Back to top

Uniós gyorssegély az Angliába exportáló ágazatoknak

Egyre valószínűbb a megegyezés nélküli, azaz a „no-deal” Brexit. Az ír gazdák már most aggódnak, mi lesz, ha elveszítik egyetlen közvetlen szomszédjuk szabad piacát. Az Unió kész anyagi támogatást nyújtani a veszélybe kerülő ágazatoknak.

Sunday Times ír kiadásában megjelent cikk tanulsága szerint az Unió kész segíteni az ír gazdákat „no-deal” Brexit esetén. Az ír szarvasmarha ágazat és tejipar legfontosabb célországa Anglia, így

Írország várhatóan nem csak egyetlen közvetlen szomszédját, hanem legjelentősebb szabad piacát is el fogja veszíteni a britek kilépése után.

Michael Creed ír agrárminiszter a múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy a gazdáknak több száz millió euróra lenne szüksége, hogy ellensúlyozzák az árak elszabadulását a húsmarha ágazatban és a tejipar.

A támogatási rendszer végleges formájáról Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős uniós biztos és Creed már részletesen tárgyalt.

Az intézkedések hasonlóak lesznek ahhoz, amit az Unió akkor alkalmazott, amikor Oroszország számos uniós mezőgazdasági terméket kitiltott a piacairól.

Mivel a belga és a holland virágtermesztők, illetve a dán tejipar és sertéstartók is jelentős mértékben exportálnak Angliába, így ők is az ír példához hasonló támogatásban részesülhetnek.

Pénzt bárhonnan

Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar azt nyilatkozta, felhívta Európai Bizottság figyelmét, hogy Dublin minden lehetséges eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy segítség az ír cégeket, farmereket, legyen szó legyen szó EU-s forrásokról vagy hazai gyorssegélyekről.

Írország nagyon szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, mivel minden ágazata, de különösen az agrárélelmiszer szektor, az exportra, sőt elsősorban a brit exportra épít, ezért

a „no-deal” Brexit után Írországé lesz a legsebezhetőbb gazdaság az Unión belül.

Forrás: 
esmmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

Nyomás alatt a szőlő felvásárlási ára

Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Agrárminiszter: elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.