Back to top

Kellemetlen hírek is érkeztek a fehérjeszeletekről

A túlzott fehérjefogyasztásnak egészségkárosító hatása is lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Tizennégy proteinszeletet vizsgált a közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Ezek a termékek az elmúlt időszakban nagyon népszerűek lettek, és szinte minden boltban elérhetőek bárki számára.

Alapvetően azt néztük, hogy mennyi fehérje, só és cukor van bennük. Abból indultunk ki, hogy egy nem élsportoló, átlagos kondíciójú embernek mennyi a fehérjeszükséglete, ez alapján pontoztuk a termékeket.

A lista élén azok a termékek végeztek, amelyeknek kevesebb volt a fehérjetartalma, illetve kevesebb cukrot és sót tartalmaztak, ugyanis az volt az általános tapasztalat, hogy ezek a termékek részben olyanok, hogy az egész napi fehérjeszükségletet tartalmazzák.

Nagyon sok olyan terméket is találtunk, ami a cukor- vagy sóbevitel harmadát-negyedét fedezi" - mondta el az InfoRádióban Andacs Noémi, az egyesület munkatársa.

A sóval és a cukorral kapcsolatban megerősítette, semmiképp sem érdemes ezeket a termékeket fogyasztani, a magyarok ugyanis már így is túl sok cukrot és sót esznek.

A fehérjebevitel szempontjából pedig egyenesen szükségtelennek ítélte a fogyasztásukat.

"Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy ezek milyen áron kaphatók, 600 és 1600 forint között mozog az áruk, ennyi pénzért jó minőségű halat, húst vagy tejterméket is lehet venni, ezzel megfelelő mennyiségű fehérjét be tudunk vinni a szervezetünkbe ahelyett, hogy agyonsózott, agyoncukrozott termékeket fogyasztanánk" - tette hozzá.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztje a környezetkárosító hatásra is kitért, például hogy tartalmaznak-e ezek a termékek pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

"Közismert, hogy a pálmaolaj termesztése érdekében nagyon sok erdőt irtanak ki, hogy ezek területeit átadják az ültetvényeknek, de ennek környezeti szempontból nagyon káros hatása van"

- amely termékben tehát nem volt pálmaolaj, magasabb pontszámot kapott. Ugyanígy az a termék is, amelyben nem volt állati fehérje, csak növényi, az állattartásnak ugyanis erőteljes környezetkárosító hatása van az egyesület szerint.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Hónapok óta emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon

Ötödik hónapja folyamatosan növekednek a világpiaci élelmiszerárak – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből. Májusban a tejtermékek - főként a sajtok - drágultak jelentősen, de többet kellet fizetni a gabonáért és a húsfélékért is, ugyanakkor csökkent a cukor és a növényi olajok ára.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.