0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A koffein keresztapja, Friedlieb Ferdinand Runge

A koffein felfedezőjét, Friedlieb Ferdinand Runge kémikust ünnepelte a Google. Február 8-a, a német vegyész születésének 224. évfordulója volt. Ó volt az első ember aki felfedezte a koffeint a kávéban és izolálta a kinint.

Friedlieb Ferdinand Runge a koffein és a kinin felfedezése mellett feltalálta a papírkromatográfia módszerét, amely a vegyi anyagok elválasztására szolgáló technika és ma is széles körben alkalmazzák a laboratóriumokban. 

Runge Németországban 1794-ben született, hét gyerek közül harmadikként, apja lelkipásztor volt. Amikor a nagybátyja gyógyszertárában tanoncként dolgozott, a szemébe ment egy csepp nadragulya kivonat, és észrevette, hogy a pupillái kitágulnak. Erre az élményre alapozva további kísérleteket folytatott a témában. Disszertációját az atropin toxikus hatásairól, továbbá a nadragulyában és beléndekben található vegyi anyagokról írta. Ezek a növények atropint tartalmaznak, amely az acetil kolin nevű neurotranszmitter nevű anyag receptorait blokkolja, ezáltal gátolja a paraszimpatikus idegrendszer működését.

Runge kémiai tanulmányait a németországi Jena Egyetemen folytatta, Johann Wolfgang von Goethe tanácsadója, J. W. Döbereiner szárnyai alatt. Döbereiner elintézte, hogy Runge bemutassa Göthének az atropin pupillatágító hatását egy macskán. Göthét lenyűgözte a kísérlet és a bemutató végeztével búcsúzóul egy marék kávébabot nyomott a kezébe, mondván, érdemes lene kivizsgálni a kémiai összetevőit. Runge tanulmányozta a kávészemeket és egy év múlva felfedezte a koffeint.

1819-ben, miközben még diák volt, Runge egy újabb figyelemre méltó felfedezést tett, a vörös kínafa kérgéből izolálta a kinint. A kinin az első hatékony maláriaellenes összetevő volt, melynek felfedezését általában Pierre Joseph Pelletier és Joseph Bienaimé Caventou tulajdonítják. A tudósok egy évvel később jelentették be munkájukat.

Későbbi éveiben Runge, az olyan háztartási problémákra irányította a kémiai tudását, mint például a foltok eltávolítása, a gyümölcsbor készítés, húsok és zöldségek konzerválása.

Forrás: www.newscientist.com