Back to top

Piros kivi nyert a Fruit Logistica-n

Olasz konzorcium piros kivije nyerte a Fruit Logistica kiállítás Újdonságdíját az idén. Ez a zöldség-gyümölcs ágazat legfontosabb elismerése, amit a berlini kiállítás látogatói szavazata alapján ítélnek oda, az idén már a 14. alkalommal. A Fruit Logistica-n az idén 90 ország több mint 3200 kiállítója mutatkozott be.

Az aranyérmes Oriental Red kivi
Fotó: Fruit Logistica
Az „Oriental Red® – red kiwi fruit” a Jingold cégtől kapta a legtöbb szavazatot. Az eredetileg Kínából származó piros

Dong Hong kivi nemcsak a színével tűnik ki, hanem kiváló érzékszervi tulajdonságaival és hosszú pulton tarthatóságával is.

A szavazók a tűzpiros színe mellett a kellemes édességét emelték ki. Ezt a mérések is igazolják, ugyanis a 20-21 Brix fokot ér el a szárazanyag-tartalma, és ezzel különleges helyet foglal el a nemzetközi gyümölcskereskedelemben. Francesco Milanese, a Jingold konzorcium fejlesztési vezetője büszke a díjra, amit egyéves kemény munkával érdemeltek ki. Sok energiát fektettek a termék kifejlesztésébe és nagyon örülnek, hogy ennyire tetszik az embereknek, nyilatkozta.

Ezüstérmet egy német fejlesztés, a Frigotec „Softripe® Ripening Technology” (Softripe® érlelőtechnológia) módszere kapott. A kiállítás látogatói azt a természetes, energiatakarékos módot értékelték, ahogy banánt és más trópusi gyümölcsöket lehet érlelni a Frigotec fejlesztése révén. A segítségével optimális érettségben jutnak el a gyümölcsök a fogyasztókhoz, illetve a különböző érettségi fokozatokkal jó minőségben lehet alkalmazkodni a felhasználási célokhoz.

Környezetkímélő, ugyanakkor jól használható az új csomagolás
Bronzérmet a kanadai CKF-nek ítéltek a nyomtatható, komposztálható, újrahasznosítható szamócásdobozért.

A dobozok fapépből készülnek és 350-400 gramm szamóca szállítására alkalmasak.

Anyagukból ered, hogy nyomtatni lehet rájuk és környezetkímélő módon hasznosíthatók újra,

ezzel a kanadai fejlesztők jó példát adtak a fenntartható működésre és környezetvédelemre. A fapépből készült dobozok mindezeken kívül hosszabb pultállóságot is lehetővé tesznek műanyagok használata nélkül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruit logistica

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Vendée-i juhok a FarmerExpón

A FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár idén is tartogatott meglepetéseket az kiskérődzők iránt érdeklődő látogatók számára is. Immár hagyomány, hogy a juhtenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek erre a kiállításra, melyet az eseményen a díjkiosztón is érzékelhettünk.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Méhbarát tojások: a szabadtartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Ahol nincs konkurenciája a dinnyének

Egy Bajorországban élő német dinnyetermelőt mutat be riportjában a Süddeutsche Zeitung: bár Németországnak ezen a vidékén szokatlan a dinnyetermesztés, az egyre melegebb nyarak mégis lehetővé teszik, hogy megteremjen a sárga- és görögdinnye néhány fajtája.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Szupercella, jégverés Észak-Magyarországon: hogyan alakulhatott ki?

Sok helyen tart még a helyreállítás a keddi vihar után, ami óriási károkat okozott főként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Volt ahol teniszlabda nagyságú jég is esett. Az észak-keleti térséget már nem először éri nagy kár a jégeső miatt ezen a nyáron. Nem működik ott a jégkárelhárító rendszer - kérdeztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától?