Back to top

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.

Majdnem tíz éve, hogy először találkoztam Nicolette-el, amikor is lánya, Dana éppen megnyerte a póni Európa-bajnokságot. Legközelebbi találkozásunknál a junior Európa-bajnokságot, majd – akkor már jó ismerősök voltunk – a 21 év alatti fiatal lovasok Európa-bajnokságát nyerte meg. Ezalatt az idő alatt 24 érmet gyűjtöttek Nicolette tanítványai különböző korosztályokban kontinensbajnokságokon. Jómagam hol edzőként, hol csapatvezetőként, hol egyszerre mindkét szerepben – megmondom őszintén, néha kicsit irigykedve – néztem, ahogy különböző országokból való lovasaival gyűjti az Európa-bajnoki érmeket. Éppen ezért tartottam fontosnak annak idején, hogy nyilvános edzőtáborra hívjam meg Magyarországra.

Fotó: Somogyvári Anett

Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy szoros együttműködés alakuljon ki az ötcsillagos holland edzőnő és a magyar díjlovaglás egyik legnagyobb segítője, Arie Yom-Tov között.

Így került sor arra, hogy Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is a pilisjászfalui Unikornis Lovardába látogatott Nicolette van Leeuwen

A Nicolette-re egyébként is jellemző lelkesedés magával ragadott mindenkit. Sokszor az előírt idő többszöröse is kevésnek bizonyult, hiszen most minden résztvevő és érdeklődő számára egyértelművé vált, hogy a holland lovassikerek titka a szisztematikus munka.

Fotó: Somogyvári Anett

Ahogy többször is hangsúlyozta, csak egy elengedett és kigimnasztikázott lóval lehet valaki eredményes a mai díjlovassportban. Nagyon fontos, hogy a lovas tisztában legyen, hogy mi történik „alatta”. A lovasnak nem csak azt kell megértenie, hogy sokszor az érzései, amikre alapozza cselekedeteit a lova hátán, teljesen más képet adnak a földről nézve. Ehhez Nicolette néha a legegyszerűbb módszert választotta: gyors felvételt készített az adott pillanatról és azt megmutatva a lovasnak együtt elemezték ki a továbblépés útját. Ez lehet, hogy néha időigényesebbnek tűnik és kényelmetlennek egy edző számára, de Nicolette „ötcsillagos” tapasztalata igaznak bizonyult, a lovasok nagy része szinte azonnal korrigálni tudott.

A másik fontos alapelv, hogy a gimnasztikának a ló „biomechanikájára” kell épülnie. Ez magas fokú anatómiai ismereteket is feltételez az edzőtől. A hosszú évek alatt megszerzett ilyetén tudását Nicolette itt az Unikornis fedelesében – edzés közben is segítségül hívva az internetet – rövid, képekkel is illusztrált gyors elméleti oktatásokkal próbálta átadni.

A jó idomítómunka csak akkor lehet eredményes, ha tudja a lovas, hogy milyen izmoknak kell megmozdulniuk, és azt hogy lehet elérni.
Fotó: Somogyvári Anett

Persze ehhez elengedhetetlen a jó és a lovat nem zavaró ülés. Éppen ezért volt szembetűnő, hogy amennyiben Nicolette úgy ítélte meg, hogy bármilyen ülésbeli hiba zavarja a végrehajtást, minden szintű lovasnál gátlástalanul visszakanyarodott az alapokhoz és azt rendezte először. Filozófiája, hogy első a jó állapot a lónál, és csak aztán következhetnek a feladatok. Ez nemcsak elengedettséget jelent, hanem jó egyensúlyt is. Ezeken az edzéseken a „hegyre fel” tendencia nemcsak álom volt, hanem sokszor be is teljesedett a munka végére.

A napi közel tízórányi edzés sem csökkentette Nicolette lendületét és mindegy, milyen képzettségi szinten állt a ló vagy lovasa, akkor is a maximumot próbálta kihozni belőlük.

Ez minden esetben sikerült is, így minden résztvevő – átvéve Nicolette lelkesedését – új lendületet kapott a lovaglás művészete terén.

Mivel ez a két nap itt az Unikornisban bíró és edző továbbképzés is volt, ezért érthető módon jó pár hazai bíró is ellátogatott az eseményre, edző viszont már kevesebb... Szlovákiában élő magyar és svájci lovas és edző ellenben igen…

Fotó: Somogyvári Anett

Arie Yom-Tov – aki nemcsak az Unikornis Lovarda infrastruktúráját biztosította, hanem anyagilag is támogatta az edzőtábort, ezzel olcsóbbá tette a magyar lovasok számára ezt a rendkívüli szakmai programot – elmondta, hogy úgy gondolja, amire a hazai díjlovassportnak a legnagyobb szüksége van, az a tanulás – a szó minden értelmében. Ennek a lehetőségét szerette volna biztosítani mindig a magyar díjlovasoknak. A közeljövőben, előreláthatóan januárban egy tréningversenynek, februárban és áprilisban a Téli Kupa CDN-A/B versenynek, majd májusban egy nemzetközi versenynek ad otthont az Unikornis Lovarda, ahol a CDI-W mellett minden korosztály számára biztosítunk megmérettetési lehetőséget. Természetesen remélhetően folytatódni fog az edzőtáborok sora is!

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Titkos oázis a Göbös-majorban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. fontos küldetése a környezeti kultúra fejlesztése, amelynek kiemelt színtere az erdei iskola. A már 20 éves múltra visszatekintő Ravazdi Erdei Iskolánk mellett, a közelmúltban újult meg a Kapuvártól 12 kilométerre, festői környezetben, erdőkkel körülvett tisztáson, a Göbös-majorban működő minősített oktatóhelyünk.

Befutó kalapok a Magyar Derbyn

Az idei Magyar Derbyn nem csak a lovak, hanem a kalapok is versenyeztek. A szervezők egyre inkább törekszenek arra, hogy a versenyszezon legkiemelkedőbb futama ne csak a lovakról szóljon. Az ünnepélyes megjelenés és a divat is komoly szerepet kap a Kincsem Park rendezvényén.

Lovak öncsonkító viselkedése

Rengeteg tanulmány, etológiai kutatás foglalkozik a lovak ún. rossz szokásaival, melyek valójában a háziasított életkörülmények által kielégítetlenül maradt természetes szükségletek okozta frusztráció hatására kialakuló kényszercselekvések.

Don’t Forget Gabó!

Nagy várakozás előzte meg 2019 második Grand Prix-fordulóját. Bábolna után rengeteg versenyen vehettek részt a különböző korosztályok legjobbjai, ezért félő volt, hogy kevesebben jönnek el a magyar díjugrató „álmok színházába”, a Tattersallba. Ennek ellenére itt volt az összes GP-nyerő Bábolnáról, a zduchovicei fiatal lovas hősök, és természetesen az ország legjobb párosai feszültek egymásnak.

Egy cirkusz nemet mondott az állatkínzásra

A német Roncalli cirkusz nemet mondott az állatkínzásra és egy nagy igent a technológiára. Élő állatok helyett hologramokkal szórakoztatnak.

Nóniuszok nyergében járják az országot lovasrendőreink

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik a mezőhegyesi tenyésztésű lovaikban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Ősi lófajtát őriznek az ország északi szegletében

A hucul fajta legnagyobb magyarországi állományának az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területei szolgálnak otthonául. A jósvafői ménesben zajló tenyésztés fő faladatai közé tartozik a génmegőrzés, a hagyományok ápolása, valamint a sportcélú lóelőállítás is.