Back to top

A vadászat és a horgászat a szenvedélyük

Megnyitotta kapuit a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás. Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, vadász- és horgászrendezvényén 17 ország csaknem 300 kiállítója várja a látogatókat a Hungexpo területén vasárnap estig.

Fotó: Csatlós NOrbert

A kiállítást megnyitó Semjén Zsolt szerint fontos lépéseket kellett tennünk ahhoz, hogy a magyar vadgazdálkodás, vadászati kultúra visszanyerje régi fényét és hazánk vadászati nagyhatalommá válhasson.

Ezek közt említette a miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a fegyvertörvény észszerűsítését, az új vadászati törvény elfogadását, az Országos Magyar Vadászkamara szerepének erősítését, a több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozását, a több irányú szakmai megállapodásokat, és a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Kiállításra való felkészülést.

Az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján ugyanis újra hazánkban találkozik a vadásztársadalom színe-java. A világkiállítás egyik központi helyszíne lesz a Hungexpo területe is, melynek megújítására csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány. A nagyszabású fejlesztéseket azonban úgy ütemezik, hogy annak gyümölcsét már a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus résztvevői is élvezhessék, és a későbbiekben is számos színvonalas rendezvénynek ad majd otthont a vásárközpont, hangsúlyozta Kovács Zoltán, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosa is.

Fotó: Csatlós NOrbert

A 2021-es nagyszabású kiállítás megszervezéséről FeHoVa megnyitóján  írt alá együttműködési megállapodást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. A nagyszabású rendezvény saját standon mutatkozik be a kiállításon.

A vadászat és horgászat nemcsak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínál, hanem komoly gazdasági jelentőségük is van, mondta a megnyitón Nagy István agrárminiszter.

Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk mennyisége és minősége egyaránt páratlan értéket képvisel.

Az agárminiszter kiemelte, hogy az agrártárca  támogatja a fenntartható vadászatot. A közelmúltban hatályba lépett rendelkezések például lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását, és előírják, hogy a jövőben elöl tölthető fegyverrel is folytatható társas vadászat.

Fotó: Csatlós NOrbert
Az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait is kiemelten támogatja a minisztérium. A társaságok 2014 és 2018 között közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti beruházásokra, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére.

Jelenleg mintegy 2000 erdészeti közjóléti létesítmény látogatható szabadon és díjmentesen.

Az állami erdészeti társaságok a FeHoVa kiállításon is bemutatják társadalmi szerepvállalásukat, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

Fotó: Csatlós NOrbert

Üde színfoltja volt a megnyitónak, amikor Nagy István agrárminiszter a Magyar Erdők Nagykövetének nevezte ki Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészt.

A 26. FeHoVa a hagyományos programok mellett újdonságokkal is várja a látogatókat, Kontinensek világa címmel ritka és különleges vadfajokból rendeztek be bemutatót, és  bizonyára sokakat vonz majd a Nemzetközi Nyílt Preparátor Verseny is.

Fotó: Csatlós NOrbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Már a toxintartalmat is vizsgálják

A sok csapadék kedvezett a kórokozók fertőzésének az ipari paradicsom állományokban is. Arra azonban különösen vigyázni kell a termesztőknek, hogy a védekezés során betartsák az élelmezés-egészségügyi várakozási időket, és a termésben kimutatható szermaradék véletlenül se haladja meg a megengedett értéket. Az alternáriás betegség elleni megelőző védekezés pedig más szempontból is fontos lett.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

A fejlesztések miatt drágulhat a vetőmag

A technológiai korszerűsítés kényszere, a munkaerőhiány ellensúlyozására mindinkább emelkedő bérek, és általában a versenyképesség fenntartása áll annak hátterében, hogy az elmúlt évekhez képest némileg magasabb áron cserélhetnek gazdát az őszi kalászos vetőmagok – mondta el lapunknak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Évente egymilliárd forint az állami horgászokmányok értékesítéséből

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szakértő: pozitív hozadéka is van a Mercosur megállapodásnak

A Mercosur-tárgyalások során sok magyar aggály tisztázódott, majd része lett a megállapodásnak, amelynek előnyeit is érdemes kihasználnia a magyar termelőknek - mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Vajda László agrárpolitikai szakértő.

A balesetek elkerülésére felmérik az idősödő fákat

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fákról a Budapesti Erdészet. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, és így sokkal hatékonyabban kiszűrhessék a leromlott egészségi állapotú egyedeket.

Felvételi 2019: nőtt az érdeklődés az agrárszakok iránt

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárások eredményei alapján Magyarország legtöbb agrár-felsőoktatási intézményében nőtt az érdeklődés a mezőgazdasági képzések iránt. A Magyar Mezőgazdaság körképéből kiderül, hogy hol mely szakok voltak a legnépszerűbbek, valamint hogy hány ponttal lehetett bekerülni.

Álarcos banditák fosztogatják Németországot

De nem csak Németországban, hanem Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és hazánkban is portyáznak. Brit lapok arról is cikkeztek már, hogy ezek az invazív sötét maszkosok lerohanják egész Németországot és Európát – aminek aztán végül meg is lett a valóságalapja. Az itthoni viszonyok alapján megszállásról korántsem beszélhetünk, de elvétve mindig akad egy-két bandita, aki elvéti a lépést.

Jelképes búzaösszeöntés – valós nemzeti összefogás a Magyarok Kenyere

Várhatóan rekordot dönt a 15 millió búzaszem - Magyarok Kenyere programba felajánlott búza mennyisége, így meghaladhatja a múlt évi 605 millió tonnás eredményt, amely 80 ezer rászoruló gyermek egy évi kenyér és pékáru szükségletét biztosította.