Back to top

Egy igazi törpe a ház körül, a sebright

A legtöbb törpetyúkkal ellentétben – melyek a nagytermetűeknek hasonmásai, kistestű változatai – a sebright igazi törpetyúk. Az angol sir John Sebright 1800 körül azt tűzte ki célul, hogy létrehoz egy szegélyes mintázatú fajtát. Ez a törekvése nagyszerűen sikerült.

Kakasok dísztollak nélkül A fajta jellegzetessége, hogy a kakas és a tyúk küllemre szinte teljesen megegyezik, ez az őstípus létrehozójának egy zseniális ötlete volt. Ezt úgy érte el, hogy „tojótollú” kakasokat alkalmazott, magyarán olyanokat, melyek a tollazatot tekintve nem mutatnak másodlagos ivari jegyeket. Így tehát nincsenek dísztollak, ami viszont azt eredményezi, hogy a kakasoknál is az egész testen megfigyelhető a gyönyörű szegélyesség. A tipikus sebright szegélyezettségnél az alapszín egészen a toll pereméig visszaszorul, és ott mélyfekete zölden fénylő szegélyként jelentkezik.

Fontos, hogy a tollak elég szélesek és mandula alakúak legyenek, melyek az ezüstszínűeknél fehér tollmintával, az aranyszínűeknél aranybarna belső rajzolattal rendelkeznek.

Nagyon nagy jelentőséggel bír a tollközép tisztasága, melyen az ezüstszínűeknél nem lehet sötét vagy sárgás színberakódás, és az aranyszínűeknél szép aranybarnának kell lennie, nem nyomhatja el agyagos színeződés. Minden egyes tollon egyenletesnek kell lennie a fekete szegélynek, ne legyen se túl széles, se túl keskeny. A farktollakon és a kormánytollakon is megjelenik az alapszín. A szegély a szárnyakon jellegzetes csíkozottságban jelenik meg. A korrekt szín és minta csak az elég széles tollon jut teljesen érvényre, a keskeny lándzsa alakú toll ezért éppúgy hiba, mint a szürke szegély vagy a félholdalakú minta.

Taraja ma már kárminpiros!

A sebright az egyik legkisebb ismert törpe, a madarak átlagban 550 g súlyúak, miközben a törpék többsége majd kétszer ekkora. A sebright nagyon rövidhátú, hetyke kiállású. A mell egész erősen kidüllesztett, a farok magasan szétterjesztetten hordott. A sebright tollai szélesek, lekerekítettek, a nyak kicsit hátrafelé hajlik. A fej eléggé rövid, rózsatarajos, melynek tövise egyenesen hátrafelé áll. A tarajnak már nem szederszínűnek kell lenni, mint korábban, hanem kárminpirosnak. A közepes méretű füllebenyek is pirosak. A szem színe sötétbarna, a lábak kékesszürkék. A tojó neméből adódóan összességében még kecsesebb és törpeszerűbb, mint a kakas. Az első sebrightok fekete szegélyes arany és fekete szegélyes ezüstszínűek voltak. Hosszú ideig csupán ebben a két színösszetételben tenyésztették őket, de az elmúlt században idővel szülőhazáján kívül más színek is feltűntek, így pl. a fehérszegélyes sárga vagy a feketeszegélyes citromsárga. Ugyanakkor továbbra is a két eredeti szín számít még mindig népszerűbbnek.

A sebrightok mozgékony, mokány kis madarak, amelyek meglehetősen könnyen szelídülnek.

Igazi dísztyúkok, és ennek megfelelően nem valami híresen jó tojók, a tojásuk mérete is kicsi. Évi tojáshozama 80-100 db között van, a tojások tömege 30-35 g között változik, keltetésre a 35 g-os tojások a legmegfelelőbbek.

Tenyésztojás csak áprilistól

Korlátozott méreteik nagy előnye, hogy kisebb tyúkólban is nagyon jól elférnek. Egy sebright párt bármely kisebb kertben tarthatunk. Az állatok egymással szemben is béketűrőek, további nagy előny, hogy a kakasok nem valami hangoskodók vagy harsány kukorékolók. Egy-két óvintézkedést betartva még egy sűrűn lakott övezetben is tartható fajta. Kotlanak, de nem ez a legjellemzőbb tulajdonságuk.

Tudni kell, hogy hidegben nem igazán termékenyek. Az év elejéről származó tojások így általában terméketlenek, és a kakasok csak akkor válnak élénkebbé, amikor a hőmérő higanyszála kissé feljebb csúszik.

A legjobb ezért ezeket a dísztyúkokat az áprilisi, májusi, júniusi időszakban tenyésztésbe fogni. Szinte az összeg sebright vérvonal nagyon fogékony a Marekbetegségre. Általában a kifejlett állatokra sújt le, a tojóknál gyakorta az első tojásrakási időszak alatt jelentkezik. Ezért igen fontos a megelőzés – az oltás. Vásárlásnál mindig meg kell kérdezni, hogy megkapta-e az állat. Hazánkban 1975 óta tenyésztik a két eredeti színváltozatot, ezek elsősorban kelet-német és angol tenyésztőktől kerültek hozzánk. Elterjedése, ismertsége hullámzó. Mivel gazdasági jelentősége nincsen, legtöbben kiállítási fajtaként ismerik.

Szénási Gábor

Újhartyán

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

A spanyolviaszt találták fel a német pártok a húsadóval, de még azt is rosszul

Érdekes véleménycikket írt a német agrarheute.com portál munkatársa a tervezett húsadóval kapcsolatban. Azt fejti ki, hogy Németországban civil kezdeményezésre már működik egy hasonló, ám valóban jól kitalált rendszer. Miért nem inkább amögé áll be a törvényhozás? – teszi fel a kérdést.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

ASP Bulgária: A termelők tüntettek, hogy ne kelljen leölniük állataikat

Az afrikai sertéspestis (ASP) terjedése elérte már Bulgáriát is, bár erről eddig keveset hallhattunk. Sajnos, a betegség itt a házisertés-állományt is érinti olyannyira, hogy az elmúlt hetekben mintegy 130 000 állatot kellett leölni a vírus megjelenése miatt az ország nagy, kereskedelmi gazdaságaiban.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

A majortól a kolostorig: salföldi időutazás

Ősmagyar állatfajták várják a mezőgazdaság kedvelőit a Salföldi Majorban, a Balaton-felvidéken, ahol a megelőző korok állattartásába, a falusi életébe is bepillanthatunk. Akik kedvelik a túrát, azok az állati kalandok után a falu átellenes határában felkereshetik a festői környezetben megbúvó, 800 éves, pálos kolostor romjait is.

Afrikai sertéspestis pusztít Szlovákiában

A szlovák földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium július 25-én bejelentette, hogy a tőketerebesi járásbeli Örös (írják Őrösnek is) községben afrikai sertéspestist diagnosztizáltak. Az egyik ottani háztáji tenyészet mind a négy egyedét megsemmisítették az állategészségügyi felügyelők, bár csak az egyik állatban mutatták ki a fertőzést.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

Az Agrárminisztérium még az idei évben új támogatási programot indít el a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében. A támogatási konstrukció 2019. évi működésére összesen 700 millió forintot különített el az agrártárca.