomban részesülnek azok a farmerek, akik csökkentik a kibocsátásukat, és védik a környezetet az új mezőgazdasági séma szerint.

„A magas minőségű, helyben termesztett gyümölcsök és zöldségek kulcsfontosságúak a brit táplálkozásban.” - mondta a környezetvédelmi miniszter, Michael Gove.

„Ennek ellenére, ahogy a tavalyi év szárazságánál is láttuk, ez a tápanyagdús élelmiszer és a keményen dolgozó gazdák megélhetése is súlyos veszélyben forog köszönhetően a gyakoribb extrém időjárási tényezőknek, illetve a klímaváltozás hatására elszaporodott kártevőknek és betegségeknek.”

Ugyan az Egyesült Királyság elismerésre méltó módon kétötödével csökkentette az üvegházgázok kibocsátását 1990 óta, most nem áll túl jól a jövőbeli kitűzött célok elérése terén, mivel egyes szektorok, például a közlekedés továbbra is elmaradott.

Forrás: 
Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?