Back to top

Szőlőről, borról huszadszor is

Huszadik alkalommal rendezik meg a Szőlészeti és Borászati Konferenciát Egerben február 13. és 15. között.

A szakmai konferenciát azért hívták életre két évtizeddel ezelőtt, hogy az egri borvidék szőlészei és

borászai a téli „holtszezonban” megosszák egymással szakmai tapasztalataikat. Később bevonták a szomszédos Tokaji Borvidéket is, hogy közösen gondolkodjanak egyes szakmai kérdésekről és képet kapjanak az újításokról.

Mos teljesen megújult formában, nemzetközi előadókkal kibővülve jelentkezik a szakmai körökben elismert rendezvény, az Eszerházy Károly Egyetem rendezésében.
Caroline Gilby, Master of Wine

Az előadók között lesz például az angol Caroline Gilby, Master of Wine, aki 1990 óta vásárol magyar borokat az Egyesült Királyság bor áruházláncai számára, illetve szakcikkekben népszerűsíti a borainkat. Most arról fog beszélni, hogyan lehet sikeres a magyar bor .

Monika Bielka-Vescovi lengyel borpiaci szakértő

Bizonyára sokakat fog érdekelni Monika Bielka-Vescovi, lengyel borpiaci szakértő, nemzetközi borbíró és egyetemi tanár előadása a lengyel borpiac sajátosságairól.  

Kiderül, hogy a franciák hogyan csinálják, Jean Francois Quenin ugyanis egy bordeaux-i chateau sikertörténetéről beszél.  Tóth Kata pedig azt mutatja meg, hogy az egri borvidéken hogyan történik ez, Generációk egymás között című előadásában.

A kerekasztal beszélgetés témája a Kadarka lesz.

A gyakorlati információkat fogja össze Maradjunk előadásformában sorozat, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Simon&Sirch-féle metszéstechnológia részleteivel, illetve kiderül, milyen szerepe van a 21. században a tölgyfahordóknak az érleléstechnológiában.

Egészen új témák is szerepet kapnak a konferencián

a Vállalkozásfejlesztés eszközei részben. Itt a kerekasztal körül ülők arról beszélnek majd, mit keres a HR a szőlőben. Az előadások pedig érintik az EU-s források, a diszkontláncok, a borpiaci divatok kérdéseit.

Végül szó lesz borgasztronómiáról is, ahol a SVÉT séfjei mutatkoznak be, a kötetlen beszélgetés fóruma pedig a sétáló borkóstoló lesz.

Akit érdekel a rendezvény, itt regisztrálhat.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó pillanatban menekültek meg az európai búzamezők

A száraz, tavaszi időjárás kis híján megtizedelte az európai búzatermést, de a májusi eső időben érkezett és a legnagyobb búzatermesztő országok számításai szerint jó év vár a gazdákra.

Negyedjére is BalatonBor!

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal május 21-én, a Société Budapestben lehetett először megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került Olaszrizlingeket. Az eseményhez másodjára csatlakozott Villány közösségi bormárkája, a REDy, de új díszvendéget is köszönthettünk Pannonhalmáról, a PH-Érték Egyesületet.

A rosé legyen veled!

A csillagászok szerint a nyári napforduló június második felében jön csak el, de a rosé-rajongóknak nem kell addig várniuk. A Rosalia Fesztivál május utolsó estéjén belecsap a nyárba: újra pezsegni fog a Liget, zizegnek a szívek, rózsaszínben látjuk a világot, és három napig csak örülünk egymásnak, az ittnek és a mostnak.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya 2018 végén

Az agrárgazdaság mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásainak hitelállománya 2018. utolsó negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,07 százalékkal nőtt, 1124,9 milliárd forint volt - derült ki a kormány.hu-n közzétett jelentésből.

Jönnek a biztonságosabb tehergépjárművek

Az Európai Tanács jóváhagyta a tehergépjárművek biztonságosabb és környezetbarátabb kialakításának a tervezettnél korábban történő bevezetését, így 2020. szeptember 1-jétől megnyílnak az európai utak a lekerekített orrú vezetőfülkével rendelkező teherautók előtt.

Jubileumi borverseny rekord nevezéssel

Az ország legnagyobb ágazati rendezvényén 908 tétellel 262 hazai borászat nevezett. A jubileumát ünneplő borverseny szakmai rangját emeli, hogy az újabb rekord mennyiségű nevezett tételt egy 60 fős hazai és nemzetközi bírálókból álló testület minősítette.

Az EU új szabályokat fogadott el a trágyák forgalomba hozataláról

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon - közölte az uniós tanács kedden.

NAKAdémia a termőföld védelméről a szántóföldi napok keretében

A tavaly a gazdálkodók és szaktanácsadók számára elindított szakmai fórumsorozat, a NAKAdémia idén is folytatódik. Május 24-én Mezőfalván, a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow keretében többek között a talajmintavételről, a növénytáplálásról, valamint a talajjavítási technikákról hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

Jobb, ha éjjel nem párologtat a szőlő

Biztató felfedezést tettek az INRA és a Montpellier SupAgro kutatói a szőlő éjszakai transzspirációjával kapcsolatban. Arra jöttek rá, hogy a szőlő éjszakai vízvesztése csökkenthető bizonyos fajták használatával. Ez a terület eddig feltáratlan volt, pedig komoly lehetőség nyílik általa arra, hogy szárazságtűrőbb szőlőfajtákat szelektáljanak.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.