Back to top

Növekszik az arák száma Magyarországon

Sajnos nem menyasszonyból van egyre több hazánkban, hanem az arapapagájok iránti kereslet növekszik, ami viszont örvendetes. A válság idején sokan felhagytak a nagypapagájok tenyésztésével, ám akik kitartottak, úgy tűnik, jól jártak. A vásárlók ma leginkább a kék-sárga arát keresik, melynek testhossza mintegy 86 centiméter – méretei valóban lenyűgözőek.

Sokak szerint a Föld egyik legszebb madaráról van szó, hiszen a feketétől kezdve a kéken és a sárgán át a fehérig minden színben tündököl. A tojó és a hím között nehéz különbséget tenni: egyesek szerint a tojó némileg kisebb, de ez nem biztos jel. Furcsamód ugyanis a hosszan együtt tartott azonos nemű egyedek idővel etethetik egymást, sőt pározhatnak is, tehát legjobb, ha mihamarabb DNS-vizsgálattal állapítjuk meg az ivart.

Az állatok életkorára leginkább szivárványhártyájuk színéből következtethetünk, mivel ez a még nem ivarérett egyedeknél sötétbarna, a tenyészérett madarak esetében pedig fekete.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ma már a fogságban tartott állomány döntően nem vadonból befogott. Ez azzal is jár, hogy ivarérettségüket generációról generációra hamarább érik el. Míg régebben 4-5 éves kor előtt a tojók nem raktak tojást, mára előfordul, hogy ez már kétéves korukban megtörténik.

A kék-sárga ara a vadonban nemigen nevezhető szapora állatnak, hiszen 1-3 tojást tojik, s nemritkán csak kétévente szaporodik. Ezzel szemben a fogságban,

ha elszedik tojását, szinte folyamatosan újat rak, előfordult olyan egyed, mely egy év alatt harmincat is letojt.

Ez azonban a tojó egészségét veszélyezteti. Mivel a faj viszonylag könnyen tenyészthető, s eleve sokat importáltak belőle, nem meglepő, hogy ma ez a legkeresettebb és leggyakrabban tartott ara, melynek ára az elmúlt 15 évben nem változott. Ez az egyre jobban kiforrott tenyésztési módszerekre vezethető vissza.

Emellett más arafajok száma sem csökken: egyre gyakrabban tűnnek fel a hazai madárgyűjteményekben több milliós madarak, mint például a világ legnagyobb papagájfaja, a jácintkék ara.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innováció a sertés sperma­hígításban

Az olasz Medi Nova spermahígító gyártó cég kutatás-fejlesztési osztályának és a Pármai Egyetem Állatorvostani és Gyógyszerészeti Karának együttműködése eredményeként megszületett egy új sertés spermahígító.

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

Ezért fogynak a verebek

Valaha Londonban is gyakoriak volta a házi verebek (Passer domesticus), azonban számuk itt is évtizedek óta csökken. 1995-höz képest 71 százalékára csökkent az állományunk. Most úgy tűnik, a kutatóknak sikerült megfejteniük a fogyásuk okát.

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

A szépséges világos nagyezüst nyúl

Ha a nyúlfajták között szépségversenyt rendeznének, biztos, hogy a világos nagyezüst nyúl dobogós helyen végezne, talán a szépségkirálynőnek járó aranyalmát is elnyerhetné. Bár Franciaországból eredeztetik, nálunk német világos nagyezüst néven terjedt el.

Fürjek „sündisznóállásban”

Hazánkban az utóbbi időkben egyre többen vállalkoznak fürjtartásra. Vannak, akik pusztán kedvtelésből választják a fürjeket: díszes megjelenésük, kedves lényük miatt tartanak otthonukban néhányat, mások gazdasági célt szem előtt tartva választanak japán gazdasági fürjet vagy éppen virginiai fogasfürjet.

Változások az állategészségügyi bizonyítványmintákban

Módosultak az állategészségügyi bizonyítványminták, és az egyes patás állatok és a friss hús Európai Unióba történő behozatalára engedéllyel rendelkező harmadik országok jegyzékei.

Egy kis méretű juh nálunk is hódít

Több tenyésztő is tart állatszeretetből vagy a szakmai kihívástól vezérelve olyan fajtákat, amelyek külső megjelenésükben eltérnek az adott fajra jellemző általános sajátosságoktól. Ide sorolhatjuk a juhfajon belül a babydoll southdownt is, amely kis termeténél fogva joggal tarthat számot érdeklődésünkre.

Kezdődik az őzüzekedés, vigyázzunk az utakon!

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak.

Kállay László: Gondos szülő

Kállay László Egerben él. Még kisgyermek volt, amikor édesapja megismertette az akkor elérhető filmes fotózási technikával, amatőr laborálással. Főként a természet részleteit örökíti meg, de szívesen készít portrékat, szociofotókat, életképeket, sportfelvételeket és összetett mondanivalókat sugárzó montázsokat.