Back to top

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
"A fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés"
Hanneke Verhelst, a Syngenta hollandiai képviselőjének nyilatkozata szerint a nagyvállalat saját kérésére szüntette meg az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A szakember a HortiPoint internetes szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy a Syngenta azért döntött a szabadalom visszavonása mellett, mert a fajta iránt a piac részéről nem volt megfelelő az érdeklődés.

Az EP1515600 számon nyilvántartott paradicsomfajta különlegessége a magas flavonoid-tartalom, amely egészségvédő hatású.

Ezt a tulajdonságért felelős gént egy Peruban és Chilében őshonos vadparadicsom-fajból természetes úton, keresztezéses nemesítéssel vitték át az új fajtába. Genetikai módosításról szó sincs, nyilatkozta Hanneke Verhelst.

A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést. Képviselője, Johanna Eckhardt szerint 59 országból 65 ezer aláírás gyűlt össze, és 32 szervezet csatlakozott ahhoz az ellenálláshoz, ami megtiltaná a multinacionális nemesítő cégeknek azt, hogy az alapvető élelmiszer-termelést megalapozó növényfajtákat szabadalom védje.

Az EPO 38 tagállama 2017-ben arról döntött, hogy a hagyományos nemesítési eljárással előállított növény- és állatfajtákat nem lehet szabadalmi oltalom alá helyezni.

Ezzel szemben az EPO tavaly decemberben új szabadalmak létrehozására tett előkészületeket. Az év elején 40 szervezet nemzetközi szintű fellebbezést nyújtott be ez ellen az EPO elnökének, António Campinos-nak, hogy ne engedélyezze a hagyományos fajtákra vonatkozó szabadalmi kérelmek elfogadását. Hogy tiltakozásuknak nyomatékot adjanak, a No Patents on Seeds! mozgalom március 27-én nagyszabású tüntetést szervez az EPO 38 tagállamának képviselőinek részvételével a hivatal müncheni székháza elé. Ezt azonban megelőzi az a demonstráció, amit március 7-ére szerveznek, a Syngenta által nemesített paprikafajták szabadalmi oltalmának föloldása érdekében.

Forrás: 
hortipoint.nl/no-patents-on-seeds.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Ketchup mézzel elkészítve

A kert tulajdonsokkal nyár közepén könnyen megesik, hogy hirtelen dömping mennyiségben érik be a paradicsom. Ilyenkor érdemes vele valamit kezdeni. Egy jó lehetőség a ketchup készítése.

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Kiszámolták, mennyivel kevesebb vegyszerrel lehet megvédeni a rezisztens szőlőket

Mint a világon mindenütt, Olaszországban is a betegség-ellenálló szőlőfajták felé fordul a figyelem. Saját nemesítésű fajtáik vannak, most pedig közreadták a számokat a növényvédelemben felhasznált szerek mennyiségéről. Ezek a szőlők nemcsak ellenállók a betegségekkel és a klímaváltozás hatásaival szemben, hanem lényeges megtakarítás is elérhető velük a hagyományos fajtákkal és művelésmódokkal szemben.

Tért hódítanak az új rezisztens szőlőfajták

A minőségi borkészítés világában rossz hírük van az ellenálló szőlőfajtáknak, de ez a visszautasítás enyhülni látszik az utóbbi időben. Az USA szőlőtermesztői is ódzkodnak tőlük, és annak ellenére ragaszkodnak az elismert európai fajtákhoz, hogy azok különösen érzékenyek a peronoszpórára és a lisztharmatra, erre a két Amerikából eredő betegségre. Most új francia rezisztens hibrideket próbálhatnak ki.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.