Back to top

Zöldség-gyümölcsfogyasztással a piaci válság ellen

Termelési válsággal néz szembe Európa, ha nem tesz valamit a közeljövőben a zöldség- és gyümölcsfogyasztás föllendítése érdekében. Az Európai Frisstermék Szövetség, a Freshfel arra figyelmeztet, hogy az elhúzódó orosz embargó és más piaci nehézségek, valamint klímaváltozás és a küszöbön álló Brexit miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülhet az ágazat.

A 18 és 30 év közötti korosztály fogyasztja a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt
A 18 és 30 év közötti korosztály fogyasztja a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt
A piaci bizonytalanságok és időjárási szélsőségek fokozódása miatt veszélybe kerülhet a termelés. Az utóbbi években az időjárás kedvezőtlen hatásai miatt ugyanis romlott az áruminőség, ellátási zavarok alakultak ki, bizonyos termékekből kevés, másból sok volt a piacon.

A Brexit kimenetele még nem ismert, de vészesen közeleg a március 29-ei időpont.

A belső piac védelme egyre fokozódik világszerte, Oroszország mellett a mediterrán térség országai is importkorlátozásokat vezetnek be, ami miatt előre nem látható kereskedelmi környezet alakul ki, ezért a vállalkozásoknak a piaci kockázatok minél sokrétűbb csökkentésére kell fölkészülniük.

A Freshfel szerint az ágazatnak sok tennivalója van még a fogyasztásösztönzés terén, mivel az európai lakosság zöldség-gyümölcsfogyasztása nem éri el a WHO által javasol napi 400 grammot. Tavaly a Freshfel és partnerei 43 ajánlást fogalmaztak meg arra, hogyan tudják az egyes közösségek ösztönözni a zöldég-gyümölcsfogyasztást saját területükön. Emellett a Zöldség és Gyümölcs Kutatási és Információs Ügynökséggel (Aprifel) közösen, az Európai Bizottság finanszírozásával hároméves fogyasztásösztönző marketingprogramot indít „Zöldséggel és gyümölccsel az egészséges Európáért” címmel a 18 és 30 év közötti lakosság körében. Ez az életkorcsoport fogyasztja ugyanis a legkevesebb zöldsége és gyümölcsöt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshfruitportal.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Új rekordot ért el a német cseresznyetermelés

A németországi cseresznyetermelés az idén túlszárnyalta a tízéves átlagot, a kereslet növekedése miatt mégis nagyobb importra volt szükség.

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.