Back to top

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

A fajta megalkotója Torbert Rocherford, a Purdue Mezőgazdasági Főiskola Agronómiai Tanszékének transzlációs genomikájával foglalkozó munkatársa. Az általa használt eljárás az úgynevezett biofortifikáció, ami azt jelenti hogy természetes módon megnövelte a kukorica tápanyagtartalmát - ez esetben a karotinoidokat.

A karotinoidok természetes módon is megtalálhatók a kukoricába, azonban csak kis koncentrációban, emiatt halványsárga színű.

Hagyományos nemesítési technikákkal sikerült elérni, hogy ez az értékes tápanyag nagyobb mennyiségben jelenjen meg, emiatt változott a színe élénk narancssárgává. Az előállítása során nem volt szükség génmanipulációra, így a termék nem esik bele a GMO kategóriába.

"A projekt a HarvestPlus nevű humanitárius segélyakció keretein belül indult, aminek célja hogy segítsék a fejlődő országokban a tápanyagbevitelt." - mondta Rocheford, aki húsz éve kezdte el a karotinoidok mennyiségének növelését a kukoricában.

"Ahogy a narancsszínű kukorica népszerűsége és kereslete egyre nőtt a tengerentúlon, úgy döntöttem, itt is elültetem és megosztom. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Olyan üzenetek jutottak vissza hozzám, hogy a narancsszínű kukoricából készül a legjobb dara, és a legfinomabb kenyér amit valaha ettek az emberek. Így logikus volt, hogy az amerikaiak számára is elérhetővé tegyük."

Rocheford és fia, Evan együtt alapította meg a NutraMaize céget, mely az USA-ban forgalomba hozta ezt a kukoricafajtát a "Professor Torbert Narancsszínű Kukoricája" márkanéven.

Fotó: Professor Torbert's Orange Corn Facebook

Evan Rocheford, a NutraMaize vezérigazgatója elmondta, hogy az édesapja egész életében azon dolgozott, hogy a tudomány és a mezőgazdaság segítségével jobbá tegye a világot, ezért nevezték el róla a fajtát.

A narancssárga kukorica a rajongói szerint igen gazdag ízvilággal rendelkezik, dominálnak benne a mogyorós, vajas ízek. Ez a fajta azonban nem alkalmas arra, hogy megfőzve a csőről fogyasszák, inkább darává vagy lisztté őrölve használják fel.

A NutraMaize hosszú távon olyan élelmiszergyártóknak értékesítené a kukoricafajtáját, melyek olyan széles körben elterjedt termékeket készítenek, mint a reggeli gabonapelyhek vagy a különféle nassolni valók. Így még több emberhez eljuthat ez az értékes tápanyagokkal felturbózott gabonafajta.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Hungarikum extra dry, avagy szőlőfajták és pezsgő

Mint tudjuk, a bor és a szőlő minőségének egyik legfőbb kulcsa a fajta. Nincs ez másként a pezsgő esetében sem. Vannak egészen szélsőséges vélemények, melyek szerint Chardonnay nélkül nem készülhet minőségi pezsgő. Cikkünkben a pezsgőkészítésre használt fajták körét boncolgatjuk. Rendhagyó módon azonban nemcsak szőlész, de borász szemmel is értékeljük a fajtákat, pezsgőkészítési lehetőségeket, trendeket.

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Egymilliót nyert a vásárlással

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony vehetett át nemrégiben Budapesten. A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaszi promóciója ezzel lezárult, de máris elindult a nyereményjáték őszi fordulója.