Back to top

Nők a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben

Ilyen még nem volt: február 8-án, pontosan egy hónappal a nemzetközi nőnap előtt – amelyet Berlinben az idén hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánítottak – a Fruit Logistica harmadik napján világtalálkozót szerveznek a nemzetközi zöldség- és gyümölcskereskedelmi üzletben érdekelt nőknek.

A Global Women’s Network néven meghirdetett eseményt Viviane Schappo, Monica Bratuti és Julie Escobar szervezik, hárman összesen több mint 25 éves tapasztalattal büszkélkedhetnek a nemzetközi zöldség-gyümölcs kereskedelemben. A női vezetőknek ahhoz a generációjához tartoznak, amely részt vett ennek az üzletágnak a formálásában, folyamatos fejlesztésében, és már összegyűlt annyi tapasztalata, hogy van miből továbbadnia. Erre pedig hol is nyílna kedvezőbb alkalom, mint a Berlinben a napokban zajló Fruit Logisticán, amely kétségtelenül ennek az üzletágnak a legnagyobb szabású nemzetközi találkozója.

Kár, hogy a köztudatban leginkább ilyesmire korlátozódik a nők szerepe a zöldség-gyümölcs üzletágban...
Fotó: Messe Berlin

„Hihetetlenül izgulunk, hogyan fogadják majd a résztvevők a rendezvényünket, mindenesetre fantasztikusan sokan biztosítottak minket már jó előre a támogatásukról, és jelezték, hogy mindenképpen eljönnek” – nyilatkozta pár nappal az óriási szabású világtalálkozó előtt Julie Escobar. Mint fogalmazott,

legfőbb ideje, hogy reflektorfénybe kerüljön, mi mindent köszönhet a zöldség- és gyümölcskereskedelem az ágazatban tevékenykedő nőknek.

A találkozó ezért messze nemcsak üzleti lehetőségekről fog szólni, hanem inspirációt is szándékozik adni a megjelenteknek, hogy maradjanak kapcsolatban egymással, támogassák egymás munkáját, hogy még jobb vezetőkké válhassanak.

A rendezvényre természetesen kizárólag női előadókat hívtak, ők viszont négy kontinens négyféle kultúrájában élik mindennapjaikat: Linda Carobbi (az olaszországi Savino del Bene igazgatója) Európát, Michelle Masek (az Apeel Sciences marketingigazgatója) az USA-t, Rocio Aguilar (a mexikói Altar Produce szenior exportvezetője) Latin-Amerikát, Ebby Loo (a malajziai Euro Atlantic Group ügyvezetője) pedig Ázsiát képviseli. Az ő prezentációikat kiegészítő ötödik előadó, Laura Dellinger pedig a gazdasági életben elhelyezkedő nők karrierprogramjainak szakértője, ő a más szakterületekről gyűjtött tapasztalatait fogja megosztani.

Az eseményt február 8-án, a Fruit Logistica utolsó napján tartják, 10.00–11.30-ig, a 6.3-as csarnok B termében.

A részletek itt olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Új rekordot ért el a német cseresznyetermelés

A németországi cseresznyetermelés az idén túlszárnyalta a tízéves átlagot, a kereslet növekedése miatt mégis nagyobb importra volt szükség.