Back to top

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Sikere volt az ide Vesd bele magad! programnak. A kiírt határidő előtt már a le is kellett zárni jelentkezéseket, mert elfogytak a vetőmagok – mondja Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) ügyvezető elnöke. Mi ugyan a jelentkezési kiírásban jeleztük, hogy a készlet végleges, ezért aki biztosan részt szeretne venni a programunkon, annak érdemes minél előbb beküldeni a kitöltött részvételi űrlapját, de mint ahogy az többnyire lenni szokott, sokan az utolsó pillanatra halasztották a jelentkezést.

Most az utolsó héten szinte megrohamoztak bennünket, majdnem annyian érdeklődtek ebben a pár napban, mint az elmúlt hónapban összesen.

 

De a készlet már elfogyott, és végül ez egy verseny is. Majd jövőre jobban figyelnek az ifjú gazdák. Persze sajnálom azokat, akik lemaradtak, de ennél sokkal jobban örülök annak, hogy ilyen sokan megértették miről is szól ez a program – teszi hozzá Mikula Lajos.  

Mert ez több annál, hogy a kisiskolások ingyen kapnak egy vetőmagcsomagot és elültethetik a magokat.

A szüleik segítségével saját kis veteményesük lehet, amit a gyereknek gondozniuk kell, a termesztésről naplót vezetnek, a növényekről pedig havonta képet kell beküldeniük.

Ez feladat, ezzel munka van, de a gyerekeket lehet motiválni, mert ha tisztességesen csinálják, eredménye is lesz. Finom, ehető eredménye. Ráadásul a legjobb rajzokat, beszámolókat mi fel is tesszük a Facebook oldalunkra, ez is ösztönző lehet a számukra.

A cél az élményszerzés és a szemléletformálás. A kertészkedés eszköz arra, hogy a gyermek megtapasztaljon a szervezők által is fontosnak ítélt dolgokat. A kertészkedés közben szabad levegőn, mozgást igénylő, kétkezi tevékenységet végez és nem különböző képernyőket néz. Átélheti, hogy a munkájával értéket hoz létre, a fejlődő növények, a szépülő kiskert rögtön megmutatja a munkája eredményét, sikerélményt ad a gyermeknek. S mivel visszatérő feladatról van szó, segíti, hogy erősödjön a gyermekben a kitartás és a felelősség érzet. Nem utolsó sorban a saját előállítású zöldség elfogyasztása segítség lehet abban is, hogy a gyermekek étrendjébe könnyebben beilleszthetőek legyenek a friss zöldségek.

A  tíz éves Dénes levele tökéletesen kifejezi miért is indította el 2011-ben az Agrya ezt a programot – mondja Mikula Lajos.

 

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kertek természetesen

A természetes kertek alkotói olyan megoldásokat igyekeznek tudatosan alkalmazni, amelyek a természetben is megtalálhatóak. A Kertbarát Magazin korábbi számában már kitértünk a Green City-szellemiségű kertek csapadékvíz-megőrző megoldásaira, illetve honos fajokon alapuló sokszínű növénytársulásaira; ezen a gondolatsoron tovább haladva most vizsgáljuk meg a természetesség jegyében a kert más elemeit is.

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Növényvédelmi előrejelzés – Szárazságkedvelők előnyben

Most a száraz és meleg időt kedvelő károsítók szaporodtak fel a kertekben: a lisztharmat, a molyok, a vértetű, és persze a túlságosan is jól ismert poloskák. A nedvességkedvelő gombás fertőzéseknek alapvetően nem kedvezett az időjárás, nagy lehet azonban a különbség az egyes kertek mikroklímája között, nem árt tehát a felderítés.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Szeretjük is, meg nem is a direkttermőket

Direkttermők alatt a szőlőfajták azon csoportját értjük, amelyek az amerikai Vitis labrusca leszármazottai, európai „vinifera-vért” nem is hordoznak. Nevüket onnan kapták, hogy részleges ellenállóságuk miatt alanyra oltást nem igényelnek, vagyis közvetlenül, direkt módon is képesek teremni. A termő fajták egy sokat vitatott csoportja ez, bizonyára sokan összekötik a nevüket a rókaízzel és a gyenge minőséggel.

Csak a francia fogyasztók harmadának ízlik a fürtös paradicsom

Egy fogyasztói felmérés szerint a francia vásárlók nem igazán elégedettek a nyáron kapható fürtös paradicsom és charentais sárgadinnye minőségével. Mindezt a következtetést az után vonták le, hogy közel 900 fogyasztóval kóstoltattak vakon diszkont áruházakban, szupermarketekben és zöldség-gyümölcs boltokban kínált terméseket.

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.