Back to top

Kapj rá – együnk több halat!

A magyar lakosság az európai – fejenként évi 20 kg körüli – átlaghoz képest kevés halat eszik. A halfogyasztást ösztönző „Kapj rá” marketing kampány célja, hogy a jelenleg évente 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztásunk 2023-ig legalább 2-3 kilóval emelkedjen – tudtuk meg a FEHOVA kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

A hal nagyon egészséges, omega-3, -6 és -9 zsírsavban gazdag alapanyag. Segíti a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzését, csökkenti a szellemi leépülés és a szembetegségek kockázatát. Várandósság esetén pedig pozitív élettani hatása van a születendő gyermekek szellemi és egészségi állapotára. Számtalan kutatás bizonyította már, hogy azokban az országokban, ahol a lakosság több halat fogyaszt, bizonyos betegségek sokkal ritkábbak.

Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, hetente legalább kétszer kellene halat ennünk.

A halfogyasztás növelésére indult el az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) keretében a „Kapj rá!” kampány, aminek elsődleges célja, hogy a jelenleg 6 kilogrammos fejenkénti halfogyasztás 2023-ra legalább 20 százalékkal emelkedjen. A hétéves marketing program megvalósítására az Agrár Marketing Centrum Nonprofit Kft. kapott felhatalmazást szoros együttműködésben a szakmai szervezetekkel. A  kampány egyik legfontosabb állomása a most zajló FEHOVA kiállítás, ahol többek között látványkonyhával, kóstoltatással és információs kiadványokkal várják a látogatókat.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a hétéves halfogyasztást ösztönző kampánynak számos eleme van. A sajtóban, médiában reklámokkal igyekeznek a magyar fogyasztókat megszólítani, az online közösségi térben főként a fiatalok figyelmét próbálják felkelteni ismeretterjesztő és gasztro-videókkal, ez utóbbihoz egy Michelin-csillagos séfet is megnyertek. Talán neki is köszönhető, hogy nagy a látogatottsága az online felületnek. A kampány valószínűleg legizgalmasabb eleme a Kapj rá országjáró road show, aminek egyik állomása most a FEHOVA kiállítás.

Tavaly 34 helyszínen népszerűsítették a halfogyasztást, számos vidéki rendezvényen, fesztiválon találkozhattak a látogatók a Kapj rá kampánnyal. A különböző helyszíneken, eseményeken nem csak azt próbálják megismertetni, hogy a halfogyasztás milyen kedvező hatással van az egészségünkre, hanem azt is megmutatják, hogy a halgasztronómiának milyen különféle elemei, milyen új fogásai vannak.

A kitelepült látványkonyháknak a tapasztalatok szerint eddig mindenhol sikerült meggyőzni a látogatókat, hogy a hal nem csak egészséges, de nagyon finom és sokféleképpen elkészíthető.

A világ halfogyasztásának már a fele az akvakultúrákból származik – tudtuk meg Lévai Ferenctől, a MA-HAL szóvivőjétől. Az édesvízi akvakultúrák szerepe rendkívül megerősödött, az elmúlt négy évben 22 százalékkal növekedett a termesztett halak piaci értékesítése. A 80 millió tonnányi termésből – amiben a lazac is benne van – 40 millió tonnát már az édesvizekben állítottak elő. A dinamikus növekedésben Ázsiának nagy szerepe van, ott az időjárás is nagyon kedvez ennek a tevékenységnek, ráadásul az embereknek a hal olyan, mint nálunk a kenyér.

Ötödik éve lesz már, hogy Magyarország természetes vizeiben nem lehet halászni. A haltermelésünk viszont szépen fejlődik.

Ez az egyetlen állattenyésztési ágazat, ahol növekedett a dolgozók száma, és ami iránt a fiatalok is egyre többen érdeklődnek

– emelte ki Lévai Ferenc. Jelenleg Magyarországon mintegy 24 ezer hektáron közel 15 ezer tonna halat termelünk. Ennek nagy része -77 százaléka – ponty. A kereslet folyamatosan növekszik, a termelők pedig igyekeznek újabb halfajokkal bővíteni a kínálatot.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az átlagosnál kevesebb alma terem idén hazánkban

Az előzetes termésbecslések alapján idén mintegy 450 ezer tonna almatermés várható Magyarországon, ami 25 százalékkal elmarad az átlagtól. Hazánkban az egy főre eső étkezésialma-fogyasztás 12-15 kg/év.

Saját ételhordóba kérhetjük a párizsit a Sparban

A Spar Austria új akcióval próbálja csökkenteni a csomagolással járó hulladékot. A cég osztrák vásárlói mostantól saját élelmiszer tárolóikba is kérhetik a felvágottat, a húsokat és a különböző sajtokat.

Tovább lehet jelentkezni az OMÉK „Dalban mondjuk el!” pályázatára

Még egészen 2019. augusztus 21-ig jelentkezhetnek a „Dalban mondjuk el!” című pályázatra azok, akik szeretnék megmutatni és előadni szerzeményüket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) közönségének.

Átlépte a félmilliót a regisztrált horgászok száma

Immáron félmilliónál is több regisztrált horgászt tartanak számon Magyarországon. A MOHOSZ elektronikus kártyaigénylő-rendszerében egy fiatal egyetemista töltötte fel adatait 500 ezredikként, mindezért cserébe értékes jutalomban részesült. A regisztrációt ugyanakkor azok számra sem akadály, akik a személyes ügyintézést helyezik előtérbe.

Ezt az ételt dobjuk ki leggyakrabban

Többnyire olyan ételt vásárolunk, amire valóban szükségünk van, emellett a többség rendszeresen figyeli a lejárati időt, és nem dob ki még le nem járt ételt – derül ki a K&H lakossági kutatásából. Ha mégis lejár a szavatossági idő, akkor leginkább zöldség, gyümölcs, tejtermék, felvágott és pékáru landol a kukában.

Több csokoládét adott el Amerikában a svájci gyártó

A svájci Lindt & Sprüngli növelte forgalmát és profitját az idei első fél évben.

Látványosan nő az orosz agrárexport

Oroszország élelmiszer-ellátásának biztonsága lényegében biztosított, a kivitel értéke öt év múlva elérheti a 45 milliárd dollárt - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök egy tanácskozáson a Kubany megyei Lipecben.

Augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az OMÉK-ra!

Meghosszabbított határidővel, egészen 2019. augusztus 31-ig várják a kiállítók jelentkezését az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) szervezői, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC). Az idén szeptember 26-29. között, immár 79. alkalommal megrendezendő OMÉK-ot a professzionalitás, nemzetköziség és innováció jellemzi majd.

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

160 ezer tonna sertéshúst importált Kína

Jelentősen nőtt Kína sertéshús importja júniusban. Az ázsiai ország ugyan a világ vezető sertéshús előállítója, az állományt azonban tizedeli a sertéspestis.