Back to top

A koffein keresztapja, Friedlieb Ferdinand Runge

A koffein felfedezőjét, Friedlieb Ferdinand Runge kémikust ünnepelte a Google. Február 8-a, a német vegyész születésének 224. évfordulója volt. Ó volt az első ember aki felfedezte a koffeint a kávéban és izolálta a kinint.

Friedlieb Ferdinand Runge a koffein és a kinin felfedezése mellett feltalálta a papírkromatográfia módszerét, amely a vegyi anyagok elválasztására szolgáló technika és ma is széles körben alkalmazzák a laboratóriumokban. 

Runge Németországban 1794-ben született, hét gyerek közül harmadikként, apja lelkipásztor volt. Amikor a nagybátyja gyógyszertárában tanoncként dolgozott, a szemébe ment egy csepp nadragulya kivonat, és észrevette, hogy a pupillái kitágulnak. Erre az élményre alapozva további kísérleteket folytatott a témában. Disszertációját az atropin toxikus hatásairól, továbbá a nadragulyában és beléndekben található vegyi anyagokról írta. Ezek a növények atropint tartalmaznak, amely az acetil kolin nevű neurotranszmitter nevű anyag receptorait blokkolja, ezáltal gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Runge kémiai tanulmányait a németországi Jena Egyetemen folytatta, Johann Wolfgang von Goethe tanácsadója, J. W. Döbereiner szárnyai alatt. Döbereiner elintézte, hogy Runge bemutassa Göthének az atropin pupillatágító hatását egy macskán. Göthét lenyűgözte a kísérlet és a bemutató végeztével búcsúzóul egy marék kávébabot nyomott a kezébe, mondván, érdemes lene kivizsgálni a kémiai összetevőit. Runge tanulmányozta a kávészemeket és egy év múlva felfedezte a koffeint.

1819-ben, miközben még diák volt, Runge egy újabb figyelemre méltó felfedezést tett, a vörös kínafa kérgéből izolálta a kinint. A kinin az első hatékony maláriaellenes összetevő volt, melynek felfedezését általában Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou tulajdonítják. A tudósok egy évvel később jelentették be munkájukat.

Későbbi éveiben Runge, az olyan háztartási problémákra irányította a kémiai tudását, mint például a foltok eltávolítása, a gyümölcsbor készítés, húsok és zöldségek konzerválása.

Forrás: 
www.newscientist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

Nébih: fémdarab lehet a párizsiban

Fémdarab lehet a Kaiser márkájú Arany Pulyka párizsiban - hívja fel a figyelmet Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.