Back to top

Gardenia 2019, Poznan

Sok érdekes szakmai programmal, bemutatókertekkel, kertépítési és –berendezési ötletekkel és trendekkel várja a szakmai látogatókat február 21. és 23. között a Gardenia Nemzetközi Kertészeti, Kertépítészeti és Szabadidős Szakvásár a lengyelországi Poznanban.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására
A Poznani Nemzetközi Vásárközpont immár 13. alkalommal ad otthont az eseménynek, amelyre elsősorban a kertészeti, a virágkötészeti, a kertépítészeti és kertberendezési, illetve sport és szabadidő ágazatokban érdekelt szakmai látogatókat várják. A lengyel kiállítók mellett belga, cseh, kínai, dán, francia, spanyol, holland, litván, luxemburgi, német, svájci cégek is képviseltetik magukat.

A Gardenia Lengyelország legnagyobb átfogó kertészeti ágazati szakvására. A kiállított termékek és újdonságok megtekintése mellett számos szakmai programon is részt vehetnek a látogatók. Kertészeti ágazati, kertterápiás, valamit városi kertművészeti konferencián, kertépítészeti workshopokon gyarapíthatják ismereteket a résztvevők.

Jakub Patelka projektigazgató elmondta, hogy

a rendezvény mindenkit vár, akinek „zöld vér csordogál az ereiben”.

A poznani rendezvényen találkozhatnak egymással a kelet-közép-európai piacon érdekelt termelők, az importőrök, a nagy- és kiskereskedők, áruda- és virágüzlet-tulajdonosok. Az első két napon kizárólag a szakma képviselőit várják. A szombati napon azonban a nagyközönség számára is nyitva áll a kiállítás.

A Gardenia szakvásáron három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára. A Gardenia szakvásárral együtt kerül megrendezésre a karácsonyi kiállítás, illetve a sport és szabadidős termékek szakvására. A kiállítás-együttes összesen kilenc csarnokot tölt majd be.

Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára
Három tematikus blokkot alakítanak ki, a növények, a kertészeti háttéripari termékek, illetve a kertépítészeti és kertberendezési termékek számára

Kiosztják a legjobb növényújdonságoknak járó Gardenia Grand Prix díjat is. A szakértő zsűri mellet a látogatók is szavazhatnak, és az interneten keresztül is lehet kedveléseket küldeni a legjobbnak ítélt növényújdonságokra.

Új kezdeményezés az idén, hogy nemcsak oklevéllel tüntetik az arra érdemeseket, hanem egy logót is kapnak, amit a forgalmazók egy éven keresztül jogosultak feltüntetni a díjazott termékek marketing- és kommunikációs anyagain.

A növények mellett díjazzák az innovatív kertészeti és technológiai megoldásokat is, amelyek a vásárközpont által adományozott MTP Aranyérem mellett kiemelt promóciót kapnak a szakkiállításon, illetve a különböző médiában, és megtekinthetők lesznek a kiállítás honlapján is.

A kiállítók elsődleges célja új vásárlók szerzése. Ezt támogatva a szervezők a vendégpartnerprogram keretében az idén több mint 100 potenciális vásárlót, döntéshozót hívtak meg Európa több országából, kiemelten a balti államokból, Csehországból, Szlovákiából, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Törökországból, Spanyolországból, Franciaországból, Portugáliából, Németországból, Belgiumból és Hollandiából.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Lenti és Lipót a legvirágosabb Nyugat-Magyarországon

A nyugat-magyarországi régió, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye legvirágosabb településeinek elismerésével kezdődött meg a Virágos Magyarország Környezetszépítő verseny területi díjainak átadósorozata szombat délután Keszthelyen.

Nemecsek újból megfürdik

Sokan keresik a Füvészkertben azt a helyet, ahol Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényének hőse, Nemecsek Ernő a medencébe merült. Az ifjúsági regény hősét és a jelenetet szobor idézi meg, amit csütörtökön avattak föl.

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.