Back to top

Visszatérhettek a száműzetésből a sertések

Visszatérhettek az élő sertések Hongkongba, velük együtt pedig a friss sertéshús a boltokba, miután véget ért a helyi vágóhidak háromnapos takarítása. Mindennek hátterében az afrikai sertéspestissel kapcsolatos aggályok álltak.

Még januárban javasolták a hongkongi sertésiparban érdekeltek, hogy állítsák le a területen az élő sertések behozatalát a Holdújév ünnep idején, hogy ez idő alatt alaposan kitakaríthassák a vágóhidakat. Nem sokkal ezelőtt ugyanis

közel 1 millió sertést vágtak le Kínában a betegséggel kapcsolatos óvintézkedések részeként.

A hongkongi Tai Po Hui piacon dolgozó hentesek árai ezt követően több mint 10%-kal emelkedtek, illetve nőttek a nagykereskedelmi árak is – nagyjából 20%-kal.

„Várható volt, hogy a kevesebb kínálat az árak növekedését eredményezi majd, mindenesetre törekedtünk arra, hogy ezt minél kevésbé érezzék meg az ügyfeleink” – nyilatkozta a piac egyik húsboltjának tulajdonosa. Mint mondta, a hatóságok valószínűleg figyelembe vették a vágóhidak bezárásának tervezésekor azt, hogy a friss sertéshús fogyasztói igénye az ünnep idejére rendszerint megcsappan valamelyest.

A háromnapos tilalom ideje alatt Hongkong két legnagyobb vágóhídját, valamint egy kisebb üzemet zártak be higiéniai okok miatt a hatóság emberei.

Az említett piacon a korlátozást követő áremelkedés ellenére a kereskedők egyébként nem tapasztaltak csökkenő érdeklődést a vevők részéről.

„Úgy gondolom, a higiéniai intézkedések megerősítették a lakosok bizalmát a sertéshús iránt” – mondta egy másik húsbolt tulajdonosa, aki nagyjából 15%-kal adja drágábban ezeket a termékeket, mint a tilalom előtt. A megkérdezett vásárlók jellemzően azt mondták, az előzmények tükrében hajlandóak többet fizetni a húsokért, annál is inkább, mivel bíznak azok minőségében.

Forrás: 
scmp.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az orosz csirkelábak Kínába mennek

Elképesztő méretű lehet az elkövetkező években az oroszok kínai baromfiexportja, várhatóan eléri a 150 000 tonnát. A legnagyobb lehetőséget a csirkelábak, combok és szárnyak értékesítésében látják.

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

Itt a grillszezon, a Nébih a debreceniket vizsgálata

A grillszezon kedvelt termékeit, debreceni húskészítményeket vizsgált a Szupermenta programban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Élelmiszerbiztonsági szempontból a 20 különböző termék mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetni az előállítókat.

Orosz "alma razzia" Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság: vajon érett, jó ízű lesz? A megfelelő érettség és a kellemes íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, ez a kérdés valahogy mégis a görögdinnye esetében vált különösen fontossá. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni a vásárlás során.

Magyar befektetésből kaphatnak lendületet az agrárinnovációs startupok

A nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrárstartupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén.